Антић на Шестом министарском састанку Савета Јужног гасног коридора у Бакуу Вести

Министар рударства и енергетике Александар Антић, учествује на Шестом министарском састанку Саветодавног већа Јужног гасног коридора, који се одржава у Бакуу, а састанак је отворио  председник Републике Азербејџан, Илхам Алијев. 

Српски министар отишао је на позив министра енергетике Азербејџана Парвиза Шахбазова и европске комесарке за енергетику Кадри Симпсон. 

Министар Антић указао је на велики значај Јужног гасног коридора за диверсификацију снабдевања гасом Југоисточне Европе. Он је подсетио да је Србија, посвећеност развоју тог пројекта, показала и учешћем председника Републике Србије Александра Вучића на обележавању завршетка Транс-анадолијског гасовода (ТАНАП) у јуну 2018. године, као и на церемонији повезивања ТАНАП-а и ТАП-а. Министар је истакао уверење да ће тај пројекат имати значајан утицај на снабдевање гасом Западног Балкана. 

Он је нагласио да Србија интензивно ради на интерконекцијама са суседним државама, које ће омогућити снабдевање гасом из нових извора. У том смислу кључна је интерконекција са Бугарском кроз изградњу гасовода Ниш – Димитровград-Софија, који је подржала Европска унија и за који је обезбеђен грант у износу од 49,6 милиона евра. 

  • Уверен сам да ови пројекти које убрзано реализујемо са партнерима сасвим јасно показују нашу стратешку опредељеност ка диверзификацији снабдевања гасом, при чему желимо сигурност и стабилност у снабдевању, не само Србије већ и читавог региона. У том смислу, за нас је значајно повезивање са Јужним гасним коридором, који сматрамо важним пројектом за енергетску сигурност Србије и целог региона Западног Балкана, истакао је министар Антић. 

„Интерконекција Бугарска-Србија (ИБС), чији се завршетак градње очекује најкасније почетком 2022.године, заједно са интерконекцијом Грчка-Бугарска (ИГБ), Србију повезује са Јужним гасним коридором и отвара могућности да се у будућности снабдева и гасом из Каспијског басена, преко гасовода ТАНАП и ТАП, као и LNG терминала у региону, нагласио је Антић.

Министар је подсетио и да је Србија изградила линијску деоницу Магистралног гасовода од границе са Бугарском до границе са Мађарском у дужини од 403 км, који представља наставак гасовода „Турски ток“. 

  • Овај пројекат је за Србију од стратешког значаја и у току 2020. године изградићемо и пратећу инфраструктуру, укључујући и компресорске станице. То представља нову руту снабдевања, пре свега руским гасом, и на тај начин повећавамо енергетску безбедност Србије. Диверсификација извора је за Србију значајно питање, те остајемо отворени за развој различитих пројеката,   закључио је Антић. 

Председник Азербејџана Илхам Алијев рекао је да је Саветодавно веће значајно допринело јачању напора и реализацији пројекта Јужног гасног коридора, истакао  важност покретања ТАНАП-а, једног од главних сегмената пројекта, и додао да се пројекат ТАП приводи крају.

Азербејџански министар енергетике Парвиз Шахбазов казао је да је Јужни гасни коридор током година био ефикасан формат за сарадњу и дао значајан допринос пројекту. Званично је отворен на терминалу Сангачал у мају 2018. године у оквиру пројекта који садржи четири сегмента – Шах Дениз 2, гасовод Јужни Кавказ, ТАНАП и ТАП.  

Азербејџан је сваке године домаћин Министарског састанка у оквиру Саветодавног већа за Јужни гасни коридор, укупне дужине од око 3.500 км. 

На министарском састанку учествовали су заменик помоћника секретара за енергетску политику САД, Курт Донели, заменик генералног директора Директората за енергетику Европске комисије Клаус – Дитер Борхарт, бугарска министарка енергетике Теменушка Петкова, министарка економије Грузије Натиа Турнава, као и делегације из Уједињеног Краљевства, Турске, Италије, САД, Грузије, Грчке, Црне Горе, Хрватске, Румуније и Мађарске, али и представници гасних Компанија – учесница на пројекту.  

Извор: Министарство рударства и енергетике

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.