Најновије

Центар за социјални рад- институција заштите поверења Посланичка група

Мирјана Драгаш, народна посланица Социјалистичке партије Србије поставила је посланичко питање Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања.

Центар за социјални рад- институција заштите поверења, али и квалитетне и брзе акције. Зато мислим да овим службама у наредном периоду треба посветити већу пажњу и применити нову модерну стратегију развоја, која је материјално-технички, а посебно кадровски оспособљена за бољи и квалитетнији рад, у смислу целовите заштите најосетљивијих категорија.

Поштована председнице, поштоване колеге посланици, искористила бих данас могућност за постављање посланичког питања које се односи на рад центара за социјални рад. Питање се, наравно, односи на Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, које је у надлежности министра Ђорђевића, и у том смислу њима постављам питање.

Сматрам да је ово врло разуђено министарство, са разним облицима рада социјалне заштите и мера које морају да се спроводе у смислу помоћи породици и најосетљивијим категоријама становништва. То је најистуренији орган на терену и они морају да одговоре, такорећи дневно, на многа осетљива питања и проблеме који се у животу догађају. Свесни смо, наравно, сложености проблема у друштву, као и низа мера и закона који су у међувремену усвајани, такође, у циљу унапређења рада ових институција и то је свакако добро. Међутим, и поред тога, с времена на време, ескалира неки проблем који скрене пажњу на њихов рад и захтев да се ова служба посебно осавремени и њен рад унапреди.

Овом приликом посебно бих се осврнула на, нажалост, нешто што се скоро десило са Центром за социјални рад нпр. у Алибунару, који није на време уочио проблем деце која су остала потпуно сама и без родитељског старања.

Наравно, поздрављам брзу реакцију Министарства у овом случају, али бих вођена овим случајем желела да скренем пажњу на рад центара, који имају улогу органа старатељства када су у питању деца, немоћни и стари и без породица, лица која су корисници туђе неге, али исто тако на питања заштита жена и деце у целини. Не само у овом случају који је узбуркао јавност, већ и у бројним другим ситуацијама када је изостао довољан стручни надзор и непристрасан рад центара који имају задатак да заштите децу и породицу, показало се да је неопходан још организованији и бољи рад ових институција, низ превентивних мера које би они примењивали, акција које би предузимали, али исто тако оштрији и редовнији надзор над њиховим радом, што је уосталом и најавило ово министарство.

У неколико протеклих година познато нам је више случајева када центри нису у поступцима нпр. поверавања деце или неким другим мерама које су предузимали, нису довољно заштитили корисника. То може бити последица нестручности, недостатка тимског рада, занемаривање законских обавеза, а можда и превазиђеног концепта рада центара за социјални рад.

Зато постављам питање, нажалост, у последње време често предмет јавних критика, планира измене закона у којима би се да ли Министарство, полазећи од уочених пропуста у раду центара за социјални рад који су, ето, повећала одговорност, обезбедила стручна, боља кадровска опремљеност и на тај начин реафирмисала улога ових установа којима је држава поверила велики број значајних овлашћења у погледу бриге о породици и деци, како би они уживали већи углед и поверење грађана?

Задатак ових служби није да реагују само на проблем, већ и у области превентиве, односно уочавања проблема и рада на њиховом отклањању. Они су нам важни, јер су институција заштите поверења, али и квалитетне и брзе акције. Зато мислим да овим службама у наредном периоду треба посветити већу пажњу и применити нову модерну стратегију развоја, која је материјално-технички, а посебно кадровски оспособљена за бољи и квалитетнији рад, у смислу целовите заштите најосетљивијих категорија. Хвала.

Категорије: Посланичка група

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.