Најновије

Проф Др Славица Ђукић Дејановић у интервјуу за Српски телеграф: Жене, нека вас мужеви воле као што је Слоба Миру! Вести

Увреде из филма “Владалац” упућене на рачун председника Србије Александра Вучића ниједан психијатар није смео да изговори. То што су рекли прво као прво је лаж, а као друго, недопустива је та слобода да тако етикетирате људе које не познајете, истиче Славица Ђукић Дејановић, министарка без портфеља, задужена за демографска питања.
У разговору за Српски телеграф отворено је говорила о браковима које је имала, мужевима, бившим љубавима… Уз фотографије из породичног албума, министарка је открила коју би естетску интервенцију урадила на себи, али и је искрено одговорила шта је код њеног страначког шефа Ивице Дачића највише нервира.
*Поред ангажмана у Влади, радите и као психијатар, па да кренемо од тога да су недавно ваше колеге на телевизији Н1 у документарном филму изнеле тешке квалификације на Вучићев рачун. Како ви коментаришете њихове оцене да је негативно рођен, да је болесник…

– Вучић је посвећен свом послу, марљив, вредан и квалитетан човек. Извињавам се колегама које су говориле у документарном филму “Владалац”, али морам да кажем да се чудим како је могуће да на основу површног познавања некога изговорите такве речи, како је могуће да су говорили о било каквој патологији. На основу искуства које имам током година сарадње са њим, на основу личног познанства, ништа од оног што су рекли не стоји. Епитети агресиван, умоболан не стоје јер је реч о човеку који је амбициозан, који је од младости посвећен оном што ради.

Најскупље ципеле од 200 евра
*Познати сте по великом броју ципела. Знате ли колико пари имате?

– Од матурантских дана носим тај број 35. Све друго могу да поклоним, али ципеле немам коме. Не знам тачан број, али имам обућу из матурантских дана, чак и неке балетанке из тог доба.

*Писало сте да носите само скупе ципеле. Најскупље ципеле платили сте…

– Никад нисам куповала скупе ципеле. За торбу сам могла да дам нешто мало више, да једна од три које имам буде нешто скупља, али, право да вам кажем, доста путујем, волим распродаје, аутлете.. Нађем те ципеле на разним снижењима и радо носим. Никада нисам дала више од 200 евра за ципеле чија је редовна цена вероватно и по пет, шест пута виша.

*А на гардеробу? Да ли и ту имате проблем, као и све жене, да никада немате шта да обучете и да морате увек нешто да купујете?

– Жена може да има један фетиш, код мене су то ципеле. Имам кројачицу, све што носим, ја осмислим, ретко када купим нешто готово.

*Дуго познајете Вучића, али још дуже Дачића. Можете ли да направите паралелу између њих двојице?

– Невероватан је степен опуштености код мог друга Дачића и степен озбиљности који има Вучић. Тај контраст, то заједништво, корисно је за њих обојицу, али и за будућност Србије. Као тандем одлично функционишу. Надопуњују се. На пример, Ивици радно време траје од поподнева па до касно ујутру, док је Вучић на крају дана уморан, ноћ му служи за одмор како би рано ујутру почео да ради. Даље, код Вучића ћете ретко видети осмех, али зато Дачић има неки мекан осмех увек.

*У политици сте више од 30 година, како сте уопште ушли у ту причу?

– Била сам у Савезу комуниста, као најбољу ученицу су ме наставници позвали да приступим тој организацији и на то сам веома поносна.
Штета што личиш на тату, мама ти је много лепа

*Како је Славица изгледала као девојка?

– Била сам просечног изгледа и другарице и другари су ми у оном периоду живота када вам је битно шта вам кажу за изглед говорили: ниси лепа, али си симпатична.

Сећам се првог дежурства у болници кад сам почела да радим. Сестра ми је рекла: “Чека вас једна јако лепа жена”. Питам је л’ болесна, каже није, па кажем, нека сачека док прегледам све болесне. Када сам отишле до те жене, кажем сестри, то је моја мама, донела ми је ручак. А сестра ми на то каже: “Штета што личите на тату, мама вам је јако лепа жена.

*Милошевићу сте били блиска сарадница.

– Нисам била претерано блиска с њим када сам му постала прва сарадница. Милошевић је био у сукобу са Бором Јовићем, који је био доктор наука из Шумадије. Милошевић је тражио да неки млад, неокаљан доктор наука замени Јовића на месту потпредседника. По том кључу сам изабрана за потпредседницу. То је трајало шест месеци, каријера је била кратка јер су биле у питању политичке игре и убрзо ме је заменио Милорад Вучелић.

*Какав је био приватно?

– Био је врло просечно структуиран човек, а одавао је утисак да помало аутистичног човека, што није био.

*А каква је била Мира?

– Њу сам врло површно упознала, када сам била у кући са њима пре него хапшења Милошевића. Она је била јако вољена жена. Ми жене треба да пожелимо да нас неко воли онако како је Слоба волео Миру. Знам кад би Слоба цитирао Миру, он је то увек говорио са дивљењем.

Силикони нису рецепт за срећу
*Данас се изглед лако среди, ту су силикони… Да ли они могу да надоместе несигурности?

– Нисам противник, али верујем да не. Као стручњак и професионалац, могу да објасним да је девојчимцама од 15. до 18. године важан изглед. Тај идеал сопствене визије носе кроз цео живот. И када касније направе естетске интервенције, то је за друге лепо, а за њих је лик онакав какав је био са 15 година. То је мала подвојеност, али с друге стране, врло је симпатично кад неко уради само мало да би потенцирао лепоту коју има. Силикони нису рецепт за срећу.

*Да ли сте ви имали неке естетске интервенције?

– Не, нисам, али не искључујем могућност да би у наредном периоду можда урадила неку интервенцију, типа ако ми капци спадну, па да имам отворенији поглед.

*Шта кажете женама када вас питају шта никада не би смеле да ураде, да дозволе…

– Да не живе по мери других. Ако морају некада да тако нешто ураде, одмах нека направе баланс и ураде нешто друго што је само по њиховој мери.
*Можете ли да испричате неки од тих цитата?

– Увек је говорио: “Што каже моја Мира, кад те неко лаже, он наводи три разлога”. Он се томе изузетно дивио. Када је Мира била тужна, Слоба је морао да прекине своје расположење и да подели тугу с њом.

*Преносили сте и његове поруке Мири док је он био у Хагу.

– Мени је овде сасвим у реду. Поздрави Миру, сврати до ње, утеши је… Свратила сам, али се она није дала утешити. Професорка је била специфична, нисам ја била добар утешитељ.

*Из првог брака имате сина. А у други сте ушли управо на наговор сина?

– Отац мог детета је био мој колега са факултета, то је заиста био брак којег се радо сећам. Кад само видели да не иде, прекинули смо везу. Моја одлука била је да ћу се посветити детету, науци, да је то мој живот. Међутим, мој син ми је у једном тренутку рекао да је он јако тужан јер он излази са другарима, а ја остајем сама и да би волео да будем удата.
*И удали сте се?

– Јесте, он ме је удао, рекао је да се добар човек лако заволи, а чика Ранко, мој други муж, добар је човек. Он је прво пришао мојим рођацима, кумовима, сину, родитељима… Опколио ме је и освојио.
*Јесте ли вољени као што је то била Мира?

– Ја сам јединица, први мушкарац са којим сам имала емотиван однос у свом животу је мој отац, била сам његова принцеза и јако сам била вољена. Моје релације са пријатељима, па на крају и са емотивним партнерима, биле су прожете љубављу и чинила сам и добијала сам. И први муж ме је волео, мислим да ме други муж и даље воли. Немам разлог да закључим другачије, али ако је то моја илузија, мени је лепо.

*Саветујете женама да верују у илузије?

– Нека иду у детаље тамо где мисле да ће открити брилијанте, а не тамо где ће се разочарати. Наравно, мислим на психолошке брилијанте. Никада нисам тражила негативне разлоге, заузета сам, а прилично сам и нарцисоидна, па мислим, ако мисли да постоји нека боља, нека, али вероватно нема.

Рођена глумица
*Одмалена волите да позирате.

– Волела сам да се сликам, тако бар причају моји родитељи. Фотограф је у радњи имао тог коњића и ја сад заиста не знам да ли сам више волела сликање или коњића. Кажу да сам као мала волела да замишљам велику групу људи да им нешто причам, а била сам сама. Сећам се да сам узимала мамин шешир, њене штикле и ташну и да сам на питање шта то радиш, одговарала чекам на ред гужва је у продавници. Можда сам могла бити и глумица.

Извор: Република.рс

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.