Најновије

Ловци су увек били део одбране државe Посланичка група

Јосип Броз, народни посланик Социјалистичке партије Србије, говорио је о Предлогу закона о измени Закона о оружју и муницији.

Добро је да се овај закон донесе, јер подаци које имамо о оружју које је пријављено, скоро су исти као и подаци о оружју које није пријављено.

 

Поштовани председавајући, поштовани народни посланици,

говорићу о  Предлогу закона о измени закона о оружју и муицији који је веома важан. 

Са многим стварима у том закону се лично можда и не бих сложио, али сматрам да треба да га прихватимо из разлога што у року од ове две године, које су предложене као продужење рока, многе ствари ће се искристалисати и променити. 

Мислим да је господин Шормаз лепо рекао многе ствари, као ловачки стручњак. И сам сам се бавио ловством и знам какви су проблеми. Ловци су увек били део велике одбране за државу и то се показало и у случају „Малчанског берберина“, где су ловци пружили пуну подршку војсци и полицији. 

Проблем је, у ствари, величина намета који се предвиђају овим законом. Са многима сам разговарао, људи се одричу оружја искључиво зато што немају средства.  Ако реално гледамо за сваки тај процес потребно је око 200 евра, почевши од ормара за оружје од лекарских прегледа. Значи, све то има своје трошкове који многи не могу изнети.

Друго, многи се сматрају издатим. То су припадници службе безбедности који су у своје време добили оружје на поклон и сада поново морају да плаћају регистрацију тог оружја које им је, у ствари, само успомена. 

Исто то је и са оружјем које је наслеђено. 

Значи, много има нелегалног оружја. Добро је да се овај закон донесе, јер подаци које имамо о оружју које је пријављено, скоро су исти као и подаци о оружју које није пријављено, које људи држе сакривено у кућама за не дај Боже, а користе га за криволов и за неке радње које нису дозвољене. 

Ми морамо да водимо рачуна о сваком грађанину. Међутим, питам се –како ће се третирати они који немају оружје, а који долазе у ситуацију напада на личну својину? Тај закон нисмо донели.

Одузимање оружја без кривице, како је и овлашћени предстваник Социјалистичке партије Србије Неђо Јовановић рекао, је питање да ли је и законски у реду. 

Много је оружја на тржишту, половног, које се даје за мали новчани износ  или које остаје у МУП-у. Мислим да ћемо овим законом, уколико га у року од ове две године не будемо изменили и допунили, имати великих проблема са свим онима који су до сада имали оружје. 

Значи, мораћемо порадити на томе да се тај закон о оружју и муницији временом усагласи са потребама нашег друштва, а да циљ буде легализација оружја. Хвала.

 

Категорије: Посланичка група

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.