Најновије

Неопходно је продужити рок за пререгистрацију оружја Посланичка група

Звонимир Стевић, народни посланик Социјалистичке партије Србије говорио је о Предлогу закона о измени Закона о оружју и муницији.

Законом и подзаконским актима прецизиране су процедуре за добијање оружја, као и услови за пререгистрацију. Услед великих дажбина и такси, многи власници нису стигли или нису желели да пререгиструју своје оружје.

 

              Поштовани потпредседниче, уважене колеге народни посланици,

данас је на дневном реду Предлог закона о измени Закона о оружју и муницији, који су поднели наше колеге народни посланици Маријан Ристичевић, Ђорђе Комленски и Бојан Торбица.

Основни разлог за доношење овог закона јесте потреба да се продужи рок за пререгистрацију оружја, који истиче за пар дана, тачније 5. марта. Како колеге кажу у образложењу, до овог рока који је већ једном продужаван, није извршена пререгистрација свог и читавог оружја и наоружања.

У том смислу, скренуо бих пажњу на још неке аспекте од значаја за власнике оружја у Србији. 

Како је наш овлашћени представник рекао, у Србији има преко 950 хиљада регистрованих оружја, кратких и дугих цеви. Важећи Закон о оружју и муницији усвојили смо 2015. године, када су поред постојећег као нови услов за држање и ношење оружја утврђена обавезна провера здравственог стања власника оружја и обученост за руковање оружјем.

На основу Закона, донета су и подзаконска акта којима су прецизиране процедуре добијања оружја, као и услови за поновну регистрацију, односно пререгистрацију већ регистрованог оружја. Овим актима је настала обавеза свих власника оружја да приликом пререгистрације, уз остале услове, морају имати уверење о здравственом стању и доказ да су прошли обуку за руковање оружјем.

Ово је успорило примену закона, пре свега због великих дажбина и такси, тако да многи власници нису желели да пререгиструју своје оружје. Многи нису стигли да то учине, али се углавном сви разлози своде на прилично велике трошкове које су власници морали да плате како би пререгистровали своје оружје.

Не треба заборавити да је међу власницима велики број оних који су оружје наследили и да је то оружје део породичне традиције. У том смислу би било добро размислити о ширим изменама овог закона, како би се смањиле дажбине и поједноставила процедура, како би се омогућило већини власника да своје оружје пререгиструју и задрже. 

Данашња расправа је показала неопходност доношења измена и допуна овог закона, или доношење потпуно новог закона, уз непосредно укључивање Министарства правде, Министарства унутрашњих послова, ловачких удружења и других субјеката, како би се на системски и на квалитетан начин решио овај озбиљан проблем у нашем друштву и нашој држави.

Нажалост, сада многи власници враћају оружје за које су емотивно везани. Оно што је већина власника са којима сам ја разговарао навела као разлог за враћање оружја јесте компликована и веома скупа обука за руковање оружјем. У реду је да обуку прође сваки нови власник који жели први пут да набави оружје, али стари власници ову процедуру виде као проблем.

Када је у питању рок за пререгистрацију, сматрам да је добро што се предлаже његово продужење за две године, пошто према подацима који су доступни, тек око 250 хиљада власника је пререгистровало своје оружје.

Пошто према подацима надлежних органа у Србији има преко 950 хиљада примерака оружја кратких и дугих цеви, то значи да је тек нешто више од једне четвртине пререгистровано. Овде је у питању и ловачко оружје, за чије је ношење и држање такође сложена процедура. На пример, ако ловац крене у лов са склопљеном пушком, он има потенцијални проблем док се не стигне до ловишта, јер не би по закону смео да транспортује склопљено ловачко оружје. Са друге стране, ловци у ловиштима немају увек услове за брзо и безбедно склапање оружја, тако да се већ појављују проблеми и на овом плану.

Оно што је сигурно, јесте потреба да се у сваком случају рок за пререгистрацију продужи, јер ће омогућити свима који желе да изврше пререгистрацију да то учине у наредне две године. При том, у први план стављам значај овог поступка за ловачка удружења и ловну привредну Србије у целини, која је значајан извозни потенцијал. У ловишта Србије долази велики број странаца који веома богато плаћају своје улове.

На крају, посланичка група СПС ће у дану за гласање подржати и гласати за Предлог закона о измени Закона о оружју и муницији.

Категорије: Посланичка група

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.