Најновије

Међународни положај Србије јача из дана у дан Посланичка група

НЕЂО ЈОВАНОВИЋ, народни посланик Социјалистичке партије Србије поставио ја посланичко питање Влади Републике Србије

Захваљујући активности министра спољних послова Ивице Дачића, Србија је доживела још један у низу епилога међународног признања и уважавања међународног положаја. Конкретно, Сијера Леоне као држава Јужне Африке је повукла признање Косова, што несумњиво потврђује да је Србија постигла немерљив успех, јер  Косово више ни у ком случају нема ни приближно половичну већину када су у питању Уједињене нације и чланство земаља у УН.

 

Поштовани грађани Србије, поштовани народни посланици,

међународни положај Србије несумњиво из дана у дан јача. Дипломатска активност и дипломатски потенцијал који Србија исказује даје немерљиве резултате. 

            Пре свега, захваљујући активности председника Републике Србије, Александра Вучића и министра спољних послова Ивице Дачића, Србија је доживела још један у низу епилога међународног признања и уважавања међународног положаја. Конкретно, Сијера Леоне као држава Јужне Африке је повукла признање Косова, што несумњиво потврђује да је Србија постигла немерљив успех, јер  Косово више ни у ком случају нема ни приближно половичну већину када су у питању Уједињене нације и чланство земаља у УН. 

Због тога, посланичка група СПС превасходно поздравља повлачење признања тзв. независног Косова и од Сијера Леонеа и даје још једном безрезервну подршку онима који су дали и уложили највише труда и енергије да би се дипломатски потенцијал довео на овај ниво на коме је сада, а то су Александар Вучић и Ивица Дачић. 

Зарад јавности, поставља се питање да ли се може ставити знак једнакости између такси које су незаконито и непримерено увеле привремене институције из Приштине, и то од 100% на производе из Републике Србије и Федерације Босне и Херцеговине у односу на дипломатску активност Србије, када се ради о повлачењу признања независности Косова? 

Наравно да ту једнакост из чисто политичко-пропагандних разлога афирмишу представници привремених институција са Косова. Међутим, такав знак једнакости ни у ком случају не може да се постави, јер је повлачење признања независности Косова императив Србије, због тога што Србија на овај начин доказује и показује да у међународно-правном смислу речи више нико Србији не може наметати ставове, више нико Србији не може на било који начин стављати до знања шта треба и како треба да ради, због тога што Србија има свој курс, своју политику, а та политика подразумева заштиту суверенитета Републике Србије, као и заштиту националних интереса Срба на територији Косова.

Поставља се питање колику штету оваквој међународној активности Републике Србије наносе они који покушавају да девалвирају овакве резултате дипломатије коју Србија води, а то су многобројни и разни опозициони, да их назовемо лидери, такозваних опозиционих странака који управо овде у скупштинском холу, ако ништа друго, препричавају оно што коментаришу званичници из Приштине, из привремених институција Косова и на тај начин девалвирају све резултате и комплетан дипломатски напредак који је учинила Србија.

Поставља се питање колику штету на тај начин наносе Србији, колику штету наносе међународном угледу Србије и да ли је све ово што је као толерантно испољено према њима заиста довољно да се коначно управо они дозову памети и да постану не квази патриоте него истинске патриоте и борци за своју државу, што до сада нису исказали.

Из ових скупштинских редова их позивамо да, уместо популистичке приче, уместо афера којима су склони, сплеткарења и свега другог, заиста подрже оно што свако ко овој Србији и грађанима Србије жели добро подржава, а то је и даље јачање међународног угледа Србије, и даља снажна дипломатска активност, све до момента док привремене институције Косова коначно не прихвате дијалог као једино решење питања Косова и Метохије. Хвала.

 

Категорије: Посланичка група

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.