Ružić: Veliki doprinos matičara u unapređenju usluga građanima Vesti

Matičari u Srbiji su poslednjih godina napravili najveći korak napred u unapređenju kvaliteta usluga koje pružamo građanima i poneli najveće breme reformi, izjavio je danas ministar državne uprave i lokalne samourpave Branko Ružić.

„Rezultati rada matičara danas se mere impozantnim brojkama. Samo u 2019. godini sproveli su više od 240.000 postupaka za upis u matične knjige i izdali više od dva miliona izvoda iz matičnih knjiga“, rekao je Ružić na konferenciji o sektorskom posebnom stručnom usavršavanju matičara.

On je istakao da je rad matičara na digitalizaciji evidencija doprineo je da blizu 8,5 miliona građana nije moralo da u različitim postupcimma prilaže isprave o ličnom statusu, već su to službenici sami pribavljali po službenoj dužnosti iz Registra matičnih knjiga.

“Svesni da je stručno usavršavanje bilo manje dostupno zaposlenima na lokalu odnosu na državne službenike, reformisali smo neophodne zakone i uspostavili iste kriterijume i standarde stručnog usavršavanja na nivou cele javne uprave. Tu smo se fokusirali na specifične potrebe matičara kako bismo im pomogli da razviju svoje kompetencije i tako primene savremene trendove rada“, rekao je on.

Ministar je najavio da će uskoro startovati informacioni sistem koji će digitalizovati ceo proces organizovanja ispita.

Matičari su naše ogledalo u očima građana i verujemo da će uz podršku stručnog usavršavanja koje smo pripremili za njih, svakim danom ta slika biti lepša i sve više okrenuta građanima. Zato od vas – načelnika uprava, očekujemo da nas podržite u ovom procesu i matičare dodatno motivišete za pohađanje obuka“, rekao je ministar.

On je  izrazio zadovoljstvo time što su svi rezultati matičara visoko ocenjeni u reformi javne uprave.

„Ako želimo da održimo uzlaznu liniju razvoja i kvalitet usluga potrebno je da pružimo podršku i matičarima koji su nosioci promena i uspeha“, rekao je ministar.

Ružić je dodao da danas biti matičar podrazumeva visokoobrazovani stručan kadar, koji obavlja složene poslove, aktivno učestvuje u uspostavljanju standarda e-uprave i primenjuje ih svaki dan i izrazio zadovoljstvo što to zanimanje više nije sinonim za šalterskog službenika koji samo izdaje izvode iz matičnih knjiga.

Sektorski posebni program obuke , kako je dodala, realizovaće se ove godine za najmanje 525 polaznika i vodiće se računa da matičari svih jedinica lokalne samouprave budu srazmerno zastupljeni.

Izvor: MDULS

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.