Дан са послаником Дејаном Раденковићем Посланичка група

„Посао посланика није ‘посао из снова’, нити је посао који доноси посебне привилегије, бар тако га ја разумем“.
И у разговору са народним послаником Социјалистичке партије Србије нисмо могли да не затражимо коментар на стереотипну представу о раду посланика у Скупштини. Можемо чути да се карактеришу као нерадници, привилеговани слој друштва, страначки послушници…

„Далеко од тога да се ради о ‘нераду’. Посланички посао није само пуко седење на заседањима Парламента (иако, руку на срце, има и таквих посланика), нити је то, како многи схватају, ‘партијска награда за страначки ангажман’.

Раденковић је истакао да на посланицима лежи велика одговорност, и навео је да се он лично озбиљно припрема како за политичке теме, тако и за економске, јер су му оне као магистру економије професионални изазов.

„Свака тачка дневног реда носи велику одговорност и захтева озбиљну припрему, консултације са стручним људима. Ми усвајамо законе, што носи велику одговорност“, објаснио је Раденковић.
Распоред посланика у једном радном дану је веома попуњен. Како је Раденковић објаснио, осим присуства седницама Скупштине, највећи део дана прође у припремама.

„Читање материјала, предлога закона, коментара, консултације са експертима, састанци у посланичкој групи… а поред тога и партијски ангажман. Све то утиче да на крају дана констатујете како нема довољно времена за све“.

Недостатак толеранције и често међусобне увреде посланика су највећи проблеми које Раденковић уочава у раду Скупштине, а који би се могли поправити у будућности.

„Скупштина је радила у условима релативно комотне већине, тако да није било посебних застоја у доношењу одлука. Дискусија на седницама је понекад прелазила демократске оквире, али то је саставни део парламентарног живота у скоро свим државама“, рекао је Раденковић.

Када пратимо седнице Скупштине утисак је да је у сали група људи која можда није у стању да изгради пријатељске односе у таквој напетој атмосфери. Занимало нас је да ли се посланици међусовно друже, има ли колегијалности у Скупштини?

„Постоји колегијалност у оној мери у којој је међусобно градимо. Ми који смо годинама у Парламенту имамо изграђене међусобне односе који су, иако омеђени партијским интересима, пре свега људски и пријатељски. Има колега у парламенту са којима сам изградио заиста добре односе“, рекао је Раденковић.
Када разговара са грађанима, Раденковић је нагласио да је акценат на личним, али и системским проблемима.

„Где год да одемо, посебно у неразвијеним срединама, грађани указују на проблеме сиромаштва, незапослености, неправедног односа према њима. Покушавамо да свој утицај искористимо како би им помогли. Други ниво комуникације је у процесу усвајања закона. Тада се срећемо са системским проблемима које у дискусији на седницима покушавамо да предочимо осталим колегама и да тако помогнемо да се усвоји што бољи и праведнији закон“, објаснио је Раденковић.
Сматра да није добро што нема посланика из дела опозиције, али је по његовом мишљењу атмосфера готово иста, само расправа траје нешто краће.

„Увек сам сматрао да је борба ефикаснија од повлачења. Можда је то у мојој природи. Вероватно ови који бојкотују рад Скупштине знају због чега то раде. Верујем да би више циљева постигли у скупштинској расправи. Али, то је њихова одлука“, рекао је Раденковић.

Када је реч о разлозима за бојкот парламентарних избора, сматра да бојкот није прави начин да део опозиције оствари своје циљеве.

„Верујем да имају циљ. Лично сматрам да бојкот није добро средство. Али, и они су на изборима обезбедили место у парламенту и њихову одлуку поштујем, без обзира што мислим да је погрешна“, навео је Раденковић.
Посланик Раденковић је пореклом са Косова и Метохије, где је одрастао и школовао се. Објаснио је да су косовске таксе на робу велико оптерећење за грађане и бесмислено политичко средство.

„Таксе морају бити укинуте. Оне су бесмислене, од њих користи имају само шверцери. Грађани на Косову и Метохији плаћају основне животне намирнице и до 30 одсто скупље. У суштини те таксе су усмерене против грађана. Оне су бесмислено политичко средство које су бивше власти у Приштини искористиле као покушај да уцене Београд. Нису успели. Сада би Аљбин Курти требало да их укине уколико мисли добро народу и ако жели да ствари крену ка нормализацији“, оценио је Раденковић.

Он се не слаже са тезом да је мотив иза појачаног притиска САД-а за долажење до споразума између Београда и Приштине добијање поена актуелног председника Доналда Трампа пред америчке изборе, за успех на спољнополитичком плану.

„Нисам сигуран да амерички председник верује да би му то подигло рејтинг у САД пред изборе. САД су признале независност Косова и они ће увек вршити притисак. На Србији је да штити своје интересе и да мудром политиком избегава искушења. Најважније је да се иде ка стабилизацији прилика, да се отклањају опасности од сукоба, да се успостављају добре економске везе. Када људи виде интерс, а интерес је бољи живот, бољи стандард, брзо ће потиснути политику у други план“ истакао је Раденковић.

Извор: Данас
фото: Милош Ђошић

Категорије: Посланичка група