Најновије

Интервју Славице Ђукић Дејановић за Данас: Због корона вируса нема простора за предизборне активности Вести

Очигледно је да је корона вирус утицао на комплетан живот у Србији. Чињеница је да већ у овом моменту имамо доста оболелих особа и да број из дана у дан расте, каже у разговору за Данас потпредседница Социјалистичке партије Србије и министарка без портфеља Славица Ђукић Дејановић, одговарајући на наше питање колико ће корона вирус утицати на предизборну кампању у Србији.
„Све мере које предузимамо имају за циљ да успоримо ширење инфекције и спречимо теже и фаталне исходе и стога у наредном периоду неће бити простора за предизборне активности. Моја је процена да избори могу бити одложени на неко, не баш дуже време, али кадгод да буду СПС ће у њима учествовати“, истиче она.

Какве резултате очекујете на парламентарним, али и на локалним изборима, када год они буду одржани?
– Верујем у позитиван исход. Мислим да ће нас и на националном и на локалном нивоу бити исто, али се надам и више него до сада. У већем проценту и у већим апсолутним бројевима.

Листа СПС-ЈС за парламентарне изборе помало је изненадила, будући да на њој нема ниједног министра, осим лидера Ваше странке. Да ли то СПС рачуна да ће поново бити део власти?
– Мислимо да ће након избора околности бити такве да ће се наставити са започетим државним и свим другим пословима битним за грађане Србије. Социјалисти ће својим квалитетима сигурно бити потребни власти.

СПС је више пута инсистирала да буде на заједничкој листи са СНС-ом. То се није догодило, па се чини да је ваша странка ипак са напредњацима направила неки договор за будућност?
– Знате, за сваку политичку опцију, за сваки политички субјект је важно да има свој идентитет, али питање интегритета земље и државна политика која значи бољитак за сваког нашег грађана је испред интереса сваке партије. И наша понуда је управо била у том смислу. Анализа је показала да је за Србију и наше грађане свеједно да ли ћемо ићи одвојено или скупа. Постизборне коалиције су могуће, а и опредељење лидера наших партија и наших органа је било да идемо самостално.

Многи ипак тврде да је СПС због тесне сарадње са напредњацима изгубила идентитет и да се осипа?
– Да СПС никад није изгубио идентитет говоре изборни резултати, посебно они које смо остварили на локалу, између претходних и предстојећих парламентарних избора. Добили смо и у апсолутном и процентуалном броју веће поверење грађана, што је врло значајно. Дакле, то што неки анализирају и што имају перцепцију да СПС-а нема, показало се да нису у праву, јер и онда када је било планирано да будемо демонтирани, ми смо опстали. Искрено мислим да СПС тек има будућност.

Непосредно пред предају изборне листе за парламентарне изборе вашу странку напустила је дугогодишња посланица СПС Стефана Миладиновић. Шта је заправо посреди, има ли истине у писању медија да је главни разлог Владан Заграђанин који „заводи ред“ по СПС-у?
– Свако ко заводи ред у СПС-у је добродошао у СПС, и сви они којима се не допада структура СПС-а имају различите могућности. Стефана Миладиновић је мени врло драга особа и само она зна зашто је направила тај корак. Заправо, искрено мислим да је људима типа Стефане било места у СПС-у, али је најбитније шта она мисли.

Потпуно је изненадила Ваша кандидатура за градоначелницу Крагујевца будући да сте до сада били на законодавним и извршним местима у Србији, па чак и в.д председника државе. Шта је пресудило да се кандидујете и да ли то значи да је дошло време да на чело Крагујевца дође једна жена?
– Искуства из мог ангажмана на законодавним и извршним функцијама су изврсна подлога за допринос Крагујевцу, граду првог Лицеја, универзитетском граду који има такву традицију да изискује, пре свега, укључивање и заједништво градоначелника или градоначелнице са својим грађанима у даљим корацима.

Зашто сте одлучили да се вратите тамо одакле сте поодавно запловили политичким водама и зашто сте спремни да се одрекнете министарског ресора који је, чини се, коначно заживео?
– Моје интересовање за ресор у коме сам сада никако неће јењавати без обзира да ли ћу остати овде, или ћу бити на некој другој функцији, или радити неке послове који чак и немају много додирних тачака са функцијом. Сматрам да популациона динамика и питања наталитета и пронаталитетних мера заправо јесу питање сваког човека, без обзира на животно доба. Нисам се определила ни за шта, просто ће ме грађани са својим изборима определити на неку од позиција.

Како оцењујете конкуренцију на изборима у Крагујевцу где је на једној страни дугогодишњи градоначелник Верко Стевановић, а на другој нови напредњачки кадар?
– Нов напредњачки кадар ће предводити самим својим именом председник државе који је не само најпопуларнији, него има и најбоље резултате. С друге стране, Верољуб Стевановић је човек који је Крагујевцу у једном периоду као градоначелник дао много тога. Међутим, мислим да је у 21. веку време за жену и мислим да сва моја искуства могу да уђу у једну здраву компетицију са онима који такође претендују да буду градоначелници.

Кажете да је Ваш план да званичну кампању започнете позивом противкандидатима да једни другима представите своје програме. Верујете ли да ће се Ваши противкандидати одазвати Вашем позиву?
– Имала бих велику потребу да као градоначелница све идеје оних који су такође учествовали у овој утакмици применим, ако се те идеје оцене као добре. Претпостављам и да остали учесници у овој трци имају такву исту потребу. Међутим ако се и не одазову, мој позив је заправо покушај да покажем како би градоначелник требало да обавља свој посао. Никада сам, увек у договору са грађанима и њиховим представницима.

Место градоначелника са собом доноси и решавање комуналних проблема. Са тим чини се до сада нисте имали много контакта. Како намеравате да решите тај проблем обзиром да неке информације говоре да је Крагујевац последњих година у сваком, па и у финансијском погледу стагнирао?
– Сматрам да не треба кренути од тога да је нека средина стагнирала. Оног момента кад неко преузима обавезу, он има и дужност да унапреди све сфере за које је одговоран. У том смислу, сигурно да ћу учинити онај корак који сам учинила и када сам почела да се бавим питањима демографије и популационе политике. Окупићу, пре свега, стручњаке, погледаћу планска документа и учинићу максимум да тимски урадим највише да Крагујевац има онако лепо лице какво заслужују Крагујевчани.

Извор: Данас
фото: Танјуг