Најновије

Интервју Бранка Ружића за Еспресо: Остати код куће није страшна ствар, апелујем на људе да се суздрже од шетњи Вести

– Треба да мислимо и на наше лекаре, сестре који без престанка раде и не смемо због наше бахатости и нестрпљења да све то угрозимо, навео је Ружић…
Министар државне управе и локалне самоуправе Бранко Ружић говори у интервјуу за Еспресо.рс о актуелној ситуацији насталој због епидемије коронавируса у Србији.

Ружић је коментарисао одлуке и мере Владе Србије донесене због епидемије коронавируса у Србији, али нам је открио и како се он бори са новонасталом ситуацијом.

Такође, апеловао је на грађане Србије да се уздрже од шетњи, али и да се максимално заштите маскама и рукавицама приликом изласка из кућа.
Како оцењујете одговор Србије на пандемију COVID-19? Да ли је све урађено на време, да ли је нешто могло пре да се уради, да нисмо поранили с неким мерама?

– Врх наше државе, уз сталну подршку и консултације са стручњацима и на основу туђих искустава, донео је најодговорније и најрационалније мере да се код нас не би десио италијански сценарио. Надам се и желим од срца да ова пошаст стане да се шири широм света.

Уопште не мислим да смо поранили, већ смо сагледали све аспекте – потребе, капацитете и наравно постављали стално питања “шта ако” како бисмо осигурали да можемо као држава да помогнемо, пре свега, најугроженијима али наравно и свим нашим грађанима. Верујем да су и грађани свесни да су мере донете у корист свих нас и наших најмилијих. На жалост имамо још увек оне који то не схватају и морамо да их подсећамо да су и сами угрожени, а посебно наше баке, деке, родитељи. Не сме да нам буде тешко да останемо код куће за њих, то је најмање што можемо да учинимо.

Шта министарство локалне самоуправе ради и шта може да ради како би се ублажиле последице пандемије и допринело мобилизацији државне управе у борби против ове болести?

– Министарство је и канал комуникације са општинама и градовима и свакодневно комуницирамо са њима о примени владиних мера, обезбеђивању волонтерске подршке за старија и угрожена лица, и друге врсте подршке свима у држави који су први на линији у борби са корона вирусом. Заједно смо сви у овоме.


Каква је ситуација у локалним самоуправама? Како се боре са овом пошасти? Траже ли помоћ, савете?

– Ми, Срби, треба да се поносимо особином коју испољавамо кад нам је тешко, а то је солидарност. Ако ишта мотивише и загреје срце то су примери солидарности широм Србије. Општине су се одмах организовале, на жалост још од поплава научили смо и како добро организовати кризне штабове и то за сада добро функционише.

Колико је битан рад на локалу у овим тешким временима? Како је подељен посао између централне државе и локалних самоуправа?

– Република је та која доноси мере, локал треба да их спроведе и донесе одлуке у складу са тим мерама. Неке су угроженије од других, попут великих градова који морају да донесу и оштрије мере како би заштитили своје становништво. Свакако, о свему се договарамо и у коначном одлуке државе морају да се поштују.

Каква је ситуација у СПС? Говоримо о чињеници да сте већ били ушли у предизборну кампању, а све је одједном прекинуто на бруталан начин? Размишљате ли о изборима или сте сви потпуно усмерени на борбу против короне?

– Поносан сам на омладину социјалиста који су се одмах организовали да помажу старијима широм Србије. Нема других тема тренутно када су наши грађани угрожени. Фокусирани смо да допринесемо да се одлуке Владе поштују и примењују.

Какво је стање у вашој породици? Како бринете о онима који спадају у ризичне групе?

– Родитељи су ми код куће у изолацији, супруга и ћерка такође углавном не напуштају кућу. Ја свакодневно идем на посао где у складу са мерама заштите, са колегама обављам све што је потребно у овом моменту. Мој син Милутин је са друговима и другарицама по цео дан на терену, ставили су у функцију своју хуманитарну организацију “Колевка”, ставили се на располагање општини Чукарица, волонтирају, помажу старијим суграђанима и заиста не могу бити поноснији на њега.

Шта ће да се испостави као опасније? Сама корона или последице које ће имати на нашу и светску економију?

– Да бисмо имали што мање последице на економију, а немогуће их је избећи, влада и Привредна комора Србије помажу привредницима у овој тешкој ситуацији. Али када су животи грађана доведени у питање, то је приоритет приоритета. Влада Републике Србије је ранију кризу пребродила без банкротства и опоравила и подигла нашу економију, и из овога ћемо изаћи.

Испоставило се да у кризним ситуацијама можемо да рачунамо на искрену помоћ, изгледа, само Кинеза и Норвешке? Шта ви кажете на то? Да ли су корисна та пријатељства кована у прошлости?

– Тешко је свима и неки су мање, неки више припремљени да одговоре на кризу код себе, а камоли да помогну другоме. Није време да осуђујемо, већ да будемо захвални на свему што добијемо и што смо у могућности да учинимо за другога. Велика захвалност Кини и Норвешкој и свима који показују висок степен свести о солидарности.

Шта ће пандемија короне да промени на глобалном плану, и како Србија треба да се прилагоди томе?

– Волео бих да нам промени свима навике на личном плану, а глобално да се унапреде системи заштите, здравствених система и сарадње. Ми ћемо се и даље трудити да сређујемо “нашу кућу” и тежимо да будемо сваким даном бољи.

Је л вас страх од свега овога?

– Страх ме је за наше најстарије грађане највише. Апелујем на наше грађане да се суздрже од шетњи, окупљања, носе рукавице, маске, перу руке, избегавају контакте. Остати код куће у данашње време није никако страшна ствар а спасићемо животе тако. Треба да мислимо и на наше лекаре, сестре који без престанка раде и не смемо због наше бахатости и нестрпљења да све то угрозимо.

Извор: Еспресо

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.