Ivica Dačić za TV Prva: Svako ko dođe mora da ide u karantin 14 ili 28 dana Vesti

Veliki broj državljana Srbije ovih dana pokušava da dođe u Srbiju i za to očekuje pomoć države jer su letovi u celom svetu obustavljeni.
Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić rekao je za Tv Prva da Vlada određuje prioritete o dolascima. Među onima koji čekaju povratak ima turista, studenata, onih koji rade u inostranstvu, kao i onih koji su se u inostranstvu lečili.

“Sada je već svima jasno da će odluka biti striktna i poštovana, svako ko dođe mora da ide u karantin 14 ili 28 dana. Nema nikakve mogućnosti da se ova mera prekrši. To je nadležnost MUP-a”, rekao je Dačić.

On je rekao da “ima slučajeva gde se trudimo da pomognemo. Vlada Srbije u dogovoru sa predsednikom evidentira sve ljude koji su negde zarobljeni. Danas ćemo znati još jedan broj telefona, da napravimo spiskove gde se ko nalazi da vidimo šta može da se uradi. Prioriteti su deca, učenici i studenti kao i bolesni koji su se lečili u inostranstvu i neki koji su na službenim putovanjima. Na kraju liste se nalaze turisti”.

“Radimo na tome, u saradnji sa kabinetom predsednika i premijerke. Ima raznih slučajeva, ne treba budimo lažnu nadu da će Vlada poslati avion u Peru. Dakle, oni moraju da se snađu da dođu nekako do Evrope. Organizovaće se let za Njujork zbog studenata koji tamo studiraju. Kompanija iz Katara nudi da preveze putnike koji su se zatekli u Dohi. Sa Kube će morati do Moskve pa ćemo morati dalje”, objasnio je ministar.

On je dodao da je jedina poruka građanima da ne dolaze ako ne moraju.

“Ima i stotinak ljudi koji iz Italije žele da dođu u Srbiju. Savet je: Ne krećite”, rekao je Dačić.

“Italija je u ovom trenutku kao Vuhan što je bio. To je veliki rizik i ako dođu biće 28 dana u teškom karantinu”, dodao je.

Izvor: B92

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.