Најновије

Интервју проф. др Владимир Ђукић за Курир: Леком против маларије већ лечимо оболеле од короне Вести

Нада: Терапију „хлорикином“ прописује Инфективна клиника, а ми је примењујемо. Користимо и друге антивирусне лекове. Било је оболеле деце, али она су већ пуштена на кућно лечење пошто је код њих лакши облик болести

Леком „хлорикин“, којим се лечи маларија и који се употребљава већ 30 година и у Србији, користимо и у лечењу оболелих од коронавируса – рекао је за Курир директор КБЦ „Др Драгиша Мишовић“ Дедиње проф. др Владимир Ђукић.

У којој мери се лек против маларије употребљава у лечењу оболелих од ковида-19?

– У лечењу пацијената „хлорикин“ користимо искључиво према терапији коју прописује Инфективна клиника КЦС, јер у нашу установу болесници и стижу одатле, пошто је Инфективна и даље прво место за тријажу оболелих од коронавируса. Дакле, примењујемо све протоколе које прописује Инфективна, а који су различити у односу на степен болести, како људи реагују на одређени лек и његову дозу, каквих су физичких особина, колико су високи, тешки…

Да ли је то једини лек који користите?

– Наравно да није. У лечењу употребљавамо читав низ антивирусиних лекова, као и осталих који могу да буду корисни у опоравку, о чему се консултујемо са инфектолозима, пулмолозима и осталим стручњацима. Свакако, саветујемо грађане да ништа не раде на своју руку и да не купују лекове за које су нешто начули, па мисле да могу да им помогну. Тим пре што код коронавируса не постоји превентива. Ништа се не може узимати унапред да би се спречило евентуално оболевање.

КБЦ „Др Драгиша Мишовић“ Дедиње почео је да прима оболеле од короне као специјална болница одређена само за ту сврху. Колико их је у вашој установи?

– Тренутно на лечењу имамо 31 болесника, било их је више, али су три већ отпуштена као потпуно здрава захваљујући добром лечењу на Инфективној клиници. Имамо 400 постеља за одрасле и 80 на дечјем одељењу. Болница је тренутно најбоље опремљена у земљи.
Да ли сте већ имали деце оболеле од коронавируса?

– Било је оболеле деце, али они су већ пуштени на кућно лечење, пошто је код њих утврђен блажи облик болести. Од овог вируса оболевају сви, без обзира на узраст, па и деца. Зато је толико важна изолација. Ми смо у рату против тешке респираторне инфекције и од кључне је важности остати код куће.

Када се очекује врхунац ширења короне у Србији?

– Предвиђања су да ће у наредних десетак дана бити та недеља у којој ће доћи ударни талас и у којој ћемо имати највећи број заражених, али је могуће да се то деси и раније. Претходно је била идеја да ће епидемија у Србији трајати шест до осам недеља од потврђивања првог случаја – 6. марта, али је веома могуће да ће тај период бити продужен. Сада смо у контролисаном току епидемије и најважније је да што дуже тако остане.
Само овако ћемо се изборити

ОСТАНИТЕ КОД КУЋЕ

Колико временске прилике могу да утичу на епидемиолошку ситуацију, нарочито температурна колебања?

– Влага неповољно утиче, излазак из зимског периода са наглим повећањем температуре и топљењем снега може да буде отежавајући фактор, али је ипак главни начин преноса заразе директан контакт. Зато је изузетно важна опрезност, да се грађани придржавају препорука лекара – епидемиолога и инфектолога, а мере Владе су, наравно, обавезне. И да боравак напољу сведу на најмању могућу меру. Против овог вируса се бори искључиво смањивањем контаката међу људима. Останите код куће, тако ћемо се изборити.

Извор: Курир

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.