Најновије

Никола Никодијевић: Од јутрос у Београду саобраћају 32 линије коридорског типа Београд

У Београду од јутрос саобраћају 32 линије коридорског типа на територији десет београдских општина, док у преосталих седам приградских општина саобраћа „Ласта”, рекао је председник Скупштине Града Београда Никола Никодијевић за ТВ Прва.

– Стандардне линије јавног градског превоза од јутрос не саобраћају. С обзиром на то да је одлука донета синоћ, све то добро функционише. Директори ГСП-а и „Ласте” процењују на терену заједно са стручним службама да ли неке линије треба појачати или евентуално смањити. Велики број људи сада користи сопствена превозна средства и не користи јавни превоз, тако да ми током дана снимамо ситуацију на терену и прилагођавамо је потребама. Свако вече када будемо кориговали време полазака и број линија, подаци ће бити објављени на сајтовима ГСП-а и „Ласте” – појаснио је Никодијевић.

Важно нам је, додао је Никодијевић, да у аутобусима нема превеликог броја људи како би и возачи били заштићени.

– Сви који улазе у аутобусе морају имати радни налог своје фирме и плаћен „бус плус”, осим здравствених радника који у аутобусе могу улазити са лекарском лиценцом – нагласио је Никодијевић.

Како је истакао, аутобуси се дезинфикују свако вече, а дезинфикују их и возачи на окретницама.

– Београдске улице већ неколико дана третирамо хлором. С обзиром на то да се најављује промена времена, имамо најаве Хидрометеоролошког завода да би могло да дође до појаве снежног покривача на територји Београда, те у том случају поступамо другачије. Касније имамо и састанак са Зимском службом како бисмо се припремили и за ту ситуацију. У том случају приоритет у чишћењу улица биће коридори ГСП-а и „Ласте”. С обзиром на то да је мања фреквенција људи, имаћемо више времена да очистимо улице. Хигијена у граду је на врло високом нивоу. Завод за биоциде и медицинску екологију и „Градска чистоћа” раде велики посао у овим тешким условима и честитам им на томе – казао је Никодијевић.

Према његовим речима, због психолошке сигурности људи, важно је да се види да су продавнице и рафови пуни.

– Имамо састанке са представницима Привредне коморе и Робних резерви, а Град Београд припрема 173.000 пакета за најугроженије пензионере. На састанцима смо закључили да хране и робе која је неопходна за живот у оваквим условима има сасвим довољно, за више од годину дана. Нема потребе за паником, нити за прављењем залиха. Људи треба да прате упутства када раде продавнице, јер пратимо одлуке Републичког штаба и време забране кретања. Уколико буде пооштравања мера, биће скраћено и радно време продавница – навео је Никодијевић.

Како је нагласио, градске пијаце од данас не раде, а планирано је да раде четвртком, петком и субоом од 8 до 15 сати, али само оне које су на отвореном.

– Палилулска пијаца није на отвореном и она више неће радити. Пијаце ћемо третирати према упутствима Завода за биоциде. Оне ће бити потпуно дезинфиковане, направићемо размак између тезги, а водићемо и рачуна о томе да у једном тренутку не буде већи број људи на пијацама. Уколико дође до пооштравања забране кретања, прилагодићемо радно време пијаца тој мери – закључио је Никодијевић.

Извор: Беоинфо

Категорије: Београд