Најновије

Антић: Србија наставља развој упркос корони Вести

Градња делоковода Крагујевац – Краљево доказ да настављамо снажну развојну политику, иако смо све капацитете ставили у борбу за заштиту грађана од епидемије

Директорка ЕМС АД Јелена Матејић и представник конзорцијума извођача радова Младен Жујковић, у присуству министра рударства и енергетике Александра Антића, потписали су Уговор о изградњи 400 kV далековода од ТС Крагујевац 2 до ТС Краљево 3. Уговор је потписан у просторијама Електромреже Србије, уз поштовање свих прописаних мера заштите од корона вируса.

Министар Антић казао је да је високонапонски далековод од Крагујевца до Краљева, за чију изградњу смо потписали уговор, први инфраструктурни објекат након увођења ванредног стања у Републици Србији, што довољно говори о изузетном значају овог пројекта у оквиру Трансбалканског коридора за пренос електричне енергије.

  • Овим уговором на најбољи начин показујемо да Србија мора да настави снажну развојну политику и поред тога што смо све капацитете и инструменте државе ставили у функцију борбе против епидемије COVID-а 19 и заштите живота грађана. Као што је председник Александар Вучић јуче најавио, Србија ће се снажно борити да борба против епидемије остави што мање последице на економију и стопу привредног раста.  Због тога ће нам бити потребне инвестиције и зато је овај пројекат значајан, узимајући у обзир да ће његова реализација почети за нешто мање од месец дана, уз доминантно учешће домаћих компанија. Изградња овог електроенергетског аутопута значајно ће утицати на укупну енергетску стабилност региона, узимајући у обзир да нас, преко Румуније, повезује са Источном Европом а у наредним фазама и са Западном Европом, изјавио је министар рударства и енергетике Александар Антић.

Реч је о далеководу који представља део друге секције Трансбалканског коридора за пренос електричне енергије, пројекта од посебног националног и регионалног значаја који ће омогућити сигурно и стабилно снабдевање електричном енергијом корисника на територији Србије и истовремено спојити тржишта Источне и Западне Европе. Уз изградњу далековода, друга секција подразумева и подизање напонског нивоа ТС Краљево 3 на 400kV и опремање једног 400kV далеководног поља у ТС 400/110kV Крагујевац 2. 

Дужина далековода који се гради је 60 километара, а укупна уговорена вредност радова и опреме износи 13,5 милиона евра. Радови би требало да почну за око тридесет дана, наравно уз уважавање свих мера и околности у вези са епидемијом корона вируса. Рок за завршетак радова је 610 дана. Укупна инвестициона вредност друге секције, заједно са радовима на трафостаницама у Крагујевцу и Краљеву, износи 29,6 милиона евра.

Финансирање се реализује средствима зајма у износу од 15 милиона евра, који је ЕМС-у одобрила Немачка развојна банка КfW (уз државну гаранцију), донацијом ЕУ у износу од 6,5 милиона евра, која ће ЕМС-у бити додељена кроз механизам ЕУ Инвестиционог оквира за Западни Балкан из Европског заједничког фонда за Западни Балкан (коју ће непосредно исплатити KfW), као и сопственим средствима ЕМС АД.

  • И у овим тешким околностима не престајемо да мислимо о обезбеђивању сигурне енергетске будућности за нашу земљу и њене грађане. Далековод који градимо од огромног је значаја за стабилност и сигурност напајања електричном енергијом у централној Србији, али је, као део Трансбалканског коридора, и од великог регионалног значаја, јер ће бити важан део тог јединственог енергетског коридора у овом делу Европе. Хвала свима који су вредно радили и омогућили да овој уговор данас буде потписан. Пре свега, члановима претходног пословодства компаније који су препознали значај и поставили темеље овог пројекта још 2014. године. Хвала Влади Републике Србије и Министарствима енергетике, финансија, грађевине и европских интеграција. Хвала стручном тиму који ради на реализацији пројекта. И посебно хвала нашим партнерима из Немачке развојне банке КfW. Такође, поносна сам што је овај важан посао, у међународној конкуренцији, добио конзорцијум који је у највећој мери састављен од домаћих компанија“ – истакла је директорка Јелена Матејић

Након завршетка друге секције Трансбалканског коридора, следиће реализација треће секције, која обухвата изградњу двоструког ДВ 400 kV Бајина Башта – Обреновац (109 километара), подизање напонског нивоа ТС Бајина Башта на 400 kV и опремање два нова 400kV далеководна поља у ТС 400/220 kV Обреновац, а затим и четврте секције која подразумева изградњу двоструког далековода 400 кV Бајина Башта – Вишеград – Пљевљa.

????????????????????????????????????

Извор: Министарство рударства и енергетике