Најновије

Најважније да сачувамо сан: Славица Ђукић Дејановић, министар и неуропсихијатар, поштује препоруке и ради од куће Вести

Осећање неизвесности ствара нелагоду и код врло хладнокрвних и трезвених људи, објашњава министарка: Радим од куће, имам доста посла, поштујем све препоруке

ДОК траје ванредно стање због вируса корона, кабинет министарке задужене за популациону политику Славице Ђукић Дејановић налази се у – њеном стану. Како је испричала за “Новости”, смена као и уобичајено почиње од 7.30, али се све завршава телефонски.

– Имам доста посла и од куће. Јесте да волим да се прошетам, али то није могуће ни за кога старијег од 65, па ни за мене. Све препоруке поштујем – прича нам Славица Ђукић Дејановић.

* Шта вас тренутно окупира?

– Правимо препоруке које ће бити на сајту Министарства. Ту ће људи, попут хроничних болесника, моћи да разјасне недоумице око дозе лекова. А позивајући кол-центре домова здравља моћи ће да разговарају са лекарима и психолозима. Такође, бавимо се и лепим темама. По званичној статистици, током 2019. рођена је 341 беба више него у 2018. години.

* Шта као неуропсихијатар саветујете грађанима?

– Осећање неизвесности ствара нелагоду и код врло хладнокрвних и трезвених људи. Сада се код људи, били они старији од 65, или они који су навикли да им кућни живот почиње тек увече кад долазе са посла, јавља напетост, несаница и узнемиреност. Саветујемо комуникацију са кол-центрима са психолозима где ће добити препоруку како да опуштају мишиће, какве вежбе да раде, с ким да комуницирају… Најбитније је да се не поремети сан, јер је он најважнији за имунитет. Зато нека имају што више активности преко дана.

* Плашите ли се ви, хвата ли вас паника?

– Себе смирујем на ове начине о којима сам говорила. Што више обавеза и никако преко дана спавање. И кад вас ухвати паника никако не зовите паничара, него неког ко је оптимиста и смирен. Не плашим се. Што би рекао Јесењин – изгорелог нико не запали. Била сам директор Клиничког центра у Крагујевцу када је било бомбардовање. Тако да сам већ једном “горела”.

* Има ли наше здравство снаге за овај изазов?

– Имам огромно поверење у наше стручњаке. Све што се сада ради чини се како би се минимизирале последице епидемије. Најбитније је да у наредне две-три недеље народ не излази.

АПЛАУЗ ЗА СИНА У ЛИСАБОНУ

A ВАШ син је са породицом у Португалији, како они издржавају?
– Он је лекар и ради у Ургентном центру у Лисабону. Скоро стално је на послу, и њему аплаудирају од осам, као и овде медицинским радницима. Поносна сам на његов однос према послу. Унуци прате наставу, чујемо се, предузимају све мере.

Извор: Вечерње новости