Najvažnije da sačuvamo san: Slavica Đukić Dejanović, ministar i neuropsihijatar, poštuje preporuke i radi od kuće Vesti

Osećanje neizvesnosti stvara nelagodu i kod vrlo hladnokrvnih i trezvenih ljudi, objašnjava ministarka: Radim od kuće, imam dosta posla, poštujem sve preporuke

DOK traje vanredno stanje zbog virusa korona, kabinet ministarke zadužene za populacionu politiku Slavice Đukić Dejanović nalazi se u – njenom stanu. Kako je ispričala za “Novosti”, smena kao i uobičajeno počinje od 7.30, ali se sve završava telefonski.

– Imam dosta posla i od kuće. Jeste da volim da se prošetam, ali to nije moguće ni za koga starijeg od 65, pa ni za mene. Sve preporuke poštujem – priča nam Slavica Đukić Dejanović.

* Šta vas trenutno okupira?

– Pravimo preporuke koje će biti na sajtu Ministarstva. Tu će ljudi, poput hroničnih bolesnika, moći da razjasne nedoumice oko doze lekova. A pozivajući kol-centre domova zdravlja moći će da razgovaraju sa lekarima i psiholozima. Takođe, bavimo se i lepim temama. Po zvaničnoj statistici, tokom 2019. rođena je 341 beba više nego u 2018. godini.

* Šta kao neuropsihijatar savetujete građanima?

– Osećanje neizvesnosti stvara nelagodu i kod vrlo hladnokrvnih i trezvenih ljudi. Sada se kod ljudi, bili oni stariji od 65, ili oni koji su navikli da im kućni život počinje tek uveče kad dolaze sa posla, javlja napetost, nesanica i uznemirenost. Savetujemo komunikaciju sa kol-centrima sa psiholozima gde će dobiti preporuku kako da opuštaju mišiće, kakve vežbe da rade, s kim da komuniciraju… Najbitnije je da se ne poremeti san, jer je on najvažniji za imunitet. Zato neka imaju što više aktivnosti preko dana.

* Plašite li se vi, hvata li vas panika?

– Sebe smirujem na ove načine o kojima sam govorila. Što više obaveza i nikako preko dana spavanje. I kad vas uhvati panika nikako ne zovite paničara, nego nekog ko je optimista i smiren. Ne plašim se. Što bi rekao Jesenjin – izgorelog niko ne zapali. Bila sam direktor Kliničkog centra u Kragujevcu kada je bilo bombardovanje. Tako da sam već jednom “gorela”.

* Ima li naše zdravstvo snage za ovaj izazov?

– Imam ogromno poverenje u naše stručnjake. Sve što se sada radi čini se kako bi se minimizirale posledice epidemije. Najbitnije je da u naredne dve-tri nedelje narod ne izlazi.

APLAUZ ZA SINA U LISABONU

A VAŠ sin je sa porodicom u Portugaliji, kako oni izdržavaju?
– On je lekar i radi u Urgentnom centru u Lisabonu. Skoro stalno je na poslu, i njemu aplaudiraju od osam, kao i ovde medicinskim radnicima. Ponosna sam na njegov odnos prema poslu. Unuci prate nastavu, čujemo se, preduzimaju sve mere.

Izvor: Večernje novosti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.