Најновије

Предраг Марковић: Ова криза је на неки начин лакша од бомбардовања, нисмо сами Вести

Прошла је 21 година од почетка ваздушних напада НАТО-а на Савезну Републику Југославију. Сада је страх од бомби заменила корона. Историчар Предраг Марковић рекао је за РТС да је бомбардовање показалао да можемо да издржимо много и да терба да се сетимо тог исукства.

Данас је 24. март – дубоко урезан у нашој свести и сећању. Број страдалих ни 21 годину после ваздушних напада није дефинитивно утврђен – процене се крећу од око 700.000 жртава војних и цивилних до око 2.500 погинулих цивила и још око 1.000 војника и полицајаца.

Тешко су оштећени путеви, школе, болнице, наша телевизија, споменици културе.

Гостујући у Јутарњем програму РТС-а, историчар Предраг Марковић је рекао да велики проблем праве албанске жртве.

“Непријатно им је да кажу да су Американци убијали Албанце, ти заштитници Албанаца су убили више Албанаца на једном месту него било где другде. Убили су на једном месту 300 Албанаца”, подсетио је Марковић.

То је како каже Марковић, као у “Балканском шпијуну”, очекују да се извинимо зато што су нас тукли.

Говорећи о случају браће Битићи, Марковић каже да Американци занемарују хиљаде жртава у бомбардовању, и да се сада при свакој посети званичника покрене тај случај. “А за нашу децу, мостове, тоне осиромашемног уранијума, то нема везе”, указује историчар.

Како каже, на дугу стазу показаће се да је на Косову најтрајни траг бомбардовања осиромашени уранијум јер је проценат пораста рака већи на Косову, него у Србији, јер је највише уранијума тамо пало. Додаје да њихови политичари олако жртвују свој народ, важно им је да истрају у сну, о херојском рату, него да признају да је то несрећна ствар и за Албанце.

“Мислили су да ће кратко трајати и када се Србија није предала сетили су се избеглица, а оне су отерене бомбама, стотине хиљада Албанаца је напустило своје куће, није српска агресија на властитој земљи отерала Албанце”, каже Марковић.

Према његовим речима, бомбардовање је изазавало избегличку трагедију. Кренуле су бомбе па стотине хиљада албанских избеглица.

“Бомбардовање је показалао да можемо да издржимо много, треба да се сетимо тог исукства. Ова криза је на неки начин лакша од бомбардовања, нисми сами, тада смо били грозни народ, мрзели су нас и многи добри људи који верују Си-Ен-Ену”, каже Марковић.

“Спремнији смо да издржимо рат са невидљивим непријатељем”

Сада смо спремнији да издржимо рат са невидљивим вурусом, истакао је он.

“Тај томахавак је изгледао као поморанџа која скакуће по небу. Син ми је је рекао да ће нам спалити кућу, рекао сам да неће, а он је рекао видео сам на телевизији – и на крају све то прође и остају пориче о хероизму”, каже Марковић.

Нисмо регулисали статус хероја са Кошара и Паштрика, подсећа Марковић.

Истиче да су наши људи чували границу јер “ко зна шта се ваљало са друге стране Проклетија” и држава није регулисала њихова примања, као и стамбена питања.

Сада се боримо се са невидљивим непријатељем. Потребна је гвоздена дисципилина од 29 дана, како наводе кинески експерти.

Коментаришући изјаве кинеских лекара, Марковић је рекао да је то више од трећине бомабаровања, што се времена тиче, па ћемо успети да се стрпимо тих месец дана.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.