Најновије

Ивица Дачић: Јутрос лет за Истанбул, током дана за Ларнаку и Солун Вести

 

Министар иностраних послова Ивица Дачић казао је да је јутрос један авион полетео за Истанбул одакле ће вратити српске држављане, а да ће из Србије одвести 150 Турака који су хтели да се врате у своју земљу.

“Тим авионом ћемо вратити Жељка Обрадовића са породицом”, казао је Дачић у јутарњем програму ТВ Хепи додајући да други спортисти, иако су раније изражавали жељу, као и студенти, када су чули да треба да иду у карантин, закључују да им је боље да остану тамо где су.

За враћање турских држављана Србија ће од Турске добити, у знак захвалности медицинску заштитну опрему, додао је он.

Током данашњег дана други авион ће ићи у Ларнаку и у повратку покупити путнике из Солуна.

“Када ово решимо практично да ће бити решено питање тренутне заглављености на аеродромима. Затим ћемо видети шта ћемо још са нашим грађанима у Абуд Дабију и Дохи”, рекао је Дачић, додајући да је одлука да се лети два пута дневно у циљу враћања наших грађана.

Он је истакао да је држава више пута слала авион по наше људе, и да има неколико категорија који су приоритет, а то су деца, ученици, студенти, болесни који су се налазили на лечењу у иностранству, или ако је неког криза задесила на службеном путу.

Такође је указао да је немогуће остати равнодушан ако има туриста који су остали заглављени на аеродромима.

Рекао је да наши држављани, за разлику од америчких, немају обавезу да се јављају амбасади у земљама у које путују, па се не зна колико и где их има.

“Дошли смо у ситуацију да се јављају наши туристи и људи који се налазе од Перуа до Тајланда. На Тајланду има 155, у Јапану 13, на Балију има 44, који су се јавили када им је, вероватно, истекао аранжман”, казао је он.

Дачић је рекао да дозволе које Ер Србија има за комерционалне летове не важе и да морају да се добију дозволе за хуманитарне летове, а између два лета мора проћи 12 сати.

Указао је да је ноћас кренуло и отчепљење проблема на аустријско-мађарској граници Никелсдорф.

Рекао је да ће лица која су тамо заглављена моћи у два наврата да крене по 200 људи.

Исто ако ће из Словеније моћи по два пута ка Србији да крене 200 српских држављана.

Што се тиче грађана Србије који су похрлили у домовину када је избила криза у Европи, рекао је да се углавном радило о људима који немају решен статус.

“Они који имају решен статус боравка не долазе. То су углавом они који немају решен статус, који су боравили у ЕУ на основу безвизног режима и тамо радили неке послове, а потом остали без посла”, објаснио је он.

Дачић је казао да је упозоравао више пута да не крећу на пут, али и навео да постоји проблем да ЕУ прописује огромне казне за свако прекорачење дозвољеног боравка без обзира на ванредно стање.

Пренео је да су се и Албанци са југа Србије јављали за помоћ при повратку, те да је занимљив и један мејл једног Албанца из тог дела Србије, који је Генерални конзулат у Цириху замолио да га врате у “милу Србију”.

Такође је указао да постоји и проблем да међу повратницима може бити инфицираних, као што се испоставило код два лица која су се у БиХ, преко Београда, вратила из Париза.

Министар спољних послова Ивица Дачић критиковао је данас недостатак солидарности ЕУ, наводећи пример здравствених радника којима не дозвољавају да се врате у Србију.

Дачић је, у јутарњем програму ТВ Хепи, упитан за случај наводне крађе помоћи намењене Италији од стране Чешке, рекао да је то показатељ лицемерја и опредељења да морају прво да се брину за себе.

“Ми високо ценимо одређену помоћ коју је дала ЕУ, али неки поступци нас иритирају. Здравственим радницима који радне на територији ЕУ не дозвољавају да се врате у Србију. Поручују им да, ако се врате, више никада неће моћи да се запосле у ЕУ. То прелази нормалне односе”, поручио је он.

Такође се осврнуо и на његов боравак у Кини за време епидемије корона вируса у тој земљи, рекавши да је тај народ дисциплинован.

Указао је да је он схватио ситуацију на време, и да су га тада напали медији да је наводно увредио Кину када је отказао посету, наводећи да ће морати у карантин и нашалио се да неће имати ко да потпише изборну листу.

Тада, како је рекао, многи у Србији су са ноншаланцијом гледали на ситуацији и Кини.

Указао је да данас у Кину не може да оде ниједан странац, а да не оде у карантин, а када је он био речено му је да је епидемија била на врхунцу и почетку краја.

Каже да је пренео председнику Александру Вучићу оно што је видео тамо, а то је планска организација живота, у којој се знало колико људи из фабрике иде на посао, а колико мора да остане кући.

Извор: Танјуг

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.