Дачић: Сутра лет за Берлин, наредних дана Абу Даби и Малта Вести

“Оно што је било најургентније, ми смо то решили. После данашњег дана када се реши зачепљење на граници Аустрије и Мађарске и у Словенији, они би до краја дана требало да се врате, јер је направљен хуманитарни коридор. Сутра је лет за Берлин, данас је за Лондон, други лет за Лос Анђелес у ствари треба да довезе опрему за здравство, није за путнике”, рекао је министар Дачић.

А да ли ће бити летова за Америку то је питање за сагледавање шта су нам приоритети, рекао је министар.

“Сутра иде лет за Берлин и он ће довести наше здраствене раднике између осталог. У авиону има 170 места, незнам да ли ће бити скроз поуњен али верујем да ће бити доста заинтересованих. У просеку ће ићи један лет дневно, јер сви путници морају да се тестирају по повратку. У наредном периоду, оно што смо договорили са председником биће Абу Даби, ту долази велики број наших туриста, и мој је савет, ако могу са Тајланда, Индонезије, да се приближе до Абу Дабија, Дохе и Истанбула, то је једини начин да организујемо превоз”, истакао је Дачић.

Када је реч о туристима, како каже министар, и они ће бити сагледани, али приоритет су студенти, здраствени радници који се враћају, болесни који се налазе у иностранству и они који су се затекли на службеним путевима.

“Ми смо имали могућност да превеземо људе из Дохе, дошло 13 људи са Балија, али је 40 остало, требало је сви да дођу. Катар ервејс која је организовала летове није нам се обратила нам се није обратила, нико неће да вози бесплатно. Не треба нама авион, ми нећемо ићи на Тајлан али Абу Даби, Доха, Истанбул, Москва, Париз је нешто што треба радити у наредном периоду”, рекао је министар.

О томе одакле креће први лет најбоље је да се наши грађани информишу преко дипломатско конзуларних представништва у тим земљама.

“У наредним данима биће Абу Даби, Берлин и Малта али морају да буду свесни, нису ургентне ствари, нико није на аеородрому, реч је о људима који су остали без посла, као што је у случају Малте, а туристи сачекали да им прођу аранжмани. Влада Србије није туристичка агенција, не можемо да решавамо сваки појединачни проблем туристе у свету, уложемо максимални напор али то мора да буде организовани напор, ми не наплаћујемо карте “, рекао је за РТС министар спољних послова Ивица Дачић.

Извор: Танјуг/РТС

фото: Архива

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.