Dačić: Sutra let za Berlin, narednih dana Abu Dabi i Malta Vesti

“Ono što je bilo najurgentnije, mi smo to rešili. Posle današnjeg dana kada se reši začepljenje na granici Austrije i Mađarske i u Sloveniji, oni bi do kraja dana trebalo da se vrate, jer je napravljen humanitarni koridor. Sutra je let za Berlin, danas je za London, drugi let za Los Anđeles u stvari treba da doveze opremu za zdravstvo, nije za putnike”, rekao je ministar Dačić.

A da li će biti letova za Ameriku to je pitanje za sagledavanje šta su nam prioriteti, rekao je ministar.

“Sutra ide let za Berlin i on će dovesti naše zdrastvene radnike između ostalog. U avionu ima 170 mesta, neznam da li će biti skroz pounjen ali verujem da će biti dosta zainteresovanih. U proseku će ići jedan let dnevno, jer svi putnici moraju da se testiraju po povratku. U narednom periodu, ono što smo dogovorili sa predsednikom biće Abu Dabi, tu dolazi veliki broj naših turista, i moj je savet, ako mogu sa Tajlanda, Indonezije, da se približe do Abu Dabija, Dohe i Istanbula, to je jedini način da organizujemo prevoz”, istakao je Dačić.

Kada je reč o turistima, kako kaže ministar, i oni će biti sagledani, ali prioritet su studenti, zdrastveni radnici koji se vraćaju, bolesni koji se nalaze u inostranstvu i oni koji su se zatekli na službenim putevima.

“Mi smo imali mogućnost da prevezemo ljude iz Dohe, došlo 13 ljudi sa Balija, ali je 40 ostalo, trebalo je svi da dođu. Katar ervejs koja je organizovala letove nije nam se obratila nam se nije obratila, niko neće da vozi besplatno. Ne treba nama avion, mi nećemo ići na Tajlan ali Abu Dabi, Doha, Istanbul, Moskva, Pariz je nešto što treba raditi u narednom periodu”, rekao je ministar.

O tome odakle kreće prvi let najbolje je da se naši građani informišu preko diplomatsko konzularnih predstavništva u tim zemljama.

“U narednim danima biće Abu Dabi, Berlin i Malta ali moraju da budu svesni, nisu urgentne stvari, niko nije na aeorodromu, reč je o ljudima koji su ostali bez posla, kao što je u slučaju Malte, a turisti sačekali da im prođu aranžmani. Vlada Srbije nije turistička agencija, ne možemo da rešavamo svaki pojedinačni problem turiste u svetu, uložemo maksimalni napor ali to mora da bude organizovani napor, mi ne naplaćujemo karte “, rekao je za RTS ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

Izvor: Tanjug/RTS

foto: Arhiva

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.