Најновије

Дачић у ”Прави угао” на РТВ: “Решавамо питање наших држављана који су на аеродромима, граничним прелазима и имају проблем са повратком у Србију” Вести

Први потпредседник Владе и министар спољних послова Ивица Дачић, гостујући у емисији „Прави угао” на РТВ, истакао је да су приоритети Министарства спољних послова наши држављани који се налазе на аеродромима, или граничним прелазима, а имају проблем са повратком у Србију и нагласио да ће у следећој фази на ред доћи они који желе да се врате а нису егзистенцијално угрожени.

Шеф српске дипломатије је изјавио да су решени проблеми наших грађана који су били на аустријско-мађарској и словеначко-хрватској граници.
„Група од 75 људи напустила је тај реон и ноћас ће две групе од по 200 људи кренути са словеначко-хрватске границе.”

Дачић је рекао да је кризни штаб при Министарству конципирао планове летење, за оне који су остали широм света и да ће бити организована два лета дневно.
„Сутра ће авион ићи за Лондон”, рекао је.

“Ми не можемо да идемо у све државе света, то није реално, али можемо да неких центара у свету, као што су Париз, Емирати, Москва и зато светујемо нашим људима, којих има широм света, од Перуа до Тајланда, да се тако и организују”, рекао је Дачић.

Министар Дачић рекао је да се наша спољна политика свела на видеоконференције и да је у овом тренутку приоритет борба против пандемије, тако да Министарство своје капацитете усмерава у том плану и кад је реч о нашим грађанима али и дипломатама у свету.
“Када прође пандемија биће времена да се анализира које земље су се солидарисале са Србијом”, рекао је Дачић напомињући да је Кина показала право пријатељство, јер није проблем у новцу него у томе где можете набавити оно што вам треба, прецизирао је. Дачић је рекао да партнери из ЕУ нису показали ” добру вољу” јер се и сами налазе у сличној ситуацији.

“Сада у свету није могуће купити одговарајућу медицинску опрему, заштитна средства или респираторе на комерцијалној основи, и за то вам требају пријатељи”, нагласио је Дачић.

Коментаришући ситуацију на Косову и Метохији, министар Дачић је рекао да Србија пружа и наставиће са пружањем помоћи и нагласио да је време такво, да мало кога у условима пандемије, занимају  политичке борбе на Косову.

Извор: МСП