Најновије

Одаловић за Н1: Чинимо све како би се наши држављани који су остали “заробљени” широм света вратили у Србију Вести

Генерални секретар Министарства спољних послова Вељко Одаловић изјавио је да се чини све како би се наши држављани који су остали “заробљени” широм света вратили у Србију и најавио да ће сутра одлетети авион за Немачку, а могуће и за Малту где има пуно наших људи, сезонских радника.

Он је за телевизију Н1 рекао да Министарство спољних послова прати ситуацију у свим земљама.

– Ми смо одмах по проглашењу ванредног стања дали врло јасне инструкције свим нашим дипломатским представништима да прате укупну ситуацију, евидентирају све наше грађане и буду у контакту са њима да можемо да, заједно са подршком коју нам пружају други државни органи, реализујемо њихов долазак у Србију – рекао је Одаловић.
Навео је да тренутно у 58 земаља постоји евиденција свих наших држављана и додао да су приоритети врло јасно утврђени и послати нашим дипломатским представништвима.

Приоритет су, каже, мајке са малом децом, труднице, студенти, хронични болесници, сезонски радници…
Навео је да је евидентирано више од 6.000 људи, који су се обратили нашим дипломатским представништвима.

– Одржавамо контакте с њима. Не можемо свима одговорити одмах на захтеве, али чинимо све да им помогнемо. Где год смо препознали да постоји велики проблем, влада, кабинет председника и ”Ер Србија” су заједно са Министарством спољних послова успели да организују и у посебним условима наше држављане доведу у Србију – рекао је Одаловић и додао да је реч о процедури која није нимало једноставна.

Лет за Абу Даби померен

Одаловић каже и да су у свакодневном контакту са амбасадом Србије у Индији којој се, додао је, тренутно 18 наших држављана обратило за захтевом да се пребаце негде ближе, јер нема директног лета за Србију.

– Није све до нас, многе земље су затвориле своје аеродроме, укинуле летове тако да многи људи морају преко неких других аеродрома који су отворени да дођу ближе, па да их некако одатле вратимо у Србију – рекао је Одаловић.

Навео је да је за сутра био планиран лет за Абу Даби, али да су обавештени да ће вероватно због санитарних и неких других мера које се примењују у читавом Абу Дабију, полетање тог авиона можда бити померено.

– У сваком случају, ми се морамо прилагодити и земљама у којима се наши људи налазе, тако да је то веома комлексна процедура – рекао је Одаловић.

Извор: Блиц

фото: РАС Србија

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.