Најновије

Славица Ђукић Дејановић: Желим да нам у изолацији порасте наталитет! Вести

Славица Ђукић Дејановић, министарка без портфеља задужена за демографију и популациону политику и неуропсихијатар, дане проводи у кућној изолацији јер има 68 година, а сад саветује Србе како да са што мање стреса прођу кроз епидемију коронавируса.

Коме најтеже пада изолација?

– На неке то делује фобично, могу се осећати у извесном смислу заробљено. Али да бисмо имали живот у којем ћемо поново имати социјалну комуникацију, морамо прво да га сачувамо. Та љубав и нагон према животу морају да превладају.

Шта да ураде када осете анксиозност?

– Ако почну да брину и размишљају: “Ето, сад сам у овим годинама затворен у четири зида, страшно”, онда су сами себи највећи непријатељи. То може довести до лупања срца, неправилног дисања, грчева у мишићима, али и до малих, средњих или већих паничних напада. Они који улазе у таква стања прво би требало да науче да опусте мишиће, да руке и ноге не буду у грчу, да дишу правилно – 15 минута дубоког удисања и издисања, а потом и да присиле себе да мисле на нешто конкретно, али емотивно неутрално.

Шта још помаже у психичком консолидовању?

– Увек можемо да позовемо неког с ким се дуго нисмо чули, а ко нам је пријатан, да прочитамо неколико текстова који ће да скрену пажњу, да урадимо неке кућне послове, као на пример да одвојимо кашичице за госте од оних које сваки дан користимо и слично.

У Кини је у време изолације порастао број раскида бракова и веза. Треба ли да очекујемо исти сценарио?

– Често се дешава да партнери који су годинама у заједници проводе мало времена заједно преко дана, па дужи заједнички боравак може отворити питања за које није било времена. Способност толеранције људи у изолацији је мања јер немају задовољене уобичајене радне, емотивне и друге потребе. Импулсивност и лоша контрола сопственог осећаја неугодности могу испровоцирати неке акумулиране проблеме.

Многи се Срби пак шале да је изолација спас за наталитет?

– Неће ме чудити да број новорођених беба буде и нешто већи. У оваквим околностима има више и љубави и мржње. Волела бих да нам порасте наталитет. Али не да у том сегменту личимо на Кинезе, већ у погледу дисциплине сузбијања епидемије.

Како објашњавате то што многи крше прописану самоизолацију и полицијски час?

– Онај ко се још није суочио с тим да му је живот у опасности, као и живот оних које највише воли, нема физиолошку дозу страха. Особе које се бахато односе према мерама стручњака нису свесне опасности, немају довољну здравствену културу и писменост.

Шта је с онима који су знали да су заражени, али су наставили да раде и да се виђају с људима?

– То што неко поуздано зна да је позитиван на корону, а иде у кафић и код пријатеља и шири виремичност, то је страшна бахатост и себичност. И треба да сноси санкције.

Многе фирме се затварају, многи остају без посла… Шта ће ваше министарство урадити тим поводом?

– Изазов у овој борби је и очување човека који ће сутра бити носилац даљег живота. Имаћу посебне активности везане за финансијски опстанак породице. Најбитније је да послодавац сачува свог радника, посебно ако је родитељ. Апелујемо стално да се људима не дају откази, али код приватних фирми, за разлику од државних, можете само молбом утицати на савест послодаваца. Најбитније је да се што пре заврши епидемија. У Србији је било ратова, поплава, зла времена су нас ретко заобилазила… И увек смо успевали да се опоравимо, као што ћемо и сада, само да имамо што мање жртава епидемије.

Како изгледа водити кабинет у кућним условима?

– Исто радим, само не излазим из куће. Са кабинетом анализирам све материјале пристигле из Кине и објављујемо на нашем сајту. Међу првима смо објавили оно важно за труднице – нису у већем ризику, нити тренутно постоје параметри који указују на то да корона има штетан утицај на плод. Наш психолог од куће даје савете и 24 сата је доступан. Прихватила сам и позив премијерке да помажем у штабу за здравље од куће.

Колико вам смета ограничено кретање?

– Ограничење кретања сам схватила као највећи степен стручне љубави према свом животу. Проводим време са супругом и мамом, али се трудимо да и у дневном боравку будемо на дистанци. Необично ми је што сада могу чак и да скувам и ручак. Усред радног времена могу да прођем кроз кућу и да приметим да није баш свака фиока најбоље сређена, па да направим ред. Једна рођака нам доноси из радње све што је потребно.

И мој син је у изолацији Како вам је син, који је гинеколог у Лисабону? – Он је у изолацији јер је прегледао пацијенткињу која је дошла из Француске, а испоставило се касније да има корону. Интимно сам била очајна, а њему рекла да је изабрао професију бола и поноса и да се присети радости кад успешно заврши тешку операцију или кад учествује у рађању новог живота.

Неуморна На столу “Блудни син” и извештаји из Кине Да ли читање и музика помажу у доба короне? – Веома. Треба слушати музику која прија менталитету човека и одабрати књиге које заиста интересују појединца. Поново читам “Блудног сина” од Чарлса Буковског, али сто ми је пун извештаја кинеских стручњака о корони…

Извор: Курир