Најновије

Антић и Никодијевић: Завод за биоциде – тренутно једна од виталниих институција Београд

Запослени у Заводу за биоциде и медицинску екологију сада раде једну од најважнијих ствари за град –

дезинфикују просторе од виталног значаја, здравствене, социјалне установе, као и аутобусе јавног превоза, а данас су ту установу посетили министар Александар Антић и председник Скупштине града Никола Никодијевић како би им пружили подршку.

Антић је напоменуо да је Завод у протеклих неколико недеља, од како је на снази ванредно стање, због пандемије вируса корона, поднео гороман терет, извршио дезинфекцију готово пола милиона квадратних метара важног простора у Београду.

Он је истакао да је Завод, будући да располаже ПЦР уређајима, понудио своје капацитете као лабораторију за тестирање заражених.

“Видећемо, Кризни штаб ће процентии и донети одлуку да ли Завод треба да се укључи у ту активност, али он има све капацитет који омогућавају да се то овде обави”, рекао је Антић новинарима.

Он је додао да је импресиониран кадровским потенцијалима и нивоом опремљености Завода, као и да та интитуција, и иначе, а поготово у овим условима, представља један од стубова здравствено- еколошког система у Београду.

“Има много хероја, највећи су свакако здравствени радници, али једни од њих су и људи који раде у Заводу за биоциде. Морамо да мислимо на њих и када све ово прође”, рекао је Антић.

Он је навео да ће се живот, када ова ситуација прође, у многим сегментима променити и управо ће превенција и спречвање ширења заразних болести бити једно од најважнијих поља, наше земље и планете, те да је то подручје у којем управо Завод за биоциде треба да стави Србију на мапу света.

Председник градског парламента Никола Никодијевић рекао је да је надлежнима данас била жеља да доласком у Завод пруже пуну подршку људима који у ванредним околностима раде велики посао за град.

“Улога Завода је велика и у условима кад није ванредно стање, али можда није толико видљива, али у протеклим недељама ово је једна од виталних инситутција која ради на територи Града”, рекао је Никодијевић.

Он је додао да је Град годинама уназад улагао у Завод, који има одличан, професионалан кадар, као и опрему која задовољава све потребе и стандарде у граду.

“Уколико буде потребе за већим обимом посла, наћи ћемо начин за додатно ангажовање људи, али и за набавку додатне опреме”, рекао је Никодијевић.

Према његовим речима, набаљено је довољно раствора на бази хлора и алкохола, који се, према прописима СЗО, користе за дезинфекцију, а све што још буде потребно, Градски штаб за ванредне ситуације ће обезбедити.

Он је истакао и да Завод ради веома важну ствар – дезинфикује просторе од виталног значаја за град, пре свега здравствене установе, у којима се на малом простору налази велики број људи, махом болесних и нарушеног имунитета, па је и могућност преношења заразе тамо већа.

Завод “третира” и установе социјалне заштите које користи један број Београђана, махом старијих, који су најугроженији, као и аутобусе јавног превоза, будући да се “коридорским линијама” превозе они који морају да раде, пре свега здравствени радници, припадници полиције, војске.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.