Antić i Nikodijević: Zavod za biocide – trenutno jedna od vitalniih institucija Beograd

Zaposleni u Zavodu za biocide i medicinsku ekologiju sada rade jednu od najvažnijih stvari za grad –

dezinfikuju prostore od vitalnog značaja, zdravstvene, socijalne ustanove, kao i autobuse javnog prevoza, a danas su tu ustanovu posetili ministar Aleksandar Antić i predsednik Skupštine grada Nikola Nikodijević kako bi im pružili podršku.

Antić je napomenuo da je Zavod u proteklih nekoliko nedelja, od kako je na snazi vanredno stanje, zbog pandemije virusa korona, podneo goroman teret, izvršio dezinfekciju gotovo pola miliona kvadratnih metara važnog prostora u Beogradu.

On je istakao da je Zavod, budući da raspolaže PCR uređajima, ponudio svoje kapacitete kao laboratoriju za testiranje zaraženih.

“Videćemo, Krizni štab će procentii i doneti odluku da li Zavod treba da se uključi u tu aktivnost, ali on ima sve kapacitet koji omogućavaju da se to ovde obavi”, rekao je Antić novinarima.

On je dodao da je impresioniran kadrovskim potencijalima i nivoom opremljenosti Zavoda, kao i da ta intitucija, i inače, a pogotovo u ovim uslovima, predstavlja jedan od stubova zdravstveno- ekološkog sistema u Beogradu.

“Ima mnogo heroja, najveći su svakako zdravstveni radnici, ali jedni od njih su i ljudi koji rade u Zavodu za biocide. Moramo da mislimo na njih i kada sve ovo prođe”, rekao je Antić.

On je naveo da će se život, kada ova situacija prođe, u mnogim segmentima promeniti i upravo će prevencija i sprečvanje širenja zaraznih bolesti biti jedno od najvažnijih polja, naše zemlje i planete, te da je to područje u kojem upravo Zavod za biocide treba da stavi Srbiju na mapu sveta.

Predsednik gradskog parlamenta Nikola Nikodijević rekao je da je nadležnima danas bila želja da dolaskom u Zavod pruže punu podršku ljudima koji u vanrednim okolnostima rade veliki posao za grad.

“Uloga Zavoda je velika i u uslovima kad nije vanredno stanje, ali možda nije toliko vidljiva, ali u proteklim nedeljama ovo je jedna od vitalnih insitutcija koja radi na teritori Grada”, rekao je Nikodijević.

On je dodao da je Grad godinama unazad ulagao u Zavod, koji ima odličan, profesionalan kadar, kao i opremu koja zadovoljava sve potrebe i standarde u gradu.

“Ukoliko bude potrebe za većim obimom posla, naći ćemo način za dodatno angažovanje ljudi, ali i za nabavku dodatne opreme”, rekao je Nikodijević.

Prema njegovim rečima, nabaljeno je dovoljno rastvora na bazi hlora i alkohola, koji se, prema propisima SZO, koriste za dezinfekciju, a sve što još bude potrebno, Gradski štab za vanredne situacije će obezbediti.

On je istakao i da Zavod radi veoma važnu stvar – dezinfikuje prostore od vitalnog značaja za grad, pre svega zdravstvene ustanove, u kojima se na malom prostoru nalazi veliki broj ljudi, mahom bolesnih i narušenog imuniteta, pa je i mogućnost prenošenja zaraze tamo veća.

Zavod “tretira” i ustanove socijalne zaštite koje koristi jedan broj Beograđana, mahom starijih, koji su najugroženiji, kao i autobuse javnog prevoza, budući da se “koridorskim linijama” prevoze oni koji moraju da rade, pre svega zdravstveni radnici, pripadnici policije, vojske.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.