Најновије

Ивица Дачић: Нема више српских држављана заглављених на аеродромима Вести

Министар спољних послова Ивица Дачић каже за РТС да нема више српских држављана који су заробљени на аеродромима широм света, као и да су решени проблеми на граничним прелазима. Сада се разматра друга листа приоритета, истиче Дачић и додаје да од броја пријављених зависи где ће бити послати авиони за повратак држављана Србије.

Ивица Дачић је, гостујући у Јутарњем програму РТС-а, навео да је задатак Министарства спољних послова током епидемије коронавируса да помогне да се по листи приоритета реши питање наших грађана који су се затекли у иностранству.

Гостовање Ивице Дачића у Јутарњем програму

“У првим данима смо имали велике гужве на границама и на аеродромима. У овом тренутку сада више нема никога на аеродромима, у смислу да су заглављени, јер људи су по пет, шест дана спавали на аеродромима”, рекао је Дачић.

Указао је да су решили ургентне ствари, као и да су два пута дневно авиони “Ер Србије” летели до тих дестинација.

“Сада се разматра друга листа приоритета, они који нису по аеродромима већ који тамо већ бораве и желе да се врате”, додао је Дачић

Навео је да Министартсво спољних послова добија из дипломатско конзуларних представништва спискове оних који желе да се врате и онда се организују летови.

Указао је да од броја, структуре пријављених и удаљености дестинација зависи где ће се слати авиони за повратак наших држављана.

Поновио је апел да они који су на удаљеним дестинацијама дођу до одредишта која су ближе и навео да сада могу са грађанима Европске уније да дођу до неких ближих градова. Навео је пример туриста из Перуа који ће са грађанима ЕУ доћи до Беча.

Нагласио је да ће два лета данас ићи до Малте. “Тамо немамо наше људе заглављене, али има доста наших људи који су добили отказе и имају проблема и желе да се врате”, додао је Дачић.

Нагласио је да се разматра и Америка, да се прикупљају подаци и да ће на време јавност бити обавештена о томе.

И Абу Даби се разматра, јер је велики број грађана Србије који су ту стигли са разних страна, али и да се разматра лет за Стокхолм у понедељак.

Истакао је да нема ни наших грађана више на границама када је реч о друмском саобраћају.

“Ми и даље остајемо при нашем апелу да се не путује уколико не постоје неки егзистенцијани проблеми, јер је то постало скоро немогуће”, закључио је Дачић.

Навео је да је јуче допутовало и 24 медицинских радника из Немачке.

“Они су уважили позив Владе Србије и пријавили се за повратак. То значи да су и ризиковали доста у свом животу, неки су напустили своја радна места на Западу притом чувши и претњу њихових послодаваца да ако оду неће више моћи да се врате”, рекао је шеф српске дипломатије.

Додао је да се очекује и долазак још медицинских радника, ако и да је више од 200, 300 њих заинтересовано за то.

Извор: РТС

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.