Најновије

Интервју Ђорђа Милићевића за лист ”Политика”: Плашим се само неодговорности људи Вести

Србија је прошла многа искушења, али је знала против чега се бори, а сада имамо непријатеља, вирус који не видимо, то је највећа опасност, зато се у овом тренутку највише плашим неодговорности људи који можда знају да су потенцијална опасност, а шетају и тако преносе заразу, каже потпредседник Скупштине Србије и Социјалистичке партије Србије Ђорђе Милићевић, који због тешких повреда које је задобио у саобраћајној несрећи пре годину дана , седи у кућној изолацији у свом Ваљеву.

Истиче да му је Милорад Илић, председник скупштине града Ваљева, који је преминуо на Инфективној клиници у Београду, био пријатељ и да му је веома тешко пада што неће моћи да се опрости од њега и да га испрати, али „ситуација је таква да сви морамо да се држимо препорука струке како бисмо ову пошаст савладали“.

Ви сте у изолацији од увођења ванредног стања, да ли сте били у контакту са господином Илићем, знате ли шта се њему догодило?

Мића је човек са којим сам сарађивао од почетка политикче каријере, али пре свега био је мој пријатељ и, због моје ситуације, чули смо се скоро свакодневно. Он није неко ко се жали, али ми је рекао да има одређених здравствених проблема, да кашље и да има температуру , мада се не осећа лоше. Ипак, отишао је у Београд, консултовао се са лекарима, урађени су му и тестови на вирус корона и, колико је мени познато, породица је тек требало да добије резултате. На Инфективној клиници је од пре четири-пет дана, био је не интензивној нези, где је преминуо.

Он је имао 68 година…

Јесте, али је био врло виталан, спортиста, који је бар два-три пута недељно играо фудбал, никада није пушио, нити је конзумирао алкохол, имао је здрав спортски живот. Додуше, пре извесног времена имао је тешку упалу плућа којој, чини ми се, управо због тог спортског начина живота, није довољно пажње посветио. Али, полазим од себе, када се цео живот бавите спортом, мислите да не морате да идете на контроле што, нажалост, није добар став…

Како се ви сналазите у овој ситуацији, с обзиром на тешку саобраћајну несрећу и бројне операције повреда које сте доживели?

Лекари који су се онда побринули за мене, одмах су ме обавестили да спадам у ризичну групу и да морам да се придржавам свих мера које су надлежни органи, по препоруци струке, предузели. Придржавам се, полазим од тога да, ако чувамо себе, сачуваћемо и друге. Када ми се људи пожале на карантин, самоизолацију, кажем им да не знају шта је самоизолација, јер су они код куће, са својим породицама, хвала богу, немате никакве болове, ја сам после несреће, због повреда, мора да будем сам у правој изолацији. То је далеко горе од свега, зато ми ово сада не пада тешко, јер нисам сам. Најмање што у овом тренутку можемо да урадимо због себе и других јесте да поштујемо препоруке лекара, јер је овај вирус непознаница, а страшно се брзо шири, притом живим у граду где је епидемија узела маха…

Како је Ваљево стигло у такву ситуацију да га неки зову српски Вухан, мада је сада Ћуприја у врло тешком стању…

Нажалост, Ваљево је по многим параметрима , уз Београд и Нови Сад, међу три најугроженија града. Волео бих да је по нечему лепшем на том месту, а не могу ја да улазим у то како се до тога стигло. У овом тренутку је најважније спречити ширење ове пошасти. Ја сам Ваљевац, радим у Београду, али се с посла враћам у моје Ваљево, ту су ми супруга и ћерка, родитељи, брат и све што могу да учиним за свој град јесте да се држим препорука лекара и да седим код куће у свом граду. Надлежни органи предузимају све мере да се зараза заустави, а Ваљевци се тренутно придржавају препорука. Ми смо храбар и достојанствен народ, моје Ваљево ниједна лоша ставар није заобишла, од елементарних непогода до бомбардовања, све смо то превазишли. Али, тада смо знали ко је непријатељ, сада је он невидљив и због тога још опаснији, зато се највише плашим неодговорности, а кључна ствар у борби против овог непријатеља је одговорност свих нас, сваког појединца.

Један сте од ретких политичара који је јавно реаговао на нека политичка збивања…

Морао сам. Сматрао сам да у ово тешко време за земљу треба сви све снаге да усмеримо на савладавање заразе и одмах сам, испред своје партије, рекао да заустављамо све политичке активности…

Ипак, реаговали сте политички?

Просто не можете да останете неми када један део опозиције на овом стању покушава да дође до политичких поена, и то ширењем дезинформација и раних инсинуација. Сваки дан од њих добијате дозу дневнополитичког лудила, па имате ћовека који сада прича о прелазној влади. Кога то сада интересује? Други годину дана бојкотује парламент, није у њега ушао, а сада сваки дан у скупштинском холу држи конференције за новинаре, због њега сваки дан људи из служби, који имају породице, у време ванредног стања морају да долазе. А зашто? Да би он причао о одговорности! У тренутку када треба да покажемо јединство и солидарност, имате део опозиције која на овој несрећи жели да скупи политичке поене. До јуче су причали да неће на изборе, уцењивали разним захтевима, а сада причају како је ванредно стање уведено да би се одложили избори, како онда да не реагујете на то политичко лудило? Хајде да свако од нас учини све што може да сачувамо здравље људи, да будемо одговорни, да сачувамо Србију, биће времена и за политичку кампању и за скупљање поена.

Извор: Политика

фото: Блиц

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.