Ивица Дачић за ТВ Прва: У Србију враћено приближно 4000 наших грађана Вести

Готово да више нема ниједног грађанина Србије који је блокиран на неком аеродрому или граничном прелазу, каже министар спољних послова Ивица Дачић.
Он наводи да је до сада превезено нешто мање од 4.000 људи, половина авионом.

“Превезли смо око 2.000 људи авионима, али има захтева да то буде још толико. Свакако, сада се разматрају приоритети”, рекао је Дачић за ТВ Прва.
Најавио је да је за данас планиран лет из Истанбула и Букурешта, да ће Србија сутра организовати и лет из Беча, а да се очекује поново лет из Париза.

“У четвртак ће стићи авион из Чешке, једна компанија враћа своје раднике, биће лет из Израела где ће се вратити и наши људи, то нису наши летови. Биће један лет из Штутгарта што није у нашој организацији”, каже Дачић.

Он је апеловао на српске држављане да се што мање враћају, подсетивши да их овде чека самоизолација од бар 28 дана.

Министар каже да ће се видети шта ће се предузети поводом наших људи који су у Швајцарској.

Он је напоменуо да се дешава да се одређени број људи пријави за неки хуманитарни лет, а да се потом авиони враћају полупразни јер путници не дођу кад чују да треба да буду у Србији у карантину.

“Ми нисмо туристичка агенција. Многи се пријаве, па одустану. Неке државе наплаћују карте, а ми не”, рекао је Дачић.

Он је рекао и да не разуме људе који су дозволили себи и приредили ситуацију и својим породицама да су чекали на критичну ситуацију, да спавају у аутомобилима у иностранству, чекајући повратак кући.

Дачић је напоменуо да су многи авиони ангажовани у превозу маски и хуманитарне опреме и да зато треба да буде разумевања за чекање.

Шеф српске дипломатије је навео да је здравствено стање дипломата у Швајцарској добро, али је напоменуо и да је за дипломату који је четири дана провео у швајцарској болници стигао рачун од 8.000 швајцарских франака.

“Дипломате су добро, немамо других случајева. Цео наш дипломатски и конзуларни кадар је ангажован на помоћи нашим људима. Покушавамо да помогнемо и да се нађемо на услузи свима, али су нам могућности мале и ограничене”, рекао је Дачић.

Извор: Б92

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.