Најновије

Интервју Бранка Ружића за ”Аха магазин”: Време за солидарност Вести

У време пандемије вируса Цовид 19, Влада републике Србије чини велике напоре, како би се на адекватан начин организовао живот људи и сачувало здравље становништва. У разговору за Аха магазин гдин Бранко Ружић, министар државне управе и локалне самоуправе истиче да је поносан на Канцеларију за ИТ и Е-управу која је у ванредним околностима показала изузетну спремност и ефикасност, и поручује како је у овом тренутку најважније сачувати мир и разум и показати солидарност.

Како пандемија вируса Цовид 19 утиче на послове у надлежности Вашег министарства и како сте организовали посао Ваших запослених у складу са новим околностима?
Министарство државне управе и локалне самоуправе својеврстан је канал комуникације између општине и градова с једне стране и Владе Републике Србије са друге. Свакодневно им пружамо подршку у овој ситуацији, разговарамо о примени владиних мера, о обезбеђивању адекватне подршке лицима која су код куће. Битно је да сарађујемо, разумемо се и подржавамо. И ово ће проћи. У Министарству 70% запослених ради од куће, а ја редовно идем на посао где у складу са мерама заштите, са колегама обављам све што је потребно у овом моменту.
Како Ви лично доживљавате прелазак животних и пословних активности у виртуелни свет?
Не размишљам уопште о томе да ми нешто фали нити да је нешто проблем. Овакве ситуације је важно преживети мирно, разумно и без панике. Нико од нас не тражи ништа страшно, већ само да останемо код куће, да будемо са нашим најмилијима и одмарамо. Не разумем зашто је то толико тешко некима.
Да ли сматрате да Е-управа у Србији може да одговори на захтеве грађана у тренутним околностима?
Велики је терет на Канцеларији за ИТ и еУправу која је у овом моменту организована одлично и пружа велику подршка различитим ресорима како би се несметано одвијале свакодневне активности – и регистрације, уписи, школа… Све похвале за тим.
Шта Вам највише недостаје из живота у нормалним околностима (пре пандемије)?
Оно непосредно дружење које је нама специфично. Сада када сретнеш драгу особу, мораш да је држиш на дистанци што није нама својствено.
Ово је време солидарности. Држава позива да се волонери укључе и буду од помоћи, а и Ваш син се са пријатељима одазвао акцији. Колико је волонтеризам важан посебно сада у време непосредне опасности али и након ње, за обнову привреде и очување посла за сутра?
Мој син Милутин, је са друговима и другарицама по цео дан на терену, ставили су у функцију своју хуманитарну организацију “Колевка”, односно на располагање општини Чукарица, волонтирају, помажу старијим суградјанима и заиста не могу бити поноснији на њега. Ми, Срби, треба да се поносимо особином коју испољавамо кад нам је тешко, а то је солидарност. Ако ишта мотивише и загреје срце то су примери солидарности широм Србије.
Како Ви видите животне и економске прилике у Србији по окончању пандемије?
Видели сте колико држава брине и ради на томе да последица буде што мањих у сваком смислу и мислим да се овакав однос према пандемији, према грађанима и привредницима ретко где може видети у свету. Влада Републике Србије је и ранију финансијску кризу пребродила без банкротства и опоравила и подигла нашу економију, и из овога ћемо изаћи.

Извор: Аха магазин

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.