Intervju Branka Ružića za ”Aha magazin”: Vreme za solidarnost Vesti

U vreme pandemije virusa Covid 19, Vlada republike Srbije čini velike napore, kako bi se na adekvatan način organizovao život ljudi i sačuvalo zdravlje stanovništva. U razgovoru za Aha magazin gdin Branko Ružić, ministar državne uprave i lokalne samouprave ističe da je ponosan na Kancelariju za IT i E-upravu koja je u vanrednim okolnostima pokazala izuzetnu spremnost i efikasnost, i poručuje kako je u ovom trenutku najvažnije sačuvati mir i razum i pokazati solidarnost.

Kako pandemija virusa Covid 19 utiče na poslove u nadležnosti Vašeg ministarstva i kako ste organizovali posao Vaših zaposlenih u skladu sa novim okolnostima?
Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave svojevrstan je kanal komunikacije između opštine i gradova s jedne strane i Vlade Republike Srbije sa druge. Svakodnevno im pružamo podršku u ovoj situaciji, razgovaramo o primeni vladinih mera, o obezbeđivanju adekvatne podrške licima koja su kod kuće. Bitno je da sarađujemo, razumemo se i podržavamo. I ovo će proći. U Ministarstvu 70% zaposlenih radi od kuće, a ja redovno idem na posao gde u skladu sa merama zaštite, sa kolegama obavljam sve što je potrebno u ovom momentu.
Kako Vi lično doživljavate prelazak životnih i poslovnih aktivnosti u virtuelni svet?
Ne razmišljam uopšte o tome da mi nešto fali niti da je nešto problem. Ovakve situacije je važno preživeti mirno, razumno i bez panike. Niko od nas ne traži ništa strašno, već samo da ostanemo kod kuće, da budemo sa našim najmilijima i odmaramo. Ne razumem zašto je to toliko teško nekima.
Da li smatrate da E-uprava u Srbiji može da odgovori na zahteve građana u trenutnim okolnostima?
Veliki je teret na Kancelariji za IT i eUpravu koja je u ovom momentu organizovana odlično i pruža veliku podrška različitim resorima kako bi se nesmetano odvijale svakodnevne aktivnosti – i registracije, upisi, škola… Sve pohvale za tim.
Šta Vam najviše nedostaje iz života u normalnim okolnostima (pre pandemije)?
Ono neposredno druženje koje je nama specifično. Sada kada sretneš dragu osobu, moraš da je držiš na distanci što nije nama svojstveno.
Ovo je vreme solidarnosti. Država poziva da se voloneri uključe i budu od pomoći, a i Vaš sin se sa prijateljima odazvao akciji. Koliko je volonterizam važan posebno sada u vreme neposredne opasnosti ali i nakon nje, za obnovu privrede i očuvanje posla za sutra?
Moj sin Milutin, je sa drugovima i drugaricama po ceo dan na terenu, stavili su u funkciju svoju humanitarnu organizaciju “Kolevka”, odnosno na raspolaganje opštini Čukarica, volontiraju, pomažu starijim sugradjanima i zaista ne mogu biti ponosniji na njega. Mi, Srbi, treba da se ponosimo osobinom koju ispoljavamo kad nam je teško, a to je solidarnost. Ako išta motiviše i zagreje srce to su primeri solidarnosti širom Srbije.
Kako Vi vidite životne i ekonomske prilike u Srbiji po okončanju pandemije?
Videli ste koliko država brine i radi na tome da posledica bude što manjih u svakom smislu i mislim da se ovakav odnos prema pandemiji, prema građanima i privrednicima retko gde može videti u svetu. Vlada Republike Srbije je i raniju finansijsku krizu prebrodila bez bankrotstva i oporavila i podigla našu ekonomiju, i iz ovoga ćemo izaći.

Izvor: Aha magazin

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.