Најновије

Проф. др Славица Ђукић Дејановић: Вежбала сам с грађанима и дубоко дисање Вести

Обавила сам 24 разговора, а када сам прекинула, видела сам још 375 пропуштених позива. Најмлађа особа која је звала има 17 година, а најстарија 68

Славица Ђукић Дејановић, министарка без портфеља, по професији специјалиста неуропсихијатрије, понудила је грађанима своју стручну помоћ у ова тешка времена – могу да је зову сваког дана телефоном и обрате се за савет, а како је прексиноћ, прве вечери, било чак 399 позива, идеја је, каже, оправдала саму себе.

Дејановићева на почетку разговора за Курир подсећа да грађани могу да је зову сваке вечери од 21 до 22.30, на број 064/8737-322 и да је она ту да им да савет како да превазиђу проблеме.

– Обавила сам 24 разговора, а када сам прекинула, видела сам још 375 пропуштених позива. Најмлађа особа која је звала има 17 година, а најстарија 68. Сви су се интересовали како да психолошку тегобу реше без лекова. Радили смо вежбе дисања, саветовала сам их како да организују време… Мени се чини да су саговорници задовољни – каже Дејановићева и додаје да су људи који су звали све време могли да је гледају преко Вајбера, као и она њих, односно оне који су то желели.

– Кад су у питању панични напади, вежбали смо дубоко дисање, како да се концентришу на нешто друго, а не страх. Највише смо причали о несаници, страховима, тузи, осећају беспомоћности – каже Дејановићева и издваја неке од конкретних примера:

– Зове ме мајка која је разведена, има дете од четири године, живи с њим и родитељима у 40 квадрата. Родитељи су у кухињи у изолацији, дете у соби, а она између њих, у сендвичу, брине о свему. Каже: „Шта ако само паднем?“, има несигурности, треба јој дати животни савет. Рекла сам јој да ће из свега изаћи још јача.

Извор: Курир

фото: Зорана Јевтић