Најновије

Ђорђе Милићевић за Данас: Опозицији је најбоље да остане код куће Вести

Ако бих морао да кажем од чега у овом тренутку имам највећи страх, то је сигурно неодговорност. Неодговорни су људи који знају да су заражени, а не понашају се у складу са препорукама, каже у разговору за Данас Ђорђе Милићевић, потпредседник Социјалистичке партије Србије и Народне скупштине, који живи у Ваљеву, одговарајући на питање шта га у овој ситуацији корона заразе и ванредног стања највише плаши.

Председник Србије каже да је добро што је завладао страх код пензионера, јер да није тако била би пуна гробља. Зар то није стигматизација најстарије популације?

-Свако ко је осудио такву изјаву, мислим да не схвата да људски живот нема цену. Овде је реч о добронамерном ставу, пре свега брига и одговоран однос према најстаријој популацији, која спада у најризичнију групу. Чини се све да се ризици сведу на најмању могућу меру. Убеђен сам да највећи део најстарије популације то схвата. Нажалост, нама је као народу увек потребно много опомена да бисмо схватили озбиљност и опасност коју носи ова ситуацију, јер увек полазимо од тога да се једино нама ништа не може десити. А није тако.

Опозиција тврди да није чудо што је ваше Ваљево епицентар заразе, јер је у том граду Крушику одржано масовно окупљање након што је корона почела да узима данак.

-Нажалост, још један покушај опозиције да злоупотреби тежину овог тренутка и да на јефтин и крајње непримерен начин дођу до јефтиних политичких поена. Само ми није јасно, од кога те политичке поене очекују? Како можете у овом тренутку бити опозиција својој држави и свом народу? О разлозима зашто је Ваљево жариште свакако ће рећи епидемиолози и стручњаци, верујем у њихов суд. Сада је најважније спречити ширење заразе и решити проблем. Мислим да је мојим Ваљевцима много лакше када оваква назовите опозиција не брине о њима.

Умро је и један ваш пријатељ. Да ли је утврђено да је узрок смрти корона вирус?

-Нажалост, преминуо је Милорад – Мића Илић, председник Скупштине града Ваљева, пре свега мој друг и пријатељ, неко ко је био симбол мудрости и стабилност, човек са којим сам имао част и привилегију да радим од самог почетка своје политичке каријере и све ово ми је веома тешко пало. Узрок смрти још увек није познат, чека се став здравствене струке.

И Ваљево је попут Србије у карантину, ради ли нека фабрика?

Ваљево дели судбину свих осталих градова погођених вирусом. Ваљевци су храбар, достојанствен и одговоран народ. Све оно што је у складу са препорукама ради и функционише. Свакако да након овога следи један тежак период, убеђен сам да ће пакет најављених економски мера Владе РС помоћи пре свега приватном сектору и сачувати привреду Србије. Ова владајућа коалиција је делима, а не речима показала спремност и способност да од финансијског банкрота пред којим се налазила Србија направи стабилне јавне финансије и здрав систем који је заснован на здравим основама.

Да ли сте Ви и Ваша породица предузели све неопоходне мере заштите и самоизолације?

-У потпуности поштујемо препоруке државних органа и надлежних институција, то је неопходно сходно ситуацији у којој се налазимо. Нажалост, ситуација кроз коју сам прошао, не тако давно, ме како лекари кажу, сврстава у ту ризичну групу. Тај период ми је био далеко тежи од ове, како ви кажете самоизолације, али ме је тај период научио да схватим не само колико је живот, већ колико је један дан живота вредан.

Као потпредседник Скупштине Србије , како коментаришете тврдње опозиције да је Устав потпуно погажен, да је Скупштина заобиђена, не само у доношењу одлуке о ванредном стању, већи о свему осталом?

-Србији је данас најпотребније јединство и солидарност, а не лажна, лицемерна моралност, политички памфлетизам и демагогија. Доза дневно политичког лудила које долазила од једног дела самозване опозиције неће допринети у овом тешком тренутку. Неће успети ни да излече вирус политичког преживљавања и панике који их је одавно задесио. Ако већ желе како кажу највише да допринесу нека остану код куће .

Председник каже да је за читаво ово време пандемије направио само једну једину грешку, што је дозволио Србима да се из иностранства врате у Србију. Делите ли његово мишљење?

-Навикли смо на погрешна и злонамерна тумачења председникових изјава. Нисмо ми против свог народа, где год да живи, и то смо показали чинећи велике напоре да вратимо грађане који су се нашли ван Србије. И председник Србије и министар спољних послова Ивица Дачић великом дипломатском активношћу обезбеђују услове за повратак наших грађана без обзира да ли су у иностранству студирали, привремено радили или отишли на одмор.

Колико су вас уплашиле или можда згрозиле слике са Сајма где ће бити смештени инфицирани?

-Иако смо мала земља успели смо да организујемо наш здравствени систем много боље него што су то учиниле и веће и богатије земље. Нити сам се уплашио, нити су ме згрозиле слике са Сајма, јер све што се чини има за циљ да из ове ситуације изађемо што пре и са што мање последица. Користим прилику да се захвалим и војсци и полицији и свим нашим лекарима и волонтерима, чије ангажовање доприноси да из ове нимало једноставне и тешке ситуације, Србија изађе здрава.

Извор: Данас

фото: К. Михајловић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.