Најновије

Гостовање Ивице Дачића на ТВ Пинк: Ако можете, останите тамо где сте се затекли Вести

Досад је, како каже министар, у Србију враћено више од 4.000 наших људи, и то сви они који су били приоритет за повратак. На овај начин, оцењује Дачић, Министарство спољних послова испунило је свој задатак.

Молим све грађане за разумевање и да, ако имају могућност, остану тамо где јесу, јер је немогуће да Влада Србије организује повратак баш свакога, апеловао је министар спољних послова, Ивица Дачић.

– Подсећам да је обустављен друмски, железнички и авионски саобраћај, а да су авиони Ер Србије ангажовани за превоз робе, и сви капацитети усмерени су углавном на то. Приоритети у овом случају су нам деца, ученици, студенти, болесни који су на лечењу у иностранству или они затечени на службеном путу. Сада већ могу да кажем да смо задатак и испунили – каже министар за Пинк.

Досад је, додаје превезено више од 4.000 људи, од тога око 2.000 авионским путем. Каже да се ту не ради само о обезбеђивању превоза од неке тачке до Београда, већ се треба организовати и наших превоз људи до тачке докле наши авиони лете.

– Рецимо, они у Перуу, морали смо да им помогнемо да дођу до Беча, па смо одатле организовали превоз до Београда. У овом тренутку више те ситуације немамо, односно помогли смо све што је ургентно. Сада имамо ситуацију да су у иностранству остале неке друге структуре, рецимо, људи који су остали без посла у иностранству. На срећу, они нису на аеродромима – каже Дачић.
Додаје да наших људи тренутно има у Индији, на Малдивима, на Тајланду, у Вијетнаму, у Аустралији, Алжиру, Египату, Сомалији… Многи од њих, како каже, раде у овим земљама.

– Они који би да се врате, јављају се амбасадама или конзулатима, организацији „Тачка повратка“ или нама у седишту Министарства. Потом се прави листа приоритета. Неће свих, рецимо, 700 људи доћи на аеродром одједном, па да се туку ко ће ући у авион, мада је било и таквих случајева – каже министар.

Подсећа да је већина авио-компанија у свету обуставила рад и апеловао је на наше људе да, ако могу, остану тамо где јесу.

Одустајали су људи да се врате у Београд онда када сазнају да их овде чека карантин, тако 20-30 људи није дошло на авион у Абу Дабију, иако су сваког дана молили преко друштвених мрежа да дођемо по њих. Прекјуче смо имали лет из Истанбула (који су дотле дошли из разних крајева света) и лет из Букурешта (докле су дошли људи са Тајланда и Балија). Њих по доласку преузима Министарство здравља и наш део посла у свему томе је много лакши него посао лекара или војника, будући да се спољна политика у целом свету свела на помоћ грађанима и сарадњу држава у борби против коронавируса. Трудимо се да преко амбасада и релација у свету прикупљамо понуде за продају медикамената и заштитне опреме, што је тренутно приоритет – каже министар за Пинк.
Најављује помоћ из Русије, а данас га је, као каже, компанија НИС обавестила о донацији 270 тона авио-горива за авионе који прикупљају помоћ.

– Кина нам је дала највише могућности и опција за куповину опреме. То је чињеница и реално стање – каже министар. Осврнуо се и на извештај који је јуче прочитао.
– Занимљиво је да у Кини постоје два случаја увезеног коронавируса из Србије. Реч је о кинеском пару који је у Србији био туристички, вратили су се назад у Кину и добили прве симптоме после 5-6 дана. Они се воде да су се заразили у Србији – каже министар. Иначе, како каже, наших држављана који су у иностранству и који су заражени, има око двадесетак. Реч је углавном о људима који раде у иностранству, а ретко о туристима.

Он истиче да Србија бесплатно превози наше људе, иако неке друге земље наплаћују овакве „услуге“.

– Нисмо туристичка агенција да испуњавамо сваку жељу, али имамо интензивне акивности. Договорили смо се са ЕУ да довози наше људе до места до којег ми можемо да дођемо до њих. Данас, рецимо, доводимо људе из Париза и Амстердама – каже министар.

Још једном је апеловао да, ко не мора, сачека неколико недеља и остане тамо где је, док не прође врхунац епидемије.

“Не треба да се осврћемо на изјаве попут Билтове”

Када је реч о негдовању Карла Билта, копредседавајућег Европског савета за спољне послове, јер председник Србије није дочекао и помоћ Европске уније, како је то учинио када је стигла пошиљка из Кине, Дачић каже да не треба да се осврћемо на овакве изјаве, посебно не у оваквом тренутку.

Ми Срби смо склони да придајемо већу пажњу и значај тамо где не треба, а тога постанемо свесни када нас притегне нека мука, као ова. Наручили смо 4 милиона маски из Индије, али због пораста епидемије у овој земљи, послали су нам само рукавице. Управо по то је отишао авион Европске уније – да покупи робу коју смо ми купили. Дакле, донација ЕУ је само лет до Индије! Не знам на основу чега Билт даје такве изјаве и шта кога брига шта ће они да говоре сада када сви брину за спасавање живота – каже Дачић и истиче да на овакве изјаве не треба да се обазиремо, већ треба да мотивишемо наше људе да поштују мере.
Када је реч о наводној заплени црногорских респиратора, Дачић каже да су и током Олимпијских игара престајали ратови, те да би логично било да током пандемије престану чарке.

– Видимо да је и на Косову сулудо стање и да се нико не бави борбом против коронавируса, већ је влада у одласку донела одлуку о некаквом реципроцитету. Какво црно укидање такси! Они су поново увели потпуну забрану трговине, тражећи да на сертификатима робе пише република Косово. Ето чиме се баве у овакво време! – каже министар, истичући да је исто и са Црном Гором:

– Једна приватна фирма имала је уговор са ЦГ Фондом за здравство о приодаји три респиратора. Када је код нас уведено ванредно стање, Србија је по стандардној процедури купила респираторе од друге приватне фирме која их је вероватно купила од ове фирме која има уговор са црногорским фондом – каже министар.
Истиче да се црногорски стручњаци јако баве овим питањем, а да је потпредседник владе ЦГ Милутин Симовић такође један од стручњака.

– Он је магистрирао на новосадском Пољопривредном факултету са тезом о квалитету кромпира, зависно од времена његовог сађења или вађења и он се бори против заразних болести, а успут је проценио ову ситуацију и дао оцену Србији која је испод сваког нивоа – каже министар.

Извор: ТВ Пинк

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.