Најновије

Саопштење: СПС потписала Заједничко отворено писмо политичких партија широм света у вези међународне сарадње против COVID-19 Вести

Социјалистичка партија Србије се прикључује Комунистичкој партији Кине као и бројним политичким партијама широм света, a на иницијативу Комунистичке партије Кине, потписивањем Заједничког отвореног писма политичких партија света за ближу међународну сарадњу у борби против вируса COVID-19.

 

Данас, док се COVID-19 епидемија брзо шири целим светом неопходно је установити хитан и озбиљан одговор по здравље људи и за светски мир и развој.

Суочени са овом непредвиђеном ситуацијом ми, главне политичке партије разних земаља које носимо велику одговорност за побољшање добробити људи, промовисање националног развоја и очувања светског мира и стабилности, доносимо наш заједнички апел:

I Mи изражавамо нашу дубоку бригу и забринутост за све оболеле или оне који су изгубили живот од COVID-19, и изјављујемо саучешће њиховим ожалошћеним породицама. Такође одајемо почаст свим људима, здравственим радницима посебно, који су се посветили спашавању живота и заштити здравља људи. Наше дубоко саучешће за све који су, нажалост, преминули током епидемије.

II Препознали смо да се COVID-19 епидемија не може ефикасно решити на брз начин, то би могло да нанесе још већу штету по живот, безбедност и здравље чак и више људи, а врши озбиљан утицај на економски и друштвени развој већине земаља као и на међународну размену и сарадњу. Позивамо све земље да ставе животе, безбедност и здравље људи изнад свега и предузму одлучне и снажне мере да би се окончало ширење епидемије.

III Ми охрабрујемо земље да планове и стратегије за борбу против епидемије спроводе у складу са њиховим специфичним националним условима, са једнаким нагласком на борбу против даљег ширења епидемије као и  лечење пацијената. У међувремену, модерна наука и технологија морају бити примењене у потпуности, да би се обезбедили најбољи могући резултати и то што је брже могуће.

IV Позивамо јавност свих земаља да спроводе мере превенције епидемије и мере за ублажавање утицаја са дужним поштовањем друштвене одговорности. Ми охрабрујемо земље да у потпуности искористе снагу организација цивилног друштва и волонтера у циљу показивања моћи свих сектора друштва у борби против епидемије.

V Позивамо све земље, док су посвећене напорима за контролу епидемије, да усвоје заједнички приступ да се обезбеди економски и друштвени развој, предузму циљне мере за посебно угрожене категорије и поштују обавезе одржавања животног стандарда људи и социјалног напретка друштва. Земље се подстичу да одрже одговарајући ниво међународне размене, да се одржи стабилност финансијског тржишта посебно индустрије и ланаца за снабдевање, да се смање тарифе да би се спречила светска економска рецесија. Земље се охрабрују  да одржавају  међународну размену, нарочито да се олакша прекогранични превоз хитно потребне медицинске опреме и заштитних материјала за превенцију епидемије.

 

 

VI Свесни смо да вирус не поштује границе и ниједна земља не може да одговори на изазове сама када се суочи са избијањем епидемије. Земље морају повећати свест о заједничком деловању због заједничке будућности за човечанство и пружати узајамну подршку и помоћ на још активнији начин уколико искрсну и теже ситуације. У том циљу, ближа међународна сарадња ће нам омогућити да се победи вирус, хуманост је заједнички непријатељ вирусу.

VII Узимамо у обзир значајан напредак у превенцији и контроли епидемије у Кини и неким другим земљама, којим је купљено време и понуђено искуство за остатак међународне заједнице. Ми високо ценимо земље, укључујући Кину за усвајање отвореног, транспарентног и одговорног става, да се све информације у вези епидемије открију благовремено, размењују искуства о одговору на епидемију и о лечењу пацијената, а посебно њихов труд да се обезбеди најбоље од њихових могућности за друге погођене земље од медицинских преко других потрепштина. Ово представља велики допринос глобалној борби против епидемије, јачању наде и поверењу земаља да добију ову битку.

VIII Поздрављамо одлучну изјаву са самита лидера групе Г20 поводом епидемије новог корона вируса и охрабрујемо земље да ојачају размену искустава и медицинску сарадњу приликом избијања епидемије, укључујући и заједничка истраживања и развој специфичних лекова и вакцина. Ми позивамо на пружање материјалне, техничке и друге подршке земљама у развоју и земљама којима је помоћ потребна. Нека сунце сарадње растера таму епидемије.

IX  Позивамо на научно засноване професионалне дискусије о темама као што су мере превенције епидемије и о пореклу вируса. Ми се снажно противимо политизацији питања јавног здравља и фаворизовања других земаља у име контроле епидемије. Чврсто стојимо против свих дискриминаторских коментара  и активности  против било које земље, регије или етничке групе, и било ког покушаја поткопавања сарадње између земаља погођених епидемијом.

X Ми смо на становишту да је епидемија разоткрила потребу да све земље надаље подстичу глобално управљање, да постигну заједнички раст кроз дискусије и сарадње и да подрже основну улогу Уједињених нација и Светске здравствене организације у управљању глобалним јавним здрављем. Позивамо све стране да се побољша координација и сарадња у оквиру Г20 и других међународних механизама за заједничку превенцију и контролу, да се потрудимо да изградимо глобалну заједницу са заједничком будућношћу за јавно здравље.

Као главне политичке странке из земаља у свету, одлучили смо да одржавамо блиску комуникацију под необичним околностима услед епидемије заразе, и да обезбедимо бољи приступ због политичких смерница, да убризгамо политичку енергију у глобалној борби против епидемије. Ми чврсто верујемо да су сви тренутни проблеми само привремени, баш као што ће сунчева светлост коначно засијати након сваке олује. Докле год међународна заједница чини заједничке напоре са самопоуздањем и одлучношћу и има приступ који је научно заснован и циљан, дефинитивно ће освојити коначну победу у глобалној кампањи против епидемије. Сматрамо да ће се након епидемије заједничка будућност за човечанство искристалисати као још јача и да човечанство чека светлија будућност.

 

Социјалистичка партија Србије

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.