Најновије

Никодијевић и Антић: Нових 11 возила Заводу за биоциде и медицинску екологију од значаја у борби против вируса корона Београд

Председник Скупштине града Никола Никодијевић, министар рударства и енергетике Александар Антић и члан Градског већа Слободан Шолевић присустовали су у Заводу за биоциде и медицинску екологију примопредаји 11 нових возила за потребе дезинфекције установа и јавних простора од значаја у борби против вируса корона.

Догађају је присуствовала и директорка Завода Драгана Деспот.

Никодијевић је рекао да се Завод за биоциде и медицинску екологију уз медицинске раднике налази на првој линији борбе против вируса корона, те да они раде веома важан и тежак посао.

– Рекли смо да уколико се буде повећавао обим посла, а то је очигледно, набавићемо и нову опрему и ангажовати људство, како би могли да одговоре свим изазовима који су пред њима. Завод је из сопствених средстава набавио 11 нових возила, која ће допринети у раду у наредним недељама. Одлука Градског штаба је и да им се дозволи ангажовање 60 људи, који ће доћи као испомоћ из других јавних предузећа – нагласио је Никодијевић.

Како је навео, уколико буде било потребе спремни смо да ангажујемо још људи и механизације како би Завод могао да обавља посао на квалитетан начин.

– У данима који су иза нас повећан је број заражених и умрлих, па се тако повећава и обим посла који ова установа обавља на територији града Београда. Они врше дезинфекцију свих јавних установа, објеката, здравствених установа, установа социјалне заштите, као и градског превоза и из дана у дан расте обим посла. Ту се више не поставља питање времена, капацитета, могућности, једноставно они морају стићи у сваком тренутку на свако место где је неопходно како бисмо спречили ширење заразе – истакао је Никодијевић.

Према његовим речима, јуче су 22 екипе биле ангажовано у три смене, а у току једног дана они дезинфикују 60.000 кваратних метара простора.

– Јуче је хитно интервенисано у болици „Народни фронт”, а тај посао је урађен и у „Штарк арени” која је припремљена као привремена болница – казао је Никодијевић.

Он је захвалио запосленима у Заводу и навео да они раде 24 сата велики посао за све Београђане. Екипе ове установе улазе тамо где је жариште, где је највећи број заражених и преминулих како би дезинфиковали простор и жртвују себе да би Београђани били безбедни, рекао је Никодијевић.

Министар Антић је навео да ће Завод за биоциде и медицинску екологију од сутра бити у потпуности спреман да почне да ради тестове на корона вирус.

– Завод има два врхунска PCR уређаја, изузетан стручни тим људи који тај посао могу да раде. Претходних дана су пристигли тестови и реагенси и очекујемо сутра прве лабораторијске анализе и тестирања на ковид 19. Дневни капацитет је 144 теста, што је око 1.000 тестова седмично. То ће значајно утицати на повећање укупног капацитета Србије да тестира – прецизирао је Антић.

Према његовим речима, Завод за биоциде и медицинску екологију има 85 запослених.

– Запослени у овој установи раде херојски посао. Извршити дезинфекцију свих кључних простора од виталног интереса и за Републику и за Град, извршити дезинфекцију контаминираних простора је посао који заслужује велико поштовање. Људи раде у тешким условима и зато је важно да имају врхунску опрему. Од великог је значаја и то што Град Београд снажно подржава рад ове установе и омогућава им да имају неопходну логистику. Важно је и то да Завод има добар менаџмент, добро руковођење које обезбедило да се из сопствених прихода купи опрема – закључио је министар Антић.

dav
dav

Извор: Беоинфо

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.