Најновије

Ивица Дачић: Капитализам се брани социјализмом Вести

Министар спољних послова Ивица Дачић најавио је да ће сутра бити организован још један лет за Париз и Франкфурт, а у среду и лет за Вашингтон, који ће вратити грађане Србије у земљу.

Дачић је прецизирао да је од сада враћено око 5.000 грађана Србије, од чега око 2.500 авионима, док је за око 2.500 организован аутобуски превоз.

Министар је рекао и да је данас организован лет за Братиславу, јер се у Словачкој за повратак јавило 320 људи, не туриста, већ углавном оних који су остали без посла.

У четвртак би једна група грађана Србије требало да дође са Тајланда до Букурешта, одакле ће бити превезени до Београда, рекао је Дачић за ТВ Хепи.

“Данас је лет за Братиславу, сутра за Париз и Франкфурт, а прекосутра ће бити организован лет за Вашингтон, вратиће наше грађане”, навео је Дачић.

Он је рекао и да “Ер Србија” има један интерконтинентални авион, који је свакодневно ангажован за карго летове, односно за превожење хуманитарне помоћи и донација, и робе коју Србија купује за лечење од вируса корона.

Дачић је казао да је договорено са ЕУ да Србија буде део њеног механизма за организовање повратка држављана, па, када чланице ЕУ иду по своје држављане из разних делова света, превезу и наше држављане који се тамо налазе.

Тако су се, на пример, вратили наши држављани из Перуа до Беча одакле су враћени за Београд.

Дачић је навео да су се са захтевом за повратак у Србију јавили држављани из разних земаља и да их је у Аустралији 144, Аустрији 308, Белгији 46, Великој Британији 60, Грчкој 35, Египту 25, Чешкој 90, Индији 34, Индонезији 51, Малдивима 23, Тајланду 80, Вијетнаму 15, Канади 34, Кувајту 43, Мароку 25, Нигерији 155, Немачкој 1.500, Норвешкој 107, Исланду 10, Португалији 35, САД-у око 700, Саудијској Арабији 65, Словачкој 320, Француској 293, УАЕ 177, Швајцарској 496, Шведској 241, Албанији 10, Мађарској 54…

Он је приметио да многи држављани имају нереална очекивања да држава по њих директно пошаље авион и поручио им да дођу што ближе Србији што значајно олакшава повратак у земљу.

Нагласио је да се ниједан авион по држављане не шаље без одобрења председника Србије Александра Вучића и додао да Влада у договору са председником помаже нашим држављанима да се врате истичући да то није обавеза државе која то, за разлику од неких земаља, не наплаћује својим грађанима.

Како је рекао, многи држављани се предомисле и одустану када им се саопшти да по повратку у Србију морају да иду у изолацију.

”Нема више ниједног нашег држављанина на аеродрому или негде на граници, па мора да се то хитно реши. Мој апел је свима који не морају да се врате, да не планирају повратак док се ова криза не смири”, поручио је Дачић.

Коментаришући разлике у друштвеним системима и њихов одговор на пандемију, Дачић каже да је неолиберализам пропао за 10 дана…”Држава свуда интервенише, капитализам се брани социјалистичим методама. Можда неко ко има пара сматра да ће сада боље проћи у приватној болници, али показало се да боље пролазе државе које имају развијеније јавно, односно државно здравство…али то су све сада поуке какво друштво треба да се гради кад све ово прође. Ево даћу вам пример Швајцарске, један наш дипломата је тамо био у болници недељу дана, 8 хиљада франака је коштало лечење, а спуштали су му температуру уз помоћ воде и сунђера”, закључује Дачић.

Извор: Танјуг

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.