Најновије

Никодијевић: Захваљујем грађанима на савесном понашању Београд

Дугујемо захвалност већини Београђана која је испоштовала ову, до сада, најдужу забрану кретања. Сви знамо да само дисциплином можемо да победимо овај вирус. Ако будемо дисциплиновани и наредних десетак дана, мислим да смо врло близу победе, изјавио је председник Скупштине града Никола Никодијевић за ТВ Прва.

Он је посебно нагласио да је Град Београд спреман да, уколико се донесе одлука да забрана кретања следећег викенда буде дужа, учини све како би се грађани придржавали мера.

– Уколико струка буде сматрала да је то потребно да би се избегло веће окупљање људи пред наступајући празник, Влада може донети одлуку да се забрана кретања продужи. Ми ћемо на основу те одлуке прилагодити живот града, тако да систем може да функционише и у време огрaниченог кретања. Tо значи да суграђани могу да оду до продавница, дежурних апотека, поште, а свакако су велики маркети већ добро припремљени и тачно се зна колико људи може да буде у објекту – истакао је Никодијевић и додао да је радно време усклађено и са потребом људи који раде у тим продавницама да се врате својим кућама пре почетка забране кретања.

Он је подсетио да комунални системи у граду ефикасно функционишу те да се обављају сви послови који иначе нису везани за ванредно стање.

– Завод за биоциде и медицинску екологију добио је додатна средства и људе, возила и опрему, и ради фантастичан посао. Само за викенд успели су да изврше дезинфекцију око сто хиљада квадрата простора, пре свега здравствених и установа социјалне заштите. Дезинфиковано је и више од хиљаду возила јавног превоза и Хитне помоћи. Паралелно са тим, Завод за биоциде и медицинску екологију почео је у оквиру свог програма и дератизацију на општини Чукарица и наставиће тај посао да ради и у другим општинама – рекао је председник градског парламента.

Он је посебно нагласио да уколико се деси да у време полицијског часа некоме пункне цев или има неки други квар на инсталацијама, може позвати „Беоком сервис” или комунално предузеће које је за то задужено, јер живот у граду није стао.

– Уколико неко има здравствени проблем у току забране кретања, наравно да може да се превезе до најближе здравствене установе, а полиција која је у служби грађана пружиће помоћ свакоме да до ње дође. Свима је на првом месту здравље људи, а они који покушају да изиграју државу биће кажњени – поручио је Никодијевић.

Када је у питању коридорски превоз грађана, председник Скупштине града је нагласио да он функционише без проблема и подсетио да су додате још две линије.

– Јутрос је на 34 коридорске линије изашло 261 возило, тако да превоз функционише без већих проблема и стварања гужви. Поред тога имамо и 113 уговорених аутобуса које је Градско саобраћајно предузеће директно уговорило да великим системима превози њихове запослене – истакао је Никодијевић.

Он је апеловао на грађане да се, као и до сада, придржавају свих мера и да их поштују како бисмо брже изашли из свега овога.

– Ми заиста верујемо да бисмо пооштравањем мера у много краћем временском периоду изашли из ове ситуације, а то је и препорука Светске здравствене организације. Мислимо да је забрана кретања добра одлука, без обзира на то што она није популарна, јер само тако ћемо сачувати наш здравствени систем и свако ће моћи да добије одговарајућу здравствену услугу, што и јесте примарни циљ – рекао је Никодијевић.

Он је додао да су нове привремене болнице спремне за прихват пацијената, али и да се нада да за то неће бити потребе.

– Разумем потребу грађана да прославе Васкрс и да буду са својим најближима, али хајде да још само мало будемо стрпљиви и дисциплиновани. Наша упорност ће бити награђена, јер имамо велике шансе да изађемо као победници из ове ситуације – закључио је председник градског парламента.

Категорије: Београд