Најновије

Никодијевић: Град ће омогућити несметани рад свих комуналних система током празника Београд

Председник Скупштине Града Београда Никола Никодијевић рекао је да ће Београд спремно дочекати све мере забране кретања, које на предлог епидемиолога усвоји Републички штаб.

Никодијевић је у изјави за ТВ Пинк истакао да ће градска комунална предузећа и све пратеће службе дати све од себе да грађанима омогуће да и у случају дуже забране кретања, обаве све послове колико је то могуће.

– Пре свега, најважније да сви имају неопходне намирнице, стабилно снабдевање лековима и да раде хитне службе, како би се живот одвијао у Београду. Од почетка избијања пандемије, став председника Србије и Владе Републике Србије јесте да стручна лица предлажу неопходне мере. Када су у питању одлуке као што је продужење забране кретања, сви ресурси Града ће се прилагодити овом режиму рада и настојаће, као и до сада, да задовоље све основне потребе Београђана – рекао је председник Скупштине Града Београда.

Он је навео да је по препорукама Министарства финансија, а услед ове ситуације, Град Београд одлучио да усвоји ребаланс буџета који је смањен за 20,3 милијарде динара.

– Услед смањених прихода, а као последица редукованих привредних акивности, усвојена је одлука да се смање и расходи, односно да се усвоји ребаланс буџета којим ће се извршити прерасподела средстава. Приоритет Града је да се омогући несметано функционисање свих виталних комуналних система, те да се обезбеде средства за оне који у ванредној ситуацији остварују већи обим активности – рекао је Никодијевић и додао да је Град Београд у овом тренутку планирао буџет у износу од 122,8 милијарди динара.

Говорећи о ребалансу, Никодијевић је нагласио да је за грађане најважније да се комунални системи редовно финансирају и да ће наставити да раде пуним капацитетом, те да ће запослени у свим комуналним предузећима и службама социјалне заштите и бриге о старима редовно добијати плате.

Истакао је да ће се наставити рад на изградњи великих инфраструктурних пројеката који су већ започети, док ће реализација неких пројеката бити померена за други део године или за наредну годину.

– Радови на градилиштима као што су Савски трг, Булевар патријарха Павла, изградња школе у Лештанима и друга, биће настављени. Неки пројекти саобраћајне инфраструктуре чија је реализација планирана ове године, биће померени за крај ове, или за следећу годину – рекао је Никодијевић и навео да је важно истаћи да је систем спреман да настави са финансирањем рада државних и приватних вртића, чим се за то стекну услови. Такође, додао је да се без икаквих смањења редовно исплаћују новчане накнаде за све породиље, као и сва социјална давања.

Он је нагласио да у овом тренутку Град Београд има здраву економску основу, без обзира на смањене приходе, да финансира све најважније функције Града и да ће учинити све да грађани што мање осете ефекте ове кризе.

Председник Скупштине Града Београда је рекао да се тренутно највише пажње посвећује раду свих социјалних установа и комуналних предузећа, како би несметано функционисали.

– На рачуну Града Београда имамо сасвим довољно средстава да без већих рестрикција нормално функционишемо наредних неколико месеци, упркос тешкоћама изазваним падом прихода и привредних активности – поручио је Никодијевић.

Како каже, један од примера добре праксе је и рад Завода за биоциде и медицинску екологију који је, и поред великог обима посла на пољу дезинфекције, започео и са дератизацијом која се обавља по редовном плану и врши се у одређено доба године, а све са намером да се спречи појава зараза које преносе глодари.

– Уз дератизацију која се врши по редовном програму, екипе Завода ће наставити да спроводе дезинфекцију свих најважнијих објеката у граду. Та активност има своју динамику и мора се испоштовати, јер Завод ради на дезинфекцији медицинских и социјалних установа које су места потенцијалних жаришта заразе и захтевају стални надзор. Један део мобилних екипа спроводи дезинфекцију стамбених зграда и јавних простора уз појачано ангажовање „Градског стамбеног” и „Зеленила – Београд”.  Верујем да ће у наредних месец дана третирати све општине и да ће посао завршити у предвиђеном року – навео је Никодијевић.

Подсетио је на то да је Београд нашао решење за децу чија су оба родитеља оболела од вируса, у виду организације СОС вртића.

– Уколико су оба родитеља оболела од вируса и хоспитализована, те децу нема ко да чува, Град Београд је спреман да у року од неколико сати у граду отвори наменске вртиће. Нема рока када ће то бити, али уколико буде било потребе ми смо спремни, имамо васпитаче и кадрове, простор и кухиње – закључио је председник Скупштине Града Београда.

Извор: Беоинфо

Категорије: Београд