Најновије

Проф. др Славица Ђукић Дејановић: Србија показује колико је солидарна Вести

Пандемија изазвана корона вирусом само је још једном доказала недељив дух нашег народа који је увек био солидаран, а нарочито у временима када је то било највише потребно, изјавила је министарка без портфеља задужена за демографију и популациону политику, проф. др Славица Ђукић Дејановић.

Она је додала да охрабрује чињеница да се пуно послодаваца одазвало позиву да задрже своје раднике на платним списковима, упркос смањеном обиму посла у појединим делатностима.

“Могућност која је дата родитељима да раде од куће управо јесте једна од области чију примену кабинет прати и коју ће наставити да промовише у партнерству са Фондацијом Ана и Владе Дивац кроз пројекат ”Једнаки””, рекла је Ђукић Дејановић у интервјуу у којем је представила тај пројекат.

Подсетила је да је то једна од могућности коју Закон о раду и пружа, када то услови рада дозвољавају, а о којој ни послодавци ни запослени нису у довољној мери били информисани у уобичајеним околностима.

Ђукић Дејановић је напоменула да не треба заборавити и на међугенерацијску сарадњу и солидарност која ових дана доказује да је веза међу старијих и млађих суграђана нераскидива, наводећи да велики број волонтера помаже најстаријим суграђанима и чини њихов живот лакшим.

Министарка је оценила да Србија данас показује колико је солидарна и колико се само колективном бригом може подићи целокупно друштво на виши ниво, а то је нешто што је, каже, лично чини изузетно поносном и срећном.

Наводећи да као психијатар разуме неопходност очувања менталног здравља које је пођеднако важно као и телесно, Ђукић Дејановић је оценила да су мере социјалног дистанцирања тешке, али су у овом тренутку неопходне и све је већи број особа које могу осетити нелагоду или панику због новонастале ситуације.

Она је посаветовала да је важно планирати и структурисати свој дан и испунити га разноврсним обавезама, како би време које проведемо код куће провели што активније.

“Посматрајте тренутну ситуацију као прилику да завршите неке послове за које до сада нисте проналазили времена. Прочитајте нову књигу, погледајте неки инспиративан филм, поспремите фиоку у коју дуго одлажете разноразне папире. Уколико се јави осећај нелагоде или други симптоми које можете повезати са актуелним анти-епидемијским мерама важно је да останете прибрани и смирени”, поручила је Ђукић Дејановић.

Како је навела, тада разговарајте са пријатељима путем телефона и то посебно са онима за које знате да ће на вас деловати умирујуће, а можете да потражите и савет стручњака.

“Грађани Србије могу рачунати и на моју стручну помоћ сваке вечери од 21 до 22.30 сата”, рекла је министарка.

Прокоментарисала је и хигијенске навике становништва, рекавши да су забрињавајући подаци истраживања здравља становништва који, како каже, показују да 35 одсто испитаника не пере редовно руке након уласка у кућу, пре јела и након употребе тоалета.

Извор: Танјуг