Prof. dr Slavica Đukić Dejanović: Srbija pokazuje koliko je solidarna Vesti

Pandemija izazvana korona virusom samo je još jednom dokazala nedeljiv duh našeg naroda koji je uvek bio solidaran, a naročito u vremenima kada je to bilo najviše potrebno, izjavila je ministarka bez portfelja zadužena za demografiju i populacionu politiku, prof. dr Slavica Đukić Dejanović.

Ona je dodala da ohrabruje činjenica da se puno poslodavaca odazvalo pozivu da zadrže svoje radnike na platnim spiskovima, uprkos smanjenom obimu posla u pojedinim delatnostima.

“Mogućnost koja je data roditeljima da rade od kuće upravo jeste jedna od oblasti čiju primenu kabinet prati i koju će nastaviti da promoviše u partnerstvu sa Fondacijom Ana i Vlade Divac kroz projekat ”Jednaki””, rekla je Đukić Dejanović u intervjuu u kojem je predstavila taj projekat.

Podsetila je da je to jedna od mogućnosti koju Zakon o radu i pruža, kada to uslovi rada dozvoljavaju, a o kojoj ni poslodavci ni zaposleni nisu u dovoljnoj meri bili informisani u uobičajenim okolnostima.

Đukić Dejanović je napomenula da ne treba zaboraviti i na međugeneracijsku saradnju i solidarnost koja ovih dana dokazuje da je veza među starijih i mlađih sugrađana neraskidiva, navodeći da veliki broj volontera pomaže najstarijim sugrađanima i čini njihov život lakšim.

Ministarka je ocenila da Srbija danas pokazuje koliko je solidarna i koliko se samo kolektivnom brigom može podići celokupno društvo na viši nivo, a to je nešto što je, kaže, lično čini izuzetno ponosnom i srećnom.

Navodeći da kao psihijatar razume neophodnost očuvanja mentalnog zdravlja koje je pođednako važno kao i telesno, Đukić Dejanović je ocenila da su mere socijalnog distanciranja teške, ali su u ovom trenutku neophodne i sve je veći broj osoba koje mogu osetiti nelagodu ili paniku zbog novonastale situacije.

Ona je posavetovala da je važno planirati i strukturisati svoj dan i ispuniti ga raznovrsnim obavezama, kako bi vreme koje provedemo kod kuće proveli što aktivnije.

“Posmatrajte trenutnu situaciju kao priliku da završite neke poslove za koje do sada niste pronalazili vremena. Pročitajte novu knjigu, pogledajte neki inspirativan film, pospremite fioku u koju dugo odlažete raznorazne papire. Ukoliko se javi osećaj nelagode ili drugi simptomi koje možete povezati sa aktuelnim anti-epidemijskim merama važno je da ostanete pribrani i smireni”, poručila je Đukić Dejanović.

Kako je navela, tada razgovarajte sa prijateljima putem telefona i to posebno sa onima za koje znate da će na vas delovati umirujuće, a možete da potražite i savet stručnjaka.

“Građani Srbije mogu računati i na moju stručnu pomoć svake večeri od 21 do 22.30 sata”, rekla je ministarka.

Prokomentarisala je i higijenske navike stanovništva, rekavši da su zabrinjavajući podaci istraživanja zdravlja stanovništva koji, kako kaže, pokazuju da 35 odsto ispitanika ne pere redovno ruke nakon ulaska u kuću, pre jela i nakon upotrebe toaleta.

Izvor: Tanjug

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.