Ружић одржао уводно обраћање полазницима Српско-америчке академије Вести

Министар државне управе и локалне самоуправе Бранко Ружић одржао је онлајн уводно обраћање полазницима Српско-америчке академије и поручио  да ће можда баш неко од њих бити део управе и кључни део будућих односа Србије и САД.

Министар Ружић  је рекао да му је част да одржи уводно обраћање, јер је и члан саветодавног одбора Kонгреса српско-америчког пријатељства, и додао да сматра да је оснивање ове академије корак даље у унапређењу билатералних односа између Републике Србије и Сједињених Америчких Држава, на којем се већ годинама интензивно ради.

„У скоро 140 година колико трају званични дипломатски односи, наше су две земље биле повезане пријатељством и савезништвом. Последње три деценије  заправо су направиле јаз између Србије и САД који морамо, колико год било тешко и изазовно, заједно да превазиђемо. Природно је да сви ми, као грађани Србије, не можемо да заборавимо немиле догађаје из блиске прошлости који јесу нарушили односе две земље. Међутим, оно што можемо да урадимо то је да обострано извучемо поуке, гледамо у будућност и тежимо најбољем“, додао је он.

Навео је да за њега, као министра државне управе и локалне самоуправе, покретање ове академије представља вишеструко значајан корак.

„Ова је иницијатива значајна за подизање знања, капацитета и опште информисаности свих полазника ове Академије о Сједињеним Америчким Државама. Постоји предубеђење да нашу дипломатију спроводимо искључиво преко Министарства спољних послова, али је јасно да се дипломатија једне земље води у свим сферама друштвеног битисања и најбољи доказ за то је чињеница да је и министар спољних послова Дачић у великој мери проширио обухват структуре полазника Дипломатске академије. Сваки грађанин на месту на ком се налази промовише своју земљу и лобира за њу у различитим ситуацијама и капацитетима“, додао је министар Ружић.

Поручио је полазницима да ће стицањем знања на овој академији, имати вишеструке користи.

„Kао ресорни министар у чијој је надлежности и стручно усавршавање запослених у јавној управи, као и надзор над Националном академијом за јавну управу, Српско-америчку академију за лидере видим као драгоцени делић мозаика, који представља свеукупни систем стручног усавршавања службеника у јавној управи Републике Србије“, рекао је министар.

Захвалио је потпредседнику Владе и министру Ивици Дачићу и амбасадору САД у Београду Годфрију који ће, како је додао, одржати занимљива и корисна предавања.

„Можда ће неки од вас и бити део наше управе и захваљујући стеченом знању на академији бити баш кључни део слагалице будућих, надам се још бољих, односа Србије и САД-а. Зато искористите знање и имајте у виду оно што је Ајнштајн рекао- Образовање је најмоћније оружје које можете употребити да промените свет“, закључио је министар Ружић.

Извор: МДУЛС

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.