Најновије

Никодијевић за ТВ Прва: Комуналне службе на располагању грађанима 24 сата Београд

Без обзира на забрану кретања, комунални системи раде 24 сата и на располагању су грађанима. Oни обављају све своје свакодневне обавезе, а то ће радити и током празничних дана, изјавио је председник Скупштине града Никола Никодијевић за ТВ Прва.

– Коридорски превоз, који је и успостављен пре свега како би се здравствени радници превезли до посла, функционише нормално, ЈКП „Градска чистоћа” и ЈКП „Београдски водовод и канализација” раде 24 часа. Уколико дође до неких кварова, грађани их увек могу пријавити Беоком сервису. Наиме, имамо довољан број екипа да и празничним данима и у време забране кретања могу да изађу на терен и у што краћем року отклоне кварове – рекао је Никодијевић.

Он је додао да је Град, у сусрет великом хришћанском празнику, а на препоруку Привредне коморе Србије, донео одлуку да се продужи радно време продавница.

– У ова три дана пре празника, продавнице ће радити до 16 часова како би људи на време могли да се снабдеју неопходним намирницама. Сутра ће од 4 до 7 часова старији од 65 година моћи да обаве своју куповину, а потом од 8 до 16 часова остали грађани – прецизирао је Никодијевић, додајући да трговински ланци поштују све препоруке. Изразио је при том и велику захвалност Београђанима на стрпљењу и поштовању мера.

Говорећи о ребалансу буџета, Никодијевић је подсетио да Град поступа по препорукама Министарства финансија које је свим локалним самоуправама послало допис да своје расходе прилагоде тренутним приходима, с обзиром на то да је смањена привредна активност.

– Као одговорни људи извршили смо ребаланс буџета и наша је прогноза да ће он бити за око 20,3 милијарде мањи у односу на планирано, тако да је тренутни буџет Града Београда 122,8 милијарди динара. Важно је да грађанима кажемо да Град финансијски заиста добро стоји и да не треба да буде страха да комуналне делатности неће радити, те да неће бити довољно средстава за социјално угрожене и породиље. Имамо довољно новца и здраву економску основу, тако да грађани у свакодневном животу неће осетити смањење прихода Града, које је последица одлагања плаћања пореза на зараде, а што иначе представља највећи део прихода локалне самопуправе – истакао је Никодијевић.

Он је додао да су у буџету и даље утврђени приоритети, а то значи да сви запослени у комуналним системима, у Градској управи, у службама социјалне заштите и у обдаништима неће трпети и неће им бити смањене плате. И даље ће се финансирати боравак деце у државним и приватним вртићима, као и сва социјална права.

– У овом тренутку на рачуну Града и на рачуну наших јавних предузећа имамо довољно оперативног новца да два месеца можемо да функционишемо без икаквих проблема. Договорили смо се да почетак реализације неких инвестиција одложимо за крај ове или наредну годину. Не одустајемо од њих већ само одлажемо њихову реализацију. Инвестиције које су у току најнормалније се реализују и сва велика градилишта као што су Савски трг, Савски кеј, школа у Лештанима и Булевар патријарха Павла раде без проблема – рекао је председник градског парламента и додао да ово свакако није једини ребаланс буџета и да ће се, када се пандемија заврши, стање реалније сагледати и буџет прилагодити истом.

Извор: Беоинфо

Категорије: Београд