Најновије

Ружић за ТВ Прва: Запосленима у изолацији и самоизолацији 100 % плате Вести

Више од 60 одсто запослених у државној администрацији и у локалним самоуправама ради од куће, каже министар државне управе и локалне самоуправе Бранко Ружић и наводи да је запосленима који су у изолацији или самоизолацији обезбеђен пун износ плате.

Објаснио је да су по закључку Владе Србије од 3. априла измењена два колективна уговора за државне органе и за органе јединица локалних самоуправа за које је надлежно Министарство државне управе и локалне самоуправе.

Навео је да су измене тих колектвних уговора ступиле на снагу 14. априла и односиће се и на мартовске плате.

“Сви се надамо да ће ванредно стање у догледно време бити прекинуто. Овде се не ради само о колективним уговорима које је потисало Министарство државне управе и локалне самоуправе, него и о колективним уговорима других министарстава по препоруци Владе”, рекао је Ружић у укључењу за ТВ Прва.

Објаснио је да је то нарочито битно за здравство и социјалне установе које су оптерећене обавезама у ванредном стању, као и за Војску и полицију.

Упитан како се доказује да неко од запослених у државним органима или локалним самоуправама треба иде у изолацију или самоизолацију, Ружић каже да је прецизирано привремено одсуствовање оних који су заражени или су у изолацији и самоизолацији јер су искључиво у току рада били у контакту са зараженим.

“Важно је да не дође до злоупотреба једне овакве норме, а верујем да ће сваки послодавац одређивати услове. Постоји широка лепеза доказивања. Верујем да је ниво одговорности запослених висок и да нико неће прибећи злоупотребама”, каже Ружић.

Навео је да Влада није усвојила поменути закључак, запослени би у тој ситуацији примали само наканду у висини од 65 одсто плате.

Министар каже да нема прецизних података о томе колико има заражених међу запосленима у државној управи и локалним самоуправама, као ни о томе колико их је у изолацији или самоизолацији.

“Прецизне податке немамо, јер нису структурирани секторски, већ се своде на саопштавања података на конференцијама за новинаре здраственог штаба”, наводи Ружић.

Навео је да је одмах по увођењу ванредног стања Влада Србије донела јасне препоруке и мере које дефинишу да старији од 60 година и мајке са децом до 12 година чији супружници морају да раде могу да иду на рад од куће.

“У просеку више од 60 одсто је у адмиснитрацији који раде од куће. Јединице локалне самоуправе одмах су по увођењу ванредног стања обуставиле рад на шалтерима и тај могући удар корона вируса тиме смо спречили”, рекао је Ружић.

Навео је да то што су шалтерски радници упућени на рад од куће не значи да је комуникација са грађанима стала, него и даље функционише само у сложеним околностима.

“Обавеза је свих јединица локалне самоуправе да пруже услуге грађанима, пре свега комуналне, социјалне, али и административне”, каже Ружић.

Навео је да у тренутним условима ради електронски сервис за подношење захтева за кретање у време полицијског часа, као и други е-сервис попут сервиса еБеба, онлајн упис у вртиће и изјашњавање родитеља у коју би школу да упишу своју децу.

Ружић је рекао да Министарство информише све јединице локалне самоуправе о важним препорукама, као и да је организовало дистрибуцију заштитне опреме за све локалне самоуправе.

“И у ванредним околностима сва министарства су на висини задатка, наравно да негде постоје одређени проблеми које покушавамо да решимо у ходу. И на терену смо на одговоран начин дочекали епидемију и радимо у интересу грађана”, закључио је Ружић.

Извор: Танјуг

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.