Најновије

Никодијевић: Постепено повећавамо број коридорских линија Београд

 

Заједно са Привредном комором Србијом водимо рачуна о броју људи који има радну обавезу и сходно томе одређује се број потребних возила за функционисање градског саобраћаја. Како се буде повећавао број радно ангажованих људи на територији града, тако ће се повећавати и број аутобуса на улицама, односно полазака градских линија, рекао је председник Скупштине града Никола Никодијевић у укључењу за Телевизију Прва.

Никодијевић је потврдио да градски превоз не може одједном да буде враћен у нормално функционисање, већ ће се читав процес одвијати по фазама.

– Тренутно на терену у сваком аутобусу имамо контролоре који прате развој ситуације и извештавају. Када се буде јавила потреба за повећањем броја аутобуса и броја полазака, спремни смо да направимо промене у ходу у року од неколико сати. То се односи на повећавање броја возила на постојећим линијама, али и увођење нових линија уколико буде постојала потреба. Све ће бити рађено парцијално јер још увек не ради читава привреда, занатске радње, угоститељски објекти… Привредна активност је увелико смањена и док год не буде постојала реална потреба, градски превоз неће бити у потпуности нормализован – поручио је Никодијевић.

Он је истакао да сви комунални системи Града Београда функционишу добро и захвалио грађанима на поштовању мера које је одредила Влада Србије заједно са епидемиолозима.

– Јучерашњи дан, заменик градоначелника Горан Весић и ја провели смо са радницима наших комуналних предузећа који су јуче били на својим радним местима. Имали смо прилику да се на терену уверимо да грађани поштују забрану кретања и није било људи на улицама. Занемарљиво мали број Београђана је од почетка увођења мера кршио прописе и они су законски процесуирани. Ипак, дугујемо захвалност већини наших суграђана која је показала велико стрпљење, дисциплину и поштовање мера. Да није било тако, не бисмо успели правовремено да се изборимо са свим захтевима током развоја епидемије – рекао је Никодијевић.

Према његовим речима, грађани старији од 65 година су поднели највећи терет мера које су уведене.

– Највећи број забрана односио се управо на њих, али како „вирус попушта” и епидемија више не напредује, сигурно је да ће доћи до смањења мера. Најстаријим суграђанима заиста дугујемо захвалност и они ће од сутра у 18 часова, када радним данима почиње забрана кретања у новом термину, моћи да прошетају уторком, петком и недељом. Идеја је да грађани старији од 65 година у почетку немају директан контакт са онима који су у претходном периоду могли да излазе из својих домова. Како време буде одмицало, све мере ће „попустити” јер јасно је да ништа не може да се укида или враћа у функционисање одједном, већ парцијално и по фазама. Пре свега, морамо да пратимо све што каже струка јер епидемиолози најбоље знају у којој мери и до које границе у овом тренутку можемо да смањимо известан број мера. Прва одлука односи се на најстарије грађане и њихов излазак у шетњу – нагласио је Никодијевић.

Када је у питању „враћање” одређене врсте објеката или делатности у нормалне пословне активности, председник градске скупштине подвлачи да ће све одлуке бити донесене у договору са стручњацима.

– Ова ситуација ће нас натерати да променимо известан број животних навика. Угоститељски објекти, фризерски и козметички салони, теретане и други објекти мораће да почну са радом под одређеним мерама опреза. То важи за власнике, али и за кориснике. Неко време ћемо сигурно живети у оквиру нешто другачијих правила него што је уобичајено, па ће тако под посебним правилима функционисати сви угоститељски објекти, салони или било која друга врста услужне делатности. Мораће да се зна шта је све неопходно за власнике и кориснике и које мере заштите морају да буду предузете како не би дошло до нежељених последица. Заштитна опрема, социјална дистанца и све друге појединости биће део протокола на који ћемо морати да се навикнемо – поручио је Никодијевић.

Извор: Беоинфо

Категорије: Београд