Најновије

Бранко Ружић: Није време за политичка надгорњавања, потребно нам је јединство Вести

Министар Бранко Ружић: Најприродније је да Вучић буде са народом у тешким тренуцима, лицемерје дела опозиције само говори о њима. Несрећни случај у Нишу је један тужни изузетак неодговорности.

ДА препоруке Владе у борби са вирусом корона и централног кризног штаба дођу до сваког места задужено је Министарство државне управе и локалне самоуправе. Министар Бранко Ружић, у интервјуу за “Новости”, каже да све општине заслужују похвале због исказане озбиљности и способности на спровођењу мера у борби против пошасти и да су постигнути одлични резултати.

* Да ли је било пропуста? Имали смо случај уласка короне у Геронтолошки центар у Нишу.

– Што се тиче тог несрећног случаја у Нишу, то представља један тужни изузетак неодговорности и оглушења о јасне и драстичне мере, управо за ту врсту установа, које је на старту наложио штаб. Али, изузетак не може бацити сенку, нити нарушити правило које јасно показује пожртвованост, одговорност, храброст, способност и стручност 99 одсто оних који су свакодневно укључени у ову борбу.

* Како су се снашле локалне власти?

– Градови и општине редовно пружају комуналне, социјалне и административне услуге. До изражаја долазе бенефити е-Управе, попут одабира основних школа за упис деце или уписа у вртиће. Општине и градови су промптно организовали волонтерске центре. Заједно са МУП успоставили смо сервис комуникације за кретање запослених у општинама током полицијског часа и обрађено је више од 3.500 захтева. Са “Поштом Србије” организовали смо дистрибуцију заштитне опреме.

* Како коментаришете мере државе, али и оптужбе опозиције да су прекршена основна људска права?

– Мере су одговорне, храбре, увремењене и базиране искључиво на кредибилном ставу струке. Државне институције су дале једини могући одговор и врло брзо ће се потврдити да је избор био исправан. Немам манир да се бавим политикантством, нити је ово прикладно време за политичко надгорњавање, али је одговор на оптужбе дела опозиције прост и јасан – сврха увођења ванредног стања јесте да се обезбеди оптимални механизам заштите здравља грађана, и то јесте императив, што неминовно може довести и до нијансираног лимитирања мањег дела људских права. Међутим, право на живот је есенцијално људско право, а држава се управо и бори за животе.

* Стигле су и критике на рачун председника Вучића да је достава респиратора у Нови Пазар и Ниш – кампања?

– Верујем да доминантан број људи осећа да је у овим тешким временима најделотворнији патриотизам управо јединство и солидарност у сламању отпора невидљивог непријатеља. Грађани су носиоци суверености ове земље и они су увек били овлашћени да бирају председника, који у складу са чланом 111. Устава управо “изражава државно јединство Србије”. Демократско је право да председника симпатишете или не, али је и најприродније да он буде са народом у тешким тренуцима, тако да то лицемерје које показује део опозиције само говори о њима.

* Када ће бити избори? Да ли их, у овој ситуацији, ишчекујете више него раније?

– Изборни процес је замрзнут проглашењем ванредног стања и биће настављен по његовом укидању. Не бих рекао да је питање ишчекивања, већ примене Устава и закона. Здравље нације је тренутно приоритет. Дугујемо огромну захвалност за натчовечанске напоре свих у здравственом систему и важно је да се полако пролама светло на крају тунела. Када се све заврши, лако ћемо пребацити у изборну брзину, јер је то за нас социјалисте рутина.

* Да ли је сада, с обзиром на помоћ која стиже за борбу против короне, јасно ко су највећи пријатељи Србије?

– “На муци се познају јунаци.” Стара народна пословица је увек актуелна. Велико је признање да је наша земља препозната као пријатељ на све четири стране света. Ретко која држава наше величине завређује толику искрену пажњу и помоћ Кине, традиционални пријатељски однос Русије, снажно партнерство ЕУ, разумевање и асистенцију САД, доброчинство Норвешке. То представља јасну политичку поруку и потврду исправности државне и спољне политике коју персонификују председник, Влада и свакако министар спољних послова Ивица Дачић. Пријатеља и разумевања је све више, али је Србија то и заслужила.

СНАБДЕВАМ РОДИТЕЉЕ

* КОГА ви ових дана снабдевате, да ли радите неке ствари за које нисте имали времена пре пандемије?

– Углавном обављам редовне активности на послу, али и водим рачуна о снабдевању родитеља који су од првог дана у изолацији. Оно што је једино позитивно у ванредним околностима јесте да далеко више времена проводим са супругом, сином и ћерком и то искуство је за све нас врло инспиративно и драгоцено. Али, наравно, једва чекамо да се све заврши уз поуку да није згорег проводити што више времена са својим најмилијима.

Извор: Вечерње новости