Branko Ružić: Nije vreme za politička nadgornjavanja, potrebno nam je jedinstvo Vesti

Ministar Branko Ružić: Najprirodnije je da Vučić bude sa narodom u teškim trenucima, licemerje dela opozicije samo govori o njima. Nesrećni slučaj u Nišu je jedan tužni izuzetak neodgovornosti.

DA preporuke Vlade u borbi sa virusom korona i centralnog kriznog štaba dođu do svakog mesta zaduženo je Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave. Ministar Branko Ružić, u intervjuu za “Novosti”, kaže da sve opštine zaslužuju pohvale zbog iskazane ozbiljnosti i sposobnosti na sprovođenju mera u borbi protiv pošasti i da su postignuti odlični rezultati.

* Da li je bilo propusta? Imali smo slučaj ulaska korone u Gerontološki centar u Nišu.

– Što se tiče tog nesrećnog slučaja u Nišu, to predstavlja jedan tužni izuzetak neodgovornosti i oglušenja o jasne i drastične mere, upravo za tu vrstu ustanova, koje je na startu naložio štab. Ali, izuzetak ne može baciti senku, niti narušiti pravilo koje jasno pokazuje požrtvovanost, odgovornost, hrabrost, sposobnost i stručnost 99 odsto onih koji su svakodnevno uključeni u ovu borbu.

* Kako su se snašle lokalne vlasti?

– Gradovi i opštine redovno pružaju komunalne, socijalne i administrativne usluge. Do izražaja dolaze benefiti e-Uprave, poput odabira osnovnih škola za upis dece ili upisa u vrtiće. Opštine i gradovi su promptno organizovali volonterske centre. Zajedno sa MUP uspostavili smo servis komunikacije za kretanje zaposlenih u opštinama tokom policijskog časa i obrađeno je više od 3.500 zahteva. Sa “Poštom Srbije” organizovali smo distribuciju zaštitne opreme.

* Kako komentarišete mere države, ali i optužbe opozicije da su prekršena osnovna ljudska prava?

– Mere su odgovorne, hrabre, uvremenjene i bazirane isključivo na kredibilnom stavu struke. Državne institucije su dale jedini mogući odgovor i vrlo brzo će se potvrditi da je izbor bio ispravan. Nemam manir da se bavim politikantstvom, niti je ovo prikladno vreme za političko nadgornjavanje, ali je odgovor na optužbe dela opozicije prost i jasan – svrha uvođenja vanrednog stanja jeste da se obezbedi optimalni mehanizam zaštite zdravlja građana, i to jeste imperativ, što neminovno može dovesti i do nijansiranog limitiranja manjeg dela ljudskih prava. Međutim, pravo na život je esencijalno ljudsko pravo, a država se upravo i bori za živote.

* Stigle su i kritike na račun predsednika Vučića da je dostava respiratora u Novi Pazar i Niš – kampanja?

– Verujem da dominantan broj ljudi oseća da je u ovim teškim vremenima najdelotvorniji patriotizam upravo jedinstvo i solidarnost u slamanju otpora nevidljivog neprijatelja. Građani su nosioci suverenosti ove zemlje i oni su uvek bili ovlašćeni da biraju predsednika, koji u skladu sa članom 111. Ustava upravo “izražava državno jedinstvo Srbije”. Demokratsko je pravo da predsednika simpatišete ili ne, ali je i najprirodnije da on bude sa narodom u teškim trenucima, tako da to licemerje koje pokazuje deo opozicije samo govori o njima.

* Kada će biti izbori? Da li ih, u ovoj situaciji, iščekujete više nego ranije?

– Izborni proces je zamrznut proglašenjem vanrednog stanja i biće nastavljen po njegovom ukidanju. Ne bih rekao da je pitanje iščekivanja, već primene Ustava i zakona. Zdravlje nacije je trenutno prioritet. Dugujemo ogromnu zahvalnost za natčovečanske napore svih u zdravstvenom sistemu i važno je da se polako prolama svetlo na kraju tunela. Kada se sve završi, lako ćemo prebaciti u izbornu brzinu, jer je to za nas socijaliste rutina.

* Da li je sada, s obzirom na pomoć koja stiže za borbu protiv korone, jasno ko su najveći prijatelji Srbije?

– “Na muci se poznaju junaci.” Stara narodna poslovica je uvek aktuelna. Veliko je priznanje da je naša zemlja prepoznata kao prijatelj na sve četiri strane sveta. Retko koja država naše veličine zavređuje toliku iskrenu pažnju i pomoć Kine, tradicionalni prijateljski odnos Rusije, snažno partnerstvo EU, razumevanje i asistenciju SAD, dobročinstvo Norveške. To predstavlja jasnu političku poruku i potvrdu ispravnosti državne i spoljne politike koju personifikuju predsednik, Vlada i svakako ministar spoljnih poslova Ivica Dačić. Prijatelja i razumevanja je sve više, ali je Srbija to i zaslužila.

SNABDEVAM RODITELJE

* KOGA vi ovih dana snabdevate, da li radite neke stvari za koje niste imali vremena pre pandemije?

– Uglavnom obavljam redovne aktivnosti na poslu, ali i vodim računa o snabdevanju roditelja koji su od prvog dana u izolaciji. Ono što je jedino pozitivno u vanrednim okolnostima jeste da daleko više vremena provodim sa suprugom, sinom i ćerkom i to iskustvo je za sve nas vrlo inspirativno i dragoceno. Ali, naravno, jedva čekamo da se sve završi uz pouku da nije zgoreg provoditi što više vremena sa svojim najmilijima.

Izvor: Večernje novosti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.