Најновије

Интервју Бранка Ружића за портал Нова.рс: Очекује нас интересантна кампања Вести

“У комплексним околностима у којима се нашла читава планета, мишљења сам да се држава Србија понела веома одговорно у борби са коронавирусом. Иако је у почетку било спорадичних проблема, систем је врло брзо ушао у колотечину и то не може умањити чињеницу да се практично сва руководства, у овој ситуацију, понашају пожрвтвовано, поштујући став струке и принцип субординације и координације”, истакао је министар државне управе и локалне самоуправе и потпредседник СПС Бранко Ружић у интервјуу за Нова.рс

Према његовој оцени, због епидемије коронавируса, предстојећа изборна кампања изгледаће другачије у односу на све које су до сада организоване, али да очекује да Социјалистичка партија Србије оствари бољи резултат у односу на претходне парламентарне изборе одржане 2016. године, јер, како наводи, његова странка има шта да понуди народу.

Како је, по вашем мишљењу, Србија одговорила на пандемију коронавируса?

У комплексним околностима у којима се нашла читава планета, мишљења сам да се држава Србија понела веома одговорно, принципијелно и храбро, искључиво базирајући предузете мере на мишљењу стручњака у сфери епидемиологије, инфектологије, и других грана медицине. Као лаик у тој сфери, опредељење да се окренемо струци видим као најбољи механизам за стратегију борбе против Ковид-19. Здравствени радници заслужују све похвале, а здравствени систем је показао висок степен виталности и прилагодљивости новонасталој ситуацији.

Неке “неверне томе” ће, сигуран сам, из њима знаних каприца критиковати и овакав ефикасан одговор државе, али као грађанин ове земље поносан сам на начин на који смо се ухватили у коштац са овим проблемом. Испит је положен, биће извучене и неке поуке које ће нам још више унапредити наш здравствени систем и сматрам да са оволико солидарности, пожртвованости и љубави немамо разлога за бригу у будућности. Доказали смо да умемо да се боримо са коронавирусом, следи нам фаза када ћемо показати да умемо као друштво и да живимо са том пошасти.

Да ли сте задовољни радом локалних кризних штабова?

Од дана проглашења ванредног стања, општине и градови су предано и дисциплиновано приступили примени мера републичких штабова за здравље и економију, како би се предупредило ширење заразе, али и омогућила адекватна подршка свим грађанима и привреди. Ми, у Министарству, настојимо да им будемо подршка у овом процесу, координацијом, комуникацијом и синхронизацијом свих активности и то за сада даје одличне резултате. Волонтерски центри за помоћ раде пуном паром и несебична помоћ великог броја волонтера чине да се сви подсетимо вредности нашег народа, а то су солидарност и јединство када је тешко.

Сматрате ли да је негде могло боље да се реагује?

Ванредно стање је свима који су на јавним функцијама природно наметнуло обавезу одговорног приступа ситуацији и пуног поштовања свих одлука и мера које су у циљу сузбијања пандемије донете. Било је у почетку понегде спорадичних проблема, потреба за појашњењима, захтева за бржим реаговањем у вези са заштитном опремом, кретањем запослених у органима и организацијама ЈЛС за време полицијског часа, али је систем врло брзо ушао у колотечину и то не може умањити чињеницу да се практично сва руководства, од централних штабова, преко начелника округа до локалних штабова понашају у овој ситуацији пожрвтвовано, дисциплиновано поштујући став струке и принцип субординације и координације. Рекао бих да се реаговало на најбољи могући начин у околностима у којима смо се сви заједно нашли.

Да ли је одговорност за улазак коронавируса у Геронтолошки центар у Нишу, искључиво на једној особи?

Није на мени да такве пресуде доносим, али могу да кажем да нам је то само показатељ шта би се десило да нисмо од почетка увели рестриктивне мере и чували наше најстарије грађане, који јесу најрањивији део наше популације. У Нишу се очигледно радило о одређеном степену неодговорности, имајући у виду да су од самог старта за геронтолошке центре биле уведене врло јасне и ригидне превентивне мере. Посете нису биле дозвољене, али су се у конкретном случају догађале, и то је могло да узрокује улаз вируса у ту популацију и његову циркулацију. Свакако очекујем да надлежни органи утврде објективну одговорност, али субјективне слабости морају да нестану као било какво оправдање за оно што се догодило. Ради се о животима наших грађана, и иако се ради о изузетку, потребно је извући поуке. Међутим важно је да таквих “жаришних” случајева због неодговорности некога у ланцу одлучивања више није било и да здравствени систем даје снажан одговор на изазов вируса.

Након догађаја у Нишу, коронавирус је ушао и у Геронтолошки центар у Неготину, који је постало ново жариште епидемије. Како су могући овакви пропусти и поред увођења посебних заштитних мера у свим геронтолошким центрима?

Нажалост, могући су јер се очигледно није довољно разумео значај појединачне одговорности о којој причамо све ово време. У Нишу се није испоштовала препорука о забрањеним посетама, што није случај са неготинским геронтолошким центром, где породица није долазила да виђа своје чланове од јануара. Али чим је ушао вирус, значи да је неки појединац одлучио да или прикрије симптоме или не поведе рачуна и заштити се одговарајућом опремом или се није поштовало правило о сменском раду запослених.

Надлежни органи ће утврдити детаље, али нека нам ово буде свима опомена. Заштитимо и себе и друге и не посустајмо сада када смо довде стигли. Руководство Неготина на челу са председником општине Величковићем је свакако приступило свим потребним мерама и врше се сва тестирања, како свих лица која су могла да имају контакт са зараженима, тако и, за сваки случај, запослених, штићеника и других лица у осталим геронтолошким центрима. Охрабрује да је доста њих било асимптоматских, и да је већина са блажим симптомима. Ради се о приватном геронтолошком центру, али то не умањује одговорност одговорног лица и то се свакако мора утврдити.

Стиче се утисак да је Шабац скрајнут и да плаћа политичку цену током ове кризе. Како ви коментаришате да то што држава није помогла Шапцу?

На основу релевантних информација којима располажу надлежне институције склон сам да закључим да такав утисак може и да превари. Барем оне који су га стекли. Ванредно стање представља ситуацију у којој се поштују и примењују мере и одлуке надлежних институција на централном нивоу. Одмах по увођењу на читавој територији Србије сви окружни штабови, заједно са локалним, су између осталог припремили предлог потенцијалних локација за смештај пацијената са блажим симптомима у њиховим градовима и општинама, за случај да се у некој од тих средина појави жариште вируса. О отварању привремених болница одлуку доноси струка и Здравствени штаб на централном нивоу. На срећу свих Шапчана и Шапчанки њихов град није постао жариште, па таква одлука није ни донета. Притом на нивоу Мачванског округа у такозваним Цовид деловима Општих болница у Шапцу и Лозници постоји 200 односно 179 кревета за збрињавање пацијената са тежом сликом, уз адекватну кадровску и материјалну опремљеност. Пацијенти са лакшим симптомима из Шапца шаљу се на београдски Сајам, као уосталом и из многих других градова и општина централне Србије. Број житеља Шапца који се налазе на Сајму до пре неки дан је био 20.

Нисам приметио да остали председници и градоначелници из централне Србије имају било каквих замерки спрам функционисања надлежних институција. Очигледно је да нема говора о плаћању политичке цене и о томе да је неко скрајнут. Ради се о томе да се држава бори за здравље нације, против вируса, по правилима која се морају поштовати и да ту нема места политиканству и политичком воајеризму, јер ваљда огромна већина схвата да коронавирус нема политичку припадност. Када то схвати и неколицина која то до сада није схватила, биће им много лакше, а није згорег и да послушају и буду у координацији са шефом окружног штаба, начелником Мачванског управног округа и директором Завода за јавно здравље у Шапцу. Здравље изнад политике.

Да ли су се обраћали министарству на чијем сте челу?

Такав допис од стране надлежних Града Шапца нисмо добили, али смо информисани да су ту тематику поделили са медијима и упутили захтев на кабинете председнице Владе и министра здравља.

Каква је уопште сарадња министарства са опозиционим општинама – Шапцом, Параћином, Чајетином?

Министарство државне управе и локалне самоуправе, нема манир да селективно приступа комуникацији са јединицама локалне самоуправе, нити дајемо ексклузивитет било којој групацији општина. За мене су сви легитимно изабрани представници грађана који врше власт у локалним срединама они који представљају руководство одређеног града или општине и са свима имамо редовну комуникацију. Сарадња је свакако везана за системска, законска и друга решења, могућности аплицирања на расположиве конкурсе у министарству, е-управу, и та комуникација је двосмерна и потпуно једнака за све.

Ближе се избори. СПС ће на њима ићи одвојено од Српске напредне странке.Да ли би било боље да ове две странке заједнички наступе на изборима?

Пре свега је од круцијалне важности да постепено наше друштво уђе у нормалу уз све неопходне мере предострожности. и да обазриво савладамо живот са короном која евидентно неће нестати тек тако. А када се осврнем на политички терен и ваше питање, сматрам да смо најбољи модел изласка на изборе изабрали и ми у СПС, али свакако и СНС. Ми ћемо у овом изборном циклусу, када се буде наставио, наступити у традиционалној коалицији са Јединственом Србијом, док ће СНС наступити са својим партнерима. То је било јасно још након џентлменског договора два лидера, Дачића и Вучића.

Како би по вашем мишљењу требало да изгледа предстојећа кампања, имајући у виду да ће мере социјалне дистанце остати на снази и по завршетку ванредногстања?

Свакако ће ова изборна кампања бити специфична у околностима у којима ће се одвијати. Верујем да ће струка имати шта да каже тим поводом и то би по мом мишљењу требало да буде полазни оквир за политички разговор свих политичких актера, учесника избора у вези са предстојећом кампањом. Реално је очекивати да над великим бројем предизборних трибина, скупова, кампање од врата до врата, превагу однесу промоције на различитим ТВ станицама, али свакако и друштвене мреже. Биће интересантно и први пут различито у односу на досадашње кампање од 90-те до данас.

Какав би резултат СПС требао да оствари како бисте изборе оценили каоуспешним?

Очекујемо бољи резултат од оног из 2016.године, имамо шта да понудимо, увек смо на важним политичким раскршћима били уз народ, делили његову судбину, плаћали политичку цену грешака, али и валоризовали исправне политичке потезе. Увек смо били доносиоци политичке стабилности која је предуслов многих других параметара напретка сваког друштва. Наш председник Ивица Дачић је лидер са визијом, искуством, храброшћу, и симбол успеха човека из народа. Сигуран сам да ћемо новим таласом младих кандидата допрети и до нових бирача и тада та оцена о “успешним” изборима неће изостати.

Део јавности вас је раније перципирао као некога ко је опозиција унутар власти. И сами сте говорили да кад бисте хтели, срушили бисте Вучића. Како данас изгледа Ваш однос са њим?

Нема било какве фаме у вези односа са председником Вучићем, као и увек, уљудан и цивилизован. Ретко га срећем, што је и логично имајући у виду функцију коју заузима и бреме одговорности које носи. Веома ценим његову преданост, енергију, ангажман и љубав за Србију. Не бих се бавио рециклирањем сензационалистичких наслова који су коришћени за спиновање јавности.

Кога интересује шта сам рекао може да нађе на нету тај интервју, али се врло добро сећам да сам између осталог рекао: “Нисам деструктиван, не рушим. Градим, као што Мркоњић гради мостове, градим пријатељства и политичка партнерства”. Било је то време такве перцепције јер је неко желео да будем мета, после одређеног времена тога није било, али оно што је константа мог политичког деловања и тада и сада и увек, то је да ми је Србија на првом месту и да колико год могу у складу са својим могућностима, желим да помогнем њен напредак, а уредници ће увек имати право и могућност да нијансирају наслове како би се новина боље позиционирала и продала.

Извор: Нова.рс

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.