Intervju Branka Ružića za portal Nova.rs: Očekuje nas interesantna kampanja Vesti

“U kompleksnim okolnostima u kojima se našla čitava planeta, mišljenja sam da se država Srbija ponela veoma odgovorno u borbi sa koronavirusom. Iako je u početku bilo sporadičnih problema, sistem je vrlo brzo ušao u kolotečinu i to ne može umanjiti činjenicu da se praktično sva rukovodstva, u ovoj situaciju, ponašaju požrvtvovano, poštujući stav struke i princip subordinacije i koordinacije”, istakao je ministar državne uprave i lokalne samouprave i potpredsednik SPS Branko Ružić u intervjuu za Nova.rs

Prema njegovoj oceni, zbog epidemije koronavirusa, predstojeća izborna kampanja izgledaće drugačije u odnosu na sve koje su do sada organizovane, ali da očekuje da Socijalistička partija Srbije ostvari bolji rezultat u odnosu na prethodne parlamentarne izbore održane 2016. godine, jer, kako navodi, njegova stranka ima šta da ponudi narodu.

Kako je, po vašem mišljenju, Srbija odgovorila na pandemiju koronavirusa?

U kompleksnim okolnostima u kojima se našla čitava planeta, mišljenja sam da se država Srbija ponela veoma odgovorno, principijelno i hrabro, isključivo bazirajući preduzete mere na mišljenju stručnjaka u sferi epidemiologije, infektologije, i drugih grana medicine. Kao laik u toj sferi, opredeljenje da se okrenemo struci vidim kao najbolji mehanizam za strategiju borbe protiv Kovid-19. Zdravstveni radnici zaslužuju sve pohvale, a zdravstveni sistem je pokazao visok stepen vitalnosti i prilagodljivosti novonastaloj situaciji.

Neke “neverne tome” će, siguran sam, iz njima znanih kaprica kritikovati i ovakav efikasan odgovor države, ali kao građanin ove zemlje ponosan sam na način na koji smo se uhvatili u koštac sa ovim problemom. Ispit je položen, biće izvučene i neke pouke koje će nam još više unaprediti naš zdravstveni sistem i smatram da sa ovoliko solidarnosti, požrtvovanosti i ljubavi nemamo razloga za brigu u budućnosti. Dokazali smo da umemo da se borimo sa koronavirusom, sledi nam faza kada ćemo pokazati da umemo kao društvo i da živimo sa tom pošasti.

Da li ste zadovoljni radom lokalnih kriznih štabova?

Od dana proglašenja vanrednog stanja, opštine i gradovi su predano i disciplinovano pristupili primeni mera republičkih štabova za zdravlje i ekonomiju, kako bi se predupredilo širenje zaraze, ali i omogućila adekvatna podrška svim građanima i privredi. Mi, u Ministarstvu, nastojimo da im budemo podrška u ovom procesu, koordinacijom, komunikacijom i sinhronizacijom svih aktivnosti i to za sada daje odlične rezultate. Volonterski centri za pomoć rade punom parom i nesebična pomoć velikog broja volontera čine da se svi podsetimo vrednosti našeg naroda, a to su solidarnost i jedinstvo kada je teško.

Smatrate li da je negde moglo bolje da se reaguje?

Vanredno stanje je svima koji su na javnim funkcijama prirodno nametnulo obavezu odgovornog pristupa situaciji i punog poštovanja svih odluka i mera koje su u cilju suzbijanja pandemije donete. Bilo je u početku ponegde sporadičnih problema, potreba za pojašnjenjima, zahteva za bržim reagovanjem u vezi sa zaštitnom opremom, kretanjem zaposlenih u organima i organizacijama JLS za vreme policijskog časa, ali je sistem vrlo brzo ušao u kolotečinu i to ne može umanjiti činjenicu da se praktično sva rukovodstva, od centralnih štabova, preko načelnika okruga do lokalnih štabova ponašaju u ovoj situaciji požrvtvovano, disciplinovano poštujući stav struke i princip subordinacije i koordinacije. Rekao bih da se reagovalo na najbolji mogući način u okolnostima u kojima smo se svi zajedno našli.

Da li je odgovornost za ulazak koronavirusa u Gerontološki centar u Nišu, isključivo na jednoj osobi?

Nije na meni da takve presude donosim, ali mogu da kažem da nam je to samo pokazatelj šta bi se desilo da nismo od početka uveli restriktivne mere i čuvali naše najstarije građane, koji jesu najranjiviji deo naše populacije. U Nišu se očigledno radilo o određenom stepenu neodgovornosti, imajući u vidu da su od samog starta za gerontološke centre bile uvedene vrlo jasne i rigidne preventivne mere. Posete nisu bile dozvoljene, ali su se u konkretnom slučaju događale, i to je moglo da uzrokuje ulaz virusa u tu populaciju i njegovu cirkulaciju. Svakako očekujem da nadležni organi utvrde objektivnu odgovornost, ali subjektivne slabosti moraju da nestanu kao bilo kakvo opravdanje za ono što se dogodilo. Radi se o životima naših građana, i iako se radi o izuzetku, potrebno je izvući pouke. Međutim važno je da takvih “žarišnih” slučajeva zbog neodgovornosti nekoga u lancu odlučivanja više nije bilo i da zdravstveni sistem daje snažan odgovor na izazov virusa.

Nakon događaja u Nišu, koronavirus je ušao i u Gerontološki centar u Negotinu, koji je postalo novo žarište epidemije. Kako su mogući ovakvi propusti i pored uvođenja posebnih zaštitnih mera u svim gerontološkim centrima?

Nažalost, mogući su jer se očigledno nije dovoljno razumeo značaj pojedinačne odgovornosti o kojoj pričamo sve ovo vreme. U Nišu se nije ispoštovala preporuka o zabranjenim posetama, što nije slučaj sa negotinskim gerontološkim centrom, gde porodica nije dolazila da viđa svoje članove od januara. Ali čim je ušao virus, znači da je neki pojedinac odlučio da ili prikrije simptome ili ne povede računa i zaštiti se odgovarajućom opremom ili se nije poštovalo pravilo o smenskom radu zaposlenih.

Nadležni organi će utvrditi detalje, ali neka nam ovo bude svima opomena. Zaštitimo i sebe i druge i ne posustajmo sada kada smo dovde stigli. Rukovodstvo Negotina na čelu sa predsednikom opštine Veličkovićem je svakako pristupilo svim potrebnim merama i vrše se sva testiranja, kako svih lica koja su mogla da imaju kontakt sa zaraženima, tako i, za svaki slučaj, zaposlenih, štićenika i drugih lica u ostalim gerontološkim centrima. Ohrabruje da je dosta njih bilo asimptomatskih, i da je većina sa blažim simptomima. Radi se o privatnom gerontološkom centru, ali to ne umanjuje odgovornost odgovornog lica i to se svakako mora utvrditi.

Stiče se utisak da je Šabac skrajnut i da plaća političku cenu tokom ove krize. Kako vi komentarišate da to što država nije pomogla Šapcu?

Na osnovu relevantnih informacija kojima raspolažu nadležne institucije sklon sam da zaključim da takav utisak može i da prevari. Barem one koji su ga stekli. Vanredno stanje predstavlja situaciju u kojoj se poštuju i primenjuju mere i odluke nadležnih institucija na centralnom nivou. Odmah po uvođenju na čitavoj teritoriji Srbije svi okružni štabovi, zajedno sa lokalnim, su između ostalog pripremili predlog potencijalnih lokacija za smeštaj pacijenata sa blažim simptomima u njihovim gradovima i opštinama, za slučaj da se u nekoj od tih sredina pojavi žarište virusa. O otvaranju privremenih bolnica odluku donosi struka i Zdravstveni štab na centralnom nivou. Na sreću svih Šapčana i Šapčanki njihov grad nije postao žarište, pa takva odluka nije ni doneta. Pritom na nivou Mačvanskog okruga u takozvanim Covid delovima Opštih bolnica u Šapcu i Loznici postoji 200 odnosno 179 kreveta za zbrinjavanje pacijenata sa težom slikom, uz adekvatnu kadrovsku i materijalnu opremljenost. Pacijenti sa lakšim simptomima iz Šapca šalju se na beogradski Sajam, kao uostalom i iz mnogih drugih gradova i opština centralne Srbije. Broj žitelja Šapca koji se nalaze na Sajmu do pre neki dan je bio 20.

Nisam primetio da ostali predsednici i gradonačelnici iz centralne Srbije imaju bilo kakvih zamerki spram funkcionisanja nadležnih institucija. Očigledno je da nema govora o plaćanju političke cene i o tome da je neko skrajnut. Radi se o tome da se država bori za zdravlje nacije, protiv virusa, po pravilima koja se moraju poštovati i da tu nema mesta politikanstvu i političkom voajerizmu, jer valjda ogromna većina shvata da koronavirus nema političku pripadnost. Kada to shvati i nekolicina koja to do sada nije shvatila, biće im mnogo lakše, a nije zgoreg i da poslušaju i budu u koordinaciji sa šefom okružnog štaba, načelnikom Mačvanskog upravnog okruga i direktorom Zavoda za javno zdravlje u Šapcu. Zdravlje iznad politike.

Da li su se obraćali ministarstvu na čijem ste čelu?

Takav dopis od strane nadležnih Grada Šapca nismo dobili, ali smo informisani da su tu tematiku podelili sa medijima i uputili zahtev na kabinete predsednice Vlade i ministra zdravlja.

Kakva je uopšte saradnja ministarstva sa opozicionim opštinama – Šapcom, Paraćinom, Čajetinom?

Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave, nema manir da selektivno pristupa komunikaciji sa jedinicama lokalne samouprave, niti dajemo ekskluzivitet bilo kojoj grupaciji opština. Za mene su svi legitimno izabrani predstavnici građana koji vrše vlast u lokalnim sredinama oni koji predstavljaju rukovodstvo određenog grada ili opštine i sa svima imamo redovnu komunikaciju. Saradnja je svakako vezana za sistemska, zakonska i druga rešenja, mogućnosti apliciranja na raspoložive konkurse u ministarstvu, e-upravu, i ta komunikacija je dvosmerna i potpuno jednaka za sve.

Bliže se izbori. SPS će na njima ići odvojeno od Srpske napredne stranke.Da li bi bilo bolje da ove dve stranke zajednički nastupe na izborima?

Pre svega je od krucijalne važnosti da postepeno naše društvo uđe u normalu uz sve neophodne mere predostrožnosti. i da obazrivo savladamo život sa koronom koja evidentno neće nestati tek tako. A kada se osvrnem na politički teren i vaše pitanje, smatram da smo najbolji model izlaska na izbore izabrali i mi u SPS, ali svakako i SNS. Mi ćemo u ovom izbornom ciklusu, kada se bude nastavio, nastupiti u tradicionalnoj koaliciji sa Jedinstvenom Srbijom, dok će SNS nastupiti sa svojim partnerima. To je bilo jasno još nakon džentlmenskog dogovora dva lidera, Dačića i Vučića.

Kako bi po vašem mišljenju trebalo da izgleda predstojeća kampanja, imajući u vidu da će mere socijalne distance ostati na snazi i po završetku vanrednogstanja?

Svakako će ova izborna kampanja biti specifična u okolnostima u kojima će se odvijati. Verujem da će struka imati šta da kaže tim povodom i to bi po mom mišljenju trebalo da bude polazni okvir za politički razgovor svih političkih aktera, učesnika izbora u vezi sa predstojećom kampanjom. Realno je očekivati da nad velikim brojem predizbornih tribina, skupova, kampanje od vrata do vrata, prevagu odnesu promocije na različitim TV stanicama, ali svakako i društvene mreže. Biće interesantno i prvi put različito u odnosu na dosadašnje kampanje od 90-te do danas.

Kakav bi rezultat SPS trebao da ostvari kako biste izbore ocenili kaouspešnim?

Očekujemo bolji rezultat od onog iz 2016.godine, imamo šta da ponudimo, uvek smo na važnim političkim raskršćima bili uz narod, delili njegovu sudbinu, plaćali političku cenu grešaka, ali i valorizovali ispravne političke poteze. Uvek smo bili donosioci političke stabilnosti koja je preduslov mnogih drugih parametara napretka svakog društva. Naš predsednik Ivica Dačić je lider sa vizijom, iskustvom, hrabrošću, i simbol uspeha čoveka iz naroda. Siguran sam da ćemo novim talasom mladih kandidata dopreti i do novih birača i tada ta ocena o “uspešnim” izborima neće izostati.

Deo javnosti vas je ranije percipirao kao nekoga ko je opozicija unutar vlasti. I sami ste govorili da kad biste hteli, srušili biste Vučića. Kako danas izgleda Vaš odnos sa njim?

Nema bilo kakve fame u vezi odnosa sa predsednikom Vučićem, kao i uvek, uljudan i civilizovan. Retko ga srećem, što je i logično imajući u vidu funkciju koju zauzima i breme odgovornosti koje nosi. Veoma cenim njegovu predanost, energiju, angažman i ljubav za Srbiju. Ne bih se bavio recikliranjem senzacionalističkih naslova koji su korišćeni za spinovanje javnosti.

Koga interesuje šta sam rekao može da nađe na netu taj intervju, ali se vrlo dobro sećam da sam između ostalog rekao: “Nisam destruktivan, ne rušim. Gradim, kao što Mrkonjić gradi mostove, gradim prijateljstva i politička partnerstva”. Bilo je to vreme takve percepcije jer je neko želeo da budem meta, posle određenog vremena toga nije bilo, ali ono što je konstanta mog političkog delovanja i tada i sada i uvek, to je da mi je Srbija na prvom mestu i da koliko god mogu u skladu sa svojim mogućnostima, želim da pomognem njen napredak, a urednici će uvek imati pravo i mogućnost da nijansiraju naslove kako bi se novina bolje pozicionirala i prodala.

Izvor: Nova.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.