Branko Ružić: Nisam protiv vakcinacije Vesti

Stav o vakcini izneo je šef diplomatije Ivica Dačić, koji smatra da je nemoguće da se vakcina protiv koronavirusa pojavi za tako kratko vreme kao što je septembar, kako se najavljuje.

– Ako neko izbaci vakcinu u septembru, ja mogu da vam garantujem da je to smišljeno mnogo ranije. Nemoguće je to za tako kratko vreme – rekao je on za „TV Prva“ i istakao da nisu u pitanju teorije zavere, nego život.
– Nisam protiv vakcinacije, ja sam protiv politizacije cele priče. Ja ću se vakcinisati kada vakcina bude međunarodno verifikovana – kazao je Dačić.
Branko Ružić, ministar i potpredsednik SPS-a, poručuje da se slaže sa stavom Ivice Dačića.
– Postoji više faza izrade vakcine, moraju se razumeti karakteristike virusa u domaćinu, takođe se mora dokazati u pretkliničkom testiranju da su vakcine bezbedne i da mogu da aktiviraju prave delove imunološkog sistema u organizmu, a čitav taj proces zahteva oko 18 meseci rada. Ovo svakako nisam rekao ja jer sam laik za taj domen, već je navela Svetska zdravstvena organizacija u drugoj polovini februara ove godine, i verujem u to jer se radi o kredibilnom izvoru – kazao je on za „Alo!“ i dodao:
– Takođe, nisam protiv vakcinacije, i vakcinisaću se kada vakcina protiv kovida-19 bude međunarodno verifikovana. Ovo opet nisam rekao ja nego ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, i slažem se s tim stavom. Kao što vidite, Dačić je bio u pravu i u vezi s rokom za izradu vakcine, ali i u vezi sa onim što se kroz istoriju događalo i događa zarad finansijskih interesa farmaceutske, vojne i ostalih industrija. Najvažnije je ne politizovati ovakve teme, shvatiti da nema mesta teorijama zavere, ali i ne zatvarati oči pred raznim globalnim kretanjima i „poslovnim poduhvatima“ kojima je prevashodni cilj profit, a tek onda javno zdravlje – poručio je Ružić.

Izvor: Alo

foto: Novosti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.