Најновије

Проф. др Славица Ђукић Дејановић: Наше здравство је положило испит Вести

„Србија данас показује колико је солидарна и колико само колективном бригом можемо подићи целокупно друштво на један виши ниво. Пандемија изазвана корона вирусом само је још једном доказала недељив дух нашег народа који је увек био солидаран, а нарочито у временима када нам је било најтеже и када је то било најпотребније. Број оболелих и нажалост смртних исхода ипак је сведен на најмању меру и са најмање последица“, каже за Данас Славица Ђукић Дејановић, психијатарка и министарка без портфеља у Влади Србије.

* Да ли је борба против пандемије могла без увођења најдрастичнијих мера, које Запад види као укидање демократије, неких основних људских права и парламента?

– Парламент није укинут, о чему говори и седница која се одржава. Све мере које су предузете биле су у складу са препоруком струке. Смањење друштвених интеракција и социјално дистанцирање, што је доказано да доводи до успоравања и последичног заустављања ширења корона вируса, искључиво су донете ради заштите здравља наших грађана. Мере социјалног дистанцирања јесу тешке, али су у овом тренутку неопходне. Приликом проглашења ванредног стања искоришћене су уставне могућности (члан 200, став 5) и одлуку о томе донели су заједнички председник Републике, председница Народне скупштине и председница Владе.

* Многи замерају члановима Кризног штаба, али пре свега властима да су неприпремљени ушли у читаву ову причу око пандемије. Уосталом Предраг Кон је признао да није говорио истину на почетку пандемије.

– Става сам да је наш здравствени систем положио испит у овој пандемији. Вирус ковид 19 је био непознаница не само нашим стручњацима него свима у свету. Нека својства су нам сада позната и чињеница је да смо из дана у дан пратили ситуацију и правовремено реаговали. Свакако да ћемо из свега овога извући одговарајуће закључке и учинити наш систем још спремнијим. Искрено ми је непозната ситуација у којој примаријус Предраг Кон није говорио истину, може бити да је некада прећутао, јер евентуално њено изношење не би решило ниједан проблем.

* Група професора медицине тражи чак од Лекарске коморе да реагује на изјаве др Бранимира Несторовића о најсмешнијем вирусу коју је изрекао на почетку пандемије.

– Уверена сам да ће уважене колеге професори оцењивати целокупан допринос који је др Несторовић дао струци, али и даље даје. Лекарска комора ће сигурно реаговати уколико процени да валоризација појединачних изјава спада у оквир њене надлежности.

* Могу ли грађани сада да верују властима и стручњацима да мере треба отоплити и да се смањује пандемија, ако знамо да нам стручњаци нису увек говорили истину?

– Грађани могу и треба да верују стручњацима и руководству државе које доноси одлуке на основу њихових препорука. Од почетка пандемије у Србију се вратило преко 400 хиљада људи. Одлучили су да сигурност и заштиту потраже овде, што значи да имају поверење у ову власт и наше стручњаке. Уосталом све мере које се доносе у складу су са оценом тренутне ситуације и препорукама са светског нивоа. Све више извештаја из градова и општина говори нам да се људи придржавају препорука о хигијенским и антиепидемијским мерама. Сваки дан учимо по нешто ново и за све нас је ова епидемија једна велика школа. Оцене и препоруке стручњака допринели су да се разбију многе заблуде које у појединим случајевима могу бити и кобне.

* Има и оцена да се струка обрукала и да је током ванредног стања била у служби политичара.

– Примаријус Кон био је врло искрен у изјави да је у време пандемије струка била максимално поштована. Поверење је нешто што се годинама гради, а може се изгубити преко ноћи због једног непромишљеног потеза. Тврдим да ни ова власт, а ни струка нису начинили ниједан непромишљен корак који би довео у питање безбедност и здравље грађана Србије.

* Опозиција тврди да је током читаве ове пандемије, ванредног стања и полицијског часа председник Србије Александар Вучић водио политичку кампању и да сада жели да укине ванредно стање, иако се број новооболелих не смањује, јер му се жури на изборе.

– Опредељени критичари власти траже сваку потенцијалну прилику за критику имало то основа или не. Битно је да разумемо да тренутно сви играмо у истом тиму на челу са председником Вучићем, са циљем да победимо ову опаку болест. Оцену о раду председника државе и ове власти грађани ће дати на изборима.

* Колико је паметно ићи крајем јуна или почетком јула на изборе, ако они захтевају ипак неку врсту окупљања људи?

– Одлука о термину одржавања избора биће донета у складу са оценом струке и правним актима, уставом и законским прописима ове државе. Процене су да се вирус може вратити на јесен, тако да морамо и ову чињеницу узети у обзир. Живот се ипак мора наставити, а део наше реалности су и избори.

* Да ли је паметно сачекати са изборима на јесен, иако има наговештаја да би вирус могао да се врати. Која опција више одговара социјалистима, Вашем СПС-у?

– Социјалисти су увек спремни на изборе, али предност дају заштити здравља грађана и мерама које смањују последице овако опасне пандемије.

* Већ извесно време разговарате путем Вибера са грађанима. Због чега се најчешће јављају и који су Ваши најчешћи савети?

– Грађани се најчешће јављају због реалног страха. Страха који је повезан са менталним сметњама, паничним нападима, депресивним расположењем, несаницом. Уколико се јави страх, осећај нелагоде или други симптоми, важно је да останемо прибрани и смирени. Разговор са пријатељима путем телефона и то посебно са онима за које знамо да ће на нас деловати умирујуће, може бити врло благотворан, а ту је свакако и помоћ и савет стручњака.

Ствар Митровићевог избора

* Како Ви оцењујете методе лечења пандемије Жељка Митровића, који многи називају надрилекарством?

– Специфичан однос Жељка Митровића према сопственом здрављу и телу је ствар његовог избора, а људи имају различите ставове у односу на изборе сваког појединца. Једни имају индиферентан однос, другима је то симпатично, а трећима супротно.

Извор: Данас

Фото: ФоНет/ Ненад Ђорђевић